O variantă nițeluș mai șmecheră a clasicei noastre fripturi de miel la cuptor, în sensul că usturoiul se îmbină un pic mai altfel cu carnea, iar costița afumată este dată de-o parte sau, în cel mai bun caz, trecută la opționale. Iar avantajul principal al acestei rețete este că parfumul dat de condimentare e ceva mai eficient în lupta cu mirosul specific de miel, așa că, măcar teoretic, mofturoșii nu prea vor mai avea ce spune. Nu credeți? Păi ia să trecem noi în bucătărie.
Necesarul zice așa:
vreo 2 kilograme de carne de miel pentru friptură (cu tot cu os), 1 căpățână de usturoi, 2-3 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță de rozmarin uscat (facultativ și în niciun caz sub formă măcinată, ca strică mâncarea), 1 pahar de vin, sare, piper,
plus încă puțin ulei pentru uns tava.
Începeți prin a transforma în pastă omogenă usturoiul, împreună cu uleiul, verdețurile, sare și piper. Faceți toaleta mielului și desprindeți cu grijă pielea (nu de tot!) în așa fel încât să obțineți un buzunar. Umpleți-l cu pasta obținută în prealabil și întindeți cu grijă, să obțineți un strat cât mai uniform.
Ungeți o tavă cu pereții mai înalți cu ulei, puneți carnea (cu partea umplută în jos) și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Din când în când scoateți, ungeți carnea cu grăsimea din tavă și mai stropiți cu vin, să nu se ardă sosul.
După vreo jumătate de oră (poate mai mult, dacă bucata e mare) întoarceți friptura și adăugați în tavă și niște cartofi noi, că o să aveți nevoie de garnitură.
Când s-a rumenit frumos, scoateți din cuptor, lăsați friptura de miel câteva minute să se liniștească și serviți, împreună cu o salată verde, să fie primăvară de-a binelea.
Cât despre variante, nu-s prea multe. Ați putea să adăugați în pastă și niște costiță afumată, tocată cât de mărunt, dar din cuțit. Poate o să vreți și alte verdețuri sau condimente, sau poate nu. Iar dacă aveți un grătar pe care puteți pune friptura, teoretic n-o să mai fie nevoie s-o întoarceți, așa că o puteți așeza din prima cu partea umplută în sus.
Vinul pentru această friptură de miel? Un roze sec, în principiu, dar poate fi și un Riesling viguros, și un Merlot ușurel. Iar dacă găsiți o Băbească bună, atunci nu ezitați, asta ar fi, de fapt, perfecțiunea!
Propune, ca-s 40 de zile până la Înălțare !
Oricum, asta-i o rețetă pe placul meu, dixit !
p.s. Ieri bântuiam prin supermarketuri și mă-ntrebam: de ce oare rozmarinul se gasește DOAR măcinat !?!
Pai nu gasesc altă explicatie decat ca nici producatorii, nici importatorii, n-au folosit niciodata praful ala infect si, in concluzie, n-au aflat cam cat de frumos si iremediabil strica mancarea!
Imi vin acum in minte doua momente “cu miel”… Ala de la Macin care l-am facut bors, drob si friptura… Ala de la Durau, friptura la tava dupa care nu a mai mincat Bogdan miel un an, de cit a intins piinica in seu cald si a dat cu spritz rece peste….
Inca nu am mielul dar daca o sa fie asa il voi executa.
Si eu care voiam sa mai propun o varianta-doua pana de Pasti 🙂
Propune, ca-s 40 de zile până la Înălțare !
Oricum, asta-i o rețetă pe placul meu, dixit !
p.s. Ieri bântuiam prin supermarketuri și mă-ntrebam: de ce oare rozmarinul se gasește DOAR măcinat !?!
Pai nu gasesc altă explicatie decat ca nici producatorii, nici importatorii, n-au folosit niciodata praful ala infect si, in concluzie, n-au aflat cam cat de frumos si iremediabil strica mancarea!
este delicios zici ca e pentru regii regine
printii si printese
Rg sa-mi dea si mie cineva o reteta de miel la gratar.
Multumesc!
Asta e bună? 🙂
Imi vin acum in minte doua momente “cu miel”… Ala de la Macin care l-am facut bors, drob si friptura… Ala de la Durau, friptura la tava dupa care nu a mai mincat Bogdan miel un an, de cit a intins piinica in seu cald si a dat cu spritz rece peste….
Așa-i Gabi… Vremuri… Doar că era Lacu Roșu, nu Durău 🙂
intr-o zi de duminica,o friptura delicioasa!
Ei, nu numai duminică 🙂 Și, dacă a ieșit delicioasă, e nunai meritul executantei!