• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ficăței de pasăre cu sos de roșii și mămăligă prăjită

Sep 08, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 1


Ei da, la prima vedere acești ficăței de pasăre cu mămăligă ar putea fi o rețetă cât se poate de românească, numai că ideea de a fierbe mălaiul în supă este prea italiană pentru a nu o recunoaște ca atare. Chiar așa, oare de ce noi romanii, care știm ce bună este mămăliga (balmoșul!) în lapte, zer, smântână sau alte lactate, n-om fi vrut să încercăm și alte lichide de fierbere? Italienii au avut „tupeul” ăsta și un rezultat cât se poate de interesant este și cel de mai jos. Dacă nu credeți, nu vă rămâne decât să treceți la treabă.

Pentru 4 persoane vă trebuie

450 g de ficăței,
135 g mălai,
750 ml de supă de pui strecurată,
75 g unt,
1-2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți,
4 linguri de pătrunjel verde, tocat mărunt,
1/2 linguriță oregano uscat,
sare și piper,

iar pentru sosul de roșii

600 g roșii curățate de coaja și semințe, mărunțite,
1 hașmă,
1/2 pahar de vin alb sec,
2 linguri de ulei de măsline,
sare și piper,
facultativ puțin zahar.

Faceți o mămăligă pripită moale din supă, mălai și puțină sare. Când e gata, turnați-o într-o formă rotundă, cu un diametru de circa 20 de cm, unsă cu ulei. Lăsați-o o jumătate de oră să se întărească, răsturnați-o pe un fund și tăiați-o în sferturi, pe care le veți rumeni în unt pe ambele părți.

Curățați ficățeii, tăiați-i în două (sau în patru, dacă sunt prea mari). Într-o tigaie, încălziți restul de unt la foc tare și sotați ficățeii până sunt gata. Adăugați usturoiul, pătrunjelul și oregano-ul. Mai țineți-i pe foc timp de 2-3 minute.

Pentru sosul de roșii, căliți ceapa și usturoiul în ulei, adăugați vinul și lăsați să fiarbă până când lichidul este aproape complet evaporat. Adăugați roșiile, puneți un capac și continuați fierberea timp de 30 de minute, la foc moale, amestecând din când în când. În cazul în care, la sfârșit, sosul vi se pare cam acrișor, adăugați zahar după gust. Dacă doriți un sos fluid, îl puteți mixa sau trece prin sita.

Puneți, în sfârșit, pe fiecare farfurie câte o felie de mămăligă prăjită, turnați deasupra sos tomat și așezați deasupra ficățeii. Serviți mâncarea caldă.

Ca varianta, ficățeii pot fi înlocuiți cu ciuperci tăiate felii, dar în acest caz nu mai aveți nevoie de oregano, ci doar de puțină zeamă de lămâie, cu care să stropiți ciupercile tăiate că să nu se înnegrească

Cât despre vin, o Fetească Albă la ciuperci și un Sauvignon Blanc la ficăței nu reprezintă decât două propuneri și nimic mai mult.

S-ar putea să vă intereseze și:

Ochiuri cu mămăligă prăjită Ficăței soté cu costiță afumată și sos de vin Iepure vanatoresc cu mamaliga prajita Mamaliga pe paturiMamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga

  • ficatei, Italia, malai, mamaliga, porumb, rosii, tigaie

One thought on “Ficăței de pasăre cu sos de roșii și mămăligă prăjită”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved