• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură aromată de miel la grătar

Apr 22, 2011 costachel Fripturi de miel, Fripturi la grătar, Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete de fripturi 8


Friptură de miel la grătar

O excelentă friptură de miel, gândită în primul rând pentru cei ce au la îndemână un grătar pe cărbuni, dar care poate fi făcută și în sub grill-ul cuptorului de acasă. Și, în afara faptului că e absolut delicioasă, reprezintă și o versiune absolut de luat în seamă pentru cei care s-au săturat de tradiționala coacere în tavă și ar vrea să încerce ceva nou. Iar dacă mai adaug și faptul că nu se face greu deloc (doar dezosarea ar putea să ne încurce nițel) v-aș propune să trecem cât mai repede la treabă.

În primul rând aveți nevoie de

1 pulpă de miel (cam 2.5 kg),
125 g muștar (din cel clasic, cu pasta netedă),
2 căței de usturoi, zdrobiți,
2 linguri de ulei de măsline,
2 linguri de zeamă de lămâie,
2-3 fire de rozmarin (sau 1 lingură din cel uscat, dar nu măcinat),
sare și piper.

Mai întâi dezosarea și pregătirea. Faceți niște tăieturi perpendicular pe oase, de-a lungul lor, degajați-le cu grijă, fără să faceți tăieturi inutile și dați ciolanele deoparte (poate o să faceți un borș, poate aveți câini…). Mai faceți niște tăieturi (nu complete) în parțile mai groase, ca să puteți desface carnea într-o singură foaie, de o grosime cât de cât uniformă. Tăiați toate tendoanele pe care le vedeți și eliminați eventuala grăsime în exces (dar, dacă vă place la nebunie gustul de oaie, puteți s-o lăsați în pace). Înfigeți, în fine, două bețe de frigărui de-a lungul cărnii, pentru ca felia de carne cu greu obținută să nu se deformeze la fript.

Amestecați bine restul ingredientelor și turnați pasta obținută într-un platou (tavă etc). Puneți și carnea, frecați-o bine pe toate părțile cu amestecul, astfel încât să fie complet acoperită, și puneți totul la frigider, să stea acolo minimum trei ore. Și nu uitați: carnea făcută la grătar trebuie întotdeauna să fie la temperatura ambiantă când începem s-o frigem, pentru că dacă ar fi prea rece riscăm ori să rămână crudă în interior, ori s-o ardem prea tare până se pătrunde bine.

După cum spuneam, friptura asta se poate face și pe grătar de cărbuni, și sub grill-ul cuptorului (caz în care trebuie s-o așezați pe o grilă și să tapetați forma pe care va sta aceasta cu folie de aluminiu alimentar). Ungeți carnea cu marinata rămasă prin vasul în care ați marinat-o și puneți-o la fript, cam 25 de minute pe fiecare parte (dar depinde și de cât de groasă v-a ieșit felia), eventual mai puțin, dacă vă place să fie mai în sânge.

Scoateți bețele de frigărui, tăiați felii nu prea subțiri și serviți friptura noastră de miel la grătar cu o garnitură după plac, eventual și cu o salată verde, iar în pahare un roșu nu prea greu, nici prea taninos, va fi cât se poate de nimerit.

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptura de miel la tava cu usturoiFriptură de miel la tavă cu usturoi Friptură de miel la cuptor cu usturoi și rozmarin Friptura aromata de porcFriptură aromată de porc Cotlet de porc la gratar cu sos de portocaleCotlet de porc la grătar cu sos de portocale

  • friptura, gratar, miel, mustar, rozmarin, usturoi

8 thoughts on “Friptură aromată de miel la grătar”

  1. aphextwinz 23/04/2011 at 07:00

    Don Costachel, am intrat numai ca sa va urez toate bune, masa imbelsugata si un an asisderea, multa sanatate si chef de impartasit cu noi cunostinte si cimilituri, urari pe care le transmit si celor care va citesc si in special domnului Ovidiu de la care am aflat multe. Sa avem cu totii o primavara frumoasa, rasaduri cat casa si un an ce va veni bun, asa ca noi 😀

    Sarbatori fericite si sanatate!

    Reply ↓
  2. costachel Post author23/04/2011 at 08:43

    Multumesc frumos, la fel si tie, Lumina Invierii sa-ti aduca Sarbatori frumoase si linistite, cu tot ce-ti doresti 🙂

    Reply ↓
  3. serge 23/04/2011 at 10:25

    Mă uit la nr vizitatori pe zi şi tare mă bucur. Poate reuşeşti să o ţii aşa, că, vorba ceea, nu toată ziua-i Paştele! Un Paşti fericit, Costăchel şi îţi mulţumim pentru educaţia estetică şi culinară pe care o strecori în toptanul de fake-uri şi grobianisme!

    Reply ↓
  4. costachel Post author23/04/2011 at 10:45

    Sarbatori fericite de Paști și voua! Multumesc frumos 🙂

    Reply ↓
  5. christyansen 02/05/2016 at 23:24

    f bun bv bv bv bv bv bv

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/05/2016 at 09:34

      Meritul exclusiv al bucătarului 🙂

      Reply ↓
  6. Matei 22/05/2016 at 08:34

    Multumim pentru reteta! O singura observatie am: nu le dati oase de miel cainilor, risca sa faca ocluzie intestinala (oasele de miel nu sunt digerate de catre sucul gastric).

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/05/2016 at 09:57

      Cu multă plăcere 🙂 Cât despre căței, fusese din parte-mi mai curând o figură de stil, dar mulțumesc pentru precizare, chiar nu știam.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved