O excelentă friptură de miel, gândită în primul rând pentru cei ce au la îndemână un grătar pe cărbuni, dar care poate fi făcută și în sub grill-ul cuptorului de acasă. Și, în afara faptului că e absolut delicioasă, reprezintă și o versiune absolut de luat în seamă pentru cei care s-au săturat de tradiționala coacere în tavă și ar vrea să încerce ceva nou. Iar dacă mai adaug și faptul că nu se face greu deloc (doar dezosarea ar putea să ne încurce nițel) v-aș propune să trecem cât mai repede la treabă.
În primul rând aveți nevoie de
1 pulpă de miel (cam 2.5 kg), 125 g muștar (din cel clasic, cu pasta netedă), 2 căței de usturoi, zdrobiți, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de zeamă de lămâie, 2-3 fire de rozmarin (sau 1 lingură din cel uscat, dar nu măcinat), sare și piper.
Mai întâi dezosarea și pregătirea. Faceți niște tăieturi perpendicular pe oase, de-a lungul lor, degajați-le cu grijă, fără să faceți tăieturi inutile și dați ciolanele deoparte (poate o să faceți un borș, poate aveți câini…). Mai faceți niște tăieturi (nu complete) în parțile mai groase, ca să puteți desface carnea într-o singură foaie, de o grosime cât de cât uniformă. Tăiați toate tendoanele pe care le vedeți și eliminați eventuala grăsime în exces (dar, dacă vă place la nebunie gustul de oaie, puteți s-o lăsați în pace). Înfigeți, în fine, două bețe de frigărui de-a lungul cărnii, pentru ca felia de carne cu greu obținută să nu se deformeze la fript.
Amestecați bine restul ingredientelor și turnați pasta obținută într-un platou (tavă etc). Puneți și carnea, frecați-o bine pe toate părțile cu amestecul, astfel încât să fie complet acoperită, și puneți totul la frigider, să stea acolo minimum trei ore. Și nu uitați: carnea făcută la grătar trebuie întotdeauna să fie la temperatura ambiantă când începem s-o frigem, pentru că dacă ar fi prea rece riscăm ori să rămână crudă în interior, ori s-o ardem prea tare până se pătrunde bine.
După cum spuneam, friptura asta se poate face și pe grătar de cărbuni, și sub grill-ul cuptorului (caz în care trebuie s-o așezați pe o grilă și să tapetați forma pe care va sta aceasta cu folie de aluminiu alimentar). Ungeți carnea cu marinata rămasă prin vasul în care ați marinat-o și puneți-o la fript, cam 25 de minute pe fiecare parte (dar depinde și de cât de groasă v-a ieșit felia), eventual mai puțin, dacă vă place să fie mai în sânge.
Scoateți bețele de frigărui, tăiați felii nu prea subțiri și serviți friptura noastră de miel la grătar cu o garnitură după plac, eventual și cu o salată verde, iar în pahare un roșu nu prea greu, nici prea taninos, va fi cât se poate de nimerit.
Don Costachel, am intrat numai ca sa va urez toate bune, masa imbelsugata si un an asisderea, multa sanatate si chef de impartasit cu noi cunostinte si cimilituri, urari pe care le transmit si celor care va citesc si in special domnului Ovidiu de la care am aflat multe. Sa avem cu totii o primavara frumoasa, rasaduri cat casa si un an ce va veni bun, asa ca noi 😀
Mă uit la nr vizitatori pe zi şi tare mă bucur. Poate reuşeşti să o ţii aşa, că, vorba ceea, nu toată ziua-i Paştele! Un Paşti fericit, Costăchel şi îţi mulţumim pentru educaţia estetică şi culinară pe care o strecori în toptanul de fake-uri şi grobianisme!
Multumim pentru reteta! O singura observatie am: nu le dati oase de miel cainilor, risca sa faca ocluzie intestinala (oasele de miel nu sunt digerate de catre sucul gastric).
Don Costachel, am intrat numai ca sa va urez toate bune, masa imbelsugata si un an asisderea, multa sanatate si chef de impartasit cu noi cunostinte si cimilituri, urari pe care le transmit si celor care va citesc si in special domnului Ovidiu de la care am aflat multe. Sa avem cu totii o primavara frumoasa, rasaduri cat casa si un an ce va veni bun, asa ca noi 😀
Sarbatori fericite si sanatate!
Multumesc frumos, la fel si tie, Lumina Invierii sa-ti aduca Sarbatori frumoase si linistite, cu tot ce-ti doresti 🙂
Mă uit la nr vizitatori pe zi şi tare mă bucur. Poate reuşeşti să o ţii aşa, că, vorba ceea, nu toată ziua-i Paştele! Un Paşti fericit, Costăchel şi îţi mulţumim pentru educaţia estetică şi culinară pe care o strecori în toptanul de fake-uri şi grobianisme!
Sarbatori fericite de Paști și voua! Multumesc frumos 🙂
f bun bv bv bv bv bv bv
Meritul exclusiv al bucătarului 🙂
Multumim pentru reteta! O singura observatie am: nu le dati oase de miel cainilor, risca sa faca ocluzie intestinala (oasele de miel nu sunt digerate de catre sucul gastric).
Cu multă plăcere 🙂 Cât despre căței, fusese din parte-mi mai curând o figură de stil, dar mulțumesc pentru precizare, chiar nu știam.