• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ficăței soté cu costiță afumată și sos de vin

Mar 29, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 8


Ficăței soté

Tare bună mai e și combinația dintre ficăței, afumătură și vin! Iar una dintre rețetele care o pun optim în valoare este și cea care urmează, cu siguranță cea mai simplă și cu certitudine printre cele mai gustoase. Pe deasupra, se mai face și foarte repede, cam cât durează fiertul cartofilor pentru piureul care constituie, dacă mă întrebați pe mine, cea mai indicată garnitură pentru acești ficăței soté. Așa că hai mai bine să trecem la treabă, că n-are rost să vă răpească cititul prea mult timp!

Aveți nevoie de

500 g ficăței de pasăre,
100 g costiță afumată,
1 ceapă,
1/2 căpățână de usturoi (sau după gust),
1 păhărel de vin,
ulei,
pătrunjel,
sare și piper.

Spălați bine ficățeii, tăiați-i bucăți (dacă-s prea mari), uscați-i bine. Curățați și tocați mărunt ceapa și usturoiul, tăiați, în fine, costița cubulețe mici sau ștraifuri fine, după plac.

Încingeți puțin ulei într-o tigaie încăpătoare și puneți la călit ceapa,  usturoiul și costița. Sărați ușor și continuați prăjirea până când încep să se înmoaie, respectiv să se rumenească. Adăugați ficățeii, amestecați cu grijă și sotați până își schimbă culoarea pe toate părțile. Stingeți cu vinul și continuați fierberea până când lichidul scade aproape complet și ficățeii sunt bine pătrunși (cam 5 minute la foc viu, într-o tigaie nu prea largă). Și probabil că nu trebuie să vă spun că, dacă-i prăjiți prea mult, se cam usucă și nu mai sunt la fel de buni și de fragezi.

Când sunt gata, presărați-i cu pătrunjel mărunt tocat, amestecați pentru ultima oară și serviți imediat, cu piureul de care vorbeam la început sau cu altă garnitură, după plac.

Variante de ficăței soté? Păi ați putea să curățați de pieliță și de semințe 1-2 roșii (depinde și de cât sunt de mari),să le tăiați cubulețe și să le adăugați în tigaie cu vreo două minute înainte de a pune vinul. Sau ați putea să puneți mai multă costiță (sau altă afumătură), în caz că vă place. Și, mai ales dacă ați folosit și roșii, ați putea utiliza mai multe verdețuri. Să zicem oregano, ca să dau un singur exemplu.

Cât despre vin, Sauvignon Blanc aș zice, la varianta de bază, iar dacă ați mărit cantitatea de costiță, atunci v-aș recomanda un alb baricat. Iar gândul mă duce mai întâi la acel Tobia Blanco despre care v-am povestit nu demult.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ficăței de pasăre cu sos de roșii și mămăligă prăjită Sparanghel cu costita afumataSparanghel cu costiță afumată Tartine cu spuma de telina si costita afumataTartine cu spumă de țelină și costiță afumată Pate de ficăței de pui (cu ciuperci)

  • costita, ficatei, pasare, sos, sote, tigaie, vin

8 thoughts on “Ficăței soté cu costiță afumată și sos de vin”

  1. serge 28/05/2011 at 12:39

    ok, le chef, astăzi o comitem! Ştii ceva? E bine că funcţionezi şi ca un bun ajutor pentru cei care se trezesc în weekend lipsiţi total de inspiraţie.

    Reply ↓
  2. costachel Post author28/05/2011 at 12:42

    Desigur, sunt o muza 😀

    Reply ↓
  3. ovidiucro 28/05/2011 at 14:58

    Devastator… de buni !

    Reply ↓
  4. ovidiucro 28/05/2011 at 15:01

    …eu am pus costița după ce s-a înmuiat ceapa și usturoiul.

    Reply ↓
  5. aphextwinz 29/05/2011 at 11:47

    Completare, indiferent cand si cum e cu costita si ceapa, incercati odata sa puneti un mujdei facut din usturoi si zeama de lamaie peste ficateii cu ceapa si/fara costita. La final, cand sunt gata, pac mujdeiul cu lamaie peste ei, capac, lasati cateva minute cu focul stins.

    Mie mi-a dat cineva reteta ca fiind ficatei libanezi (fireste, fara costita) si am ramas dedicati retetei, ba am transferat-o si la ciuperci, pleurotus.

    Sanatate!

    Reply ↓
  6. costachel Post author30/05/2011 at 12:23

    Uite peste ficatei n-am pus, stiam tertipul pentru gratare (inclusiv de ciuperci), ba chiar si pentru mici. Care, astfel tratati, si daca mujdeiul ar avea si niste rosie, s-ar chema adica „mici tiganesti”.

    Reply ↓
  7. Matei Perahim 30/10/2013 at 08:51

    Pai domnule Costachel, daca tot facem lucruri bune (fara indoiala), hai sa le sofisticam un picut, asa, doar de dragul artei.
    a) in loc de ulei sa sotam totul (conform retetei domniei voastre) in unt, ca sa nu adaugam la grasimea animala a costitei una vegetala;
    b) daca tot ne straduim sa facem in sos de vin, hai sa folosim vinul recomandat de domnul Razvan pe blogul sau de vin, ca sa asiguram continuitatea gustativa; si in sfarsit,
    c) puree de pommes de terre ? Nu, definitiv nu, ci doar alaturi intr-o alta tigaita tot cu un pic de unt, niste felioare de dovlecei si poate chiar de vanata, subtiri ca sicla de la bec, ca sa pastram textura combinativa.

    Pana se vor napusti critici pe mine, pofta buna !

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/10/2013 at 14:58

      După cum spuneam pe-aici de nenumărate ori, orice rețetă nu-i altceva decât un punct de plecare. Cât despre vin, întâmplător sau nu, cel de-al doilea vin pe care l-am recomandat e importat de Răzvan. 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved