• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Frigărui crocante de pui cu jambon

Nov 09, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de aperitive 4


Excelenta preparație de mai la vale e absolut grozava ca aperitiv cald, se face foarte repede și va declanșa zâmbete încântate pe fețele comesenilor, mai ales prin ineditul ei. Plus că, printr-o aranjare deloc complicată, se transforma într-o gustare tare spectaculoasă, numai buna de început masa sub niște auspicii mai mult decât favorabile. Și gata cu vorbăria, să trecem la treaba!

Aveți nevoie de

600 g piept dezosat de pui,
400 g jambon (șuncă),
4 linguri de muștar,
2 linguri de smântână,
pesmet,
ulei,
sare și piper.

Tăiați mai întâi carnea și jambonul în cuburi nu mai mari de 2 cm. Amestecați bine smântână cu muștarul, sărați, piperați, tăvăliți puiul prin amestecul asta, apoi prin pesmet.

Începeți să construiți frigăruile, punând cuburi de jambon între bucățile panate. Încingeți puțin ulei într-o tigaie încăpătoare și prăjiți scurt cărnurile (cât să se întărească hăinuța puiului). Puneți apoi frigăruile într-o tavă și băgați-le în cuptor (încălzit în prealabil la 180ºC). Coaceți-le vreo 10 minute (sau până se rumenesc frumos).

Serviți-le imediat sau, dacă-i rost de masă mai festivă, dezasamblați-le cu grijă (dar repede, să nu se răcească prea tare) și recompuneți-le intercalând pe frigărui roșii-cireașă și felii grosuțe de castravete, precum în poza de mai sus. Iar dacă vă vine vreo alta idee de decor, firește că va fi mai bună decât a mea!

Vinul? Păi dacă aceste frigărui vin singure pe masa, eu unul aș cam pofti la un Sauvignon Blanc. Dacă însă e vorba de un meniu mai complicat, vedeți și dumneavoastră, poate vreun alt alb sec se va potrivi mai bine la evantaiul ofertei.

A, și de ce am scris jambon (șuncă)? Păi foarte simplu, fiindcă e același lucru, vorbim de butul porcului trecut prin tratamentul specific conservării (sărare, condimentare, poate afumare, uneori uscare, alteori fierbere/coacere). Dacă suntem francofoni, spunem jambon (firește, de la jambon), iar dacă ne simțim germanofili, zicem șuncă (de la schinken). Acuma, că zic unii șuncă la slănină sau la alte „porcarii” grase, e o alta discuție.

 

S-ar putea să vă intereseze și:

Rulouri de andive cu jambon Sunca JambonJambon de casa Jambon de casă, în două variante Frigărui americaneFrigărui americane

  • aperitiv, cald, frigarui, jambon, mustar, pane, pui, smantana, sunca

4 thoughts on “Frigărui crocante de pui cu jambon”

  1. aphextwinz 09/11/2010 at 14:42

    La noi la tara (Balteni, langa Buzau) se zicea sunca la slanina dar numai acolo am mai auzit.

    Nu cred ca e rau daca puneti cherry de la inceput sa se coaca nitel pe frigarui, zic si eu.

    Altfel fain.

    Reply ↓
    1. Costachel 09/11/2010 at 15:03

      Sigur c-ar fi bun, dar tocmai contrastul dintre copt si crud mi s-a parut a fi cireasa finala 🙂 Iar daca-s si proaspat scoase din frigider…

      Reply ↓
  2. aphextwinz 09/11/2010 at 16:19

    Rezon maestre, e de bibilit dar merita. Bine, daca nu ai 40 de oameni la masa.

    🙂 Sanatate!

    Reply ↓
  3. pansy 09/11/2010 at 17:06

    cred ca sunt tare bune ! cat despre jambon si sunca sunt de acord.acum multi ani eram complet derutata cand ziceau ca aduc la masa sunca si veneau cu slanina.numai aici in sudul tarii slanina se cheama sunca.da’ cred ca e ceva istoric,legat de istorie si de incultura.

    Reply ↓

Leave a Reply to Costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved