• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de miel la cuptor cu usturoi și rozmarin

Apr 21, 2011 costachel Fripturi de miel, Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete de fripturi 8


O friptură de miel la tavă aproape clasică, care seamănă destul de mult cu varianta noastră împănată clasic (costiță afumată plus usturoi). Numai că, dacă găsiți rozmarin proaspăt, s-ar putea să vă placă mai mult să-l folosiți în locul „porcăriei” din narațiune, pentru că, între noi fie vorba, verdeață care să lupte mai bine cu gustul și mirosul specific al cărnii ovine eu încă n-am văzut. Acestea fiind zise, v-aș propune la trecem la treabă, că n-are rost să teoretizăm prea mult, e o rețetă teribil de simplă și vom obține foarte repede o friptură de miel absolut memorabilă.

Așadar, pregătiți dumneavoastră

1 pulpă de miel (sau alte bucăți bune de friptură),
3 ramuri de rozmarin,
2-3 căței de usturoi,
1 păhărel de vin alb,
ulei,
sare și piper,
plus încă niște opționale legume de pus primprejur (ceapă, usturoi, poate morcov, eventual țelină și aproape sigur cartofii noi care vor constitui garnitura).

Mai întâi faceți frecați bine (într-un mojar, de pildă) 1 cățel de usturoi, jumătate din rozmarinul curățat și tocat mai întâi din cuțit, 1 lingură de ulei, sare și piper. Ungeți bine carnea cu pasta obținută și împănați-o cu restul de rozmarin și cu usturoiul rămas, tăiat bastonașe.

Spălați legumele pe care le doriți prin tavă, curățați-le (usturoiul și ceapa pot fi doar bine spălate, că nu-s prezente decât ca să-și lase gustul), tăiați-le bucăți potrivite și așezați-le, împreună cu carnea, în tava unsă. Băgați totul la cuptor (încălzit dinainte pe la 180ºC) și coaceți friptura până se rumenește frumos (ceva mai mult de 1 oră, dacă vorbim de o pulpă de circa 1,5 kg; dacă-i mai mare, micșorați puțin focul, prelungiți timpul și puneți cartofii mai târziu). Turnați și vinul, după vreun sfert de oră, și stropiți din când în când totul cu zeama care se formează în tavă.

Variante? Păi în primul rând,  dacă aveți timp, e mult mai bine să lăsați carnea unsă și împănată vreo 2-3 ore la frigider înainte de coacere, ca să se marineze oleacă. Un tertip bătrânesc ne spune că iese mai bună friptura dacă, în loc de ulei, folosim untură. Și dacă tot am ajuns iar la ale porcului, firește că putem alunga rozmarinul și să revenim la clasica noastră costiță, tăiată bastonașe și tăvălită prin sare și piper înainte de împănare.

Ca garnitură, în cazul în care nu vreți să coaceți cartofii noi în aceeași tavă, sigur că-i puteți prăji separat. Sau poate vreți un piure, eventual doar o salată verde, dacă ziceți că și așa e prea multă mâncare…

Cât despre vin, iar oftez după băbească și vă zic că putem bea de la un Riesling bățos (dacă vrea cineva musai alb) la un roșu ușurel, oprindu-ne însă mai ales în zona rozé-urilor seci și vioaie.

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptura de miel la tava cu usturoiFriptură de miel la tavă cu usturoi Pulpă de miel cu sos de usturoi Friptură aromată de miel la grătar Friptură de vită cu rozmarin și lămâie

  • cuptor, friptura, miel, rozmarin, tava, usturoi

8 thoughts on “Friptură de miel la cuptor cu usturoi și rozmarin”

  1. oana 21/04/2011 at 12:51

    Usturoiul pt impanat, taiat in doua, “tavalit” prin ulei si rozmarin uscat si introdus cat mai aproape de os.

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/04/2011 at 12:55

      Iaca inca o idee 🙂

      Reply ↓
  2. Speedy 09/04/2012 at 22:00

    Buna reteta, am facut friptura asta acum, ca e Pastele pe coclaurile unde locuiesc. Am impanat carnea cu usturoi, rozmarin si menta proaspete. In rest am urmat indicatiile intocmai, inclusiv cartofii noi in tava cu friptura, si … am mancat cu mare pofta!
    Felicitari pentru site! Abia acum l-am descoperit, cautand retete de bunatati pentru Paste. Aperitivele de la Dragomir m-au terminat, mi-e o pofta….!!! Iar de cozonacul lui Pastorel ce sa mai spun. O sa incerc sa-l fac, vad ca au incercat si altii cu oarece succes.

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/04/2012 at 22:11

      Ei, aperitivele de la Dragomir sunt cam istorie, din păcate… Dar mă bucur că ți-a plăcut prezentul gustos al mielului la tavă 🙂 Și mulțumesc frumos!

      Reply ↓
  3. Daniel 22/01/2013 at 18:05

    Dragule,
    Sa-ti dea D-zeu sanatate ca frumos ai grait.
    Pe limba noastra frumoasa pe care multi au uitat-o din pacate.
    Multumescu-ti,
    Daniel

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/01/2013 at 09:20

      Of, de cele mai multe ori primesc observații că scriu prea complicat și cu mai multe cuvinte decât cele cam o sută uzuale… Așa că eu mulțumesc 🙂

      Reply ↓
  4. corina 31/03/2013 at 19:53

    Un adevarat deliciu aceasta reteta pe care am incercat-o azi (e Pastele catolic pe meleagurile mele). Simplu si gustos, pana si copiii mei, de obicei mai mofturosi, au mancat cu placere ! Multumesc frumos !!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/04/2013 at 07:33

      Cu tare multă plăcere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved