• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fetească Regală Gramma 2011

Jun 25, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Feteasca Regala Gramma 2011

Cu Aligoté-ul 2011 de la Gramma apucasem să mă întâlnesc, pe fugă, la Zilele Vinul.ro de la Iași (și promit să vă spun mai multe despre el în curând). Însă primul vin din 2011 a Casei Olteanu cu care am apucat să conversez pe îndelete a fost această Fetească Regală.

Dar mai întâi o paranteză: firește că, după debutul fulminant de acum doi ani, toată lumea aștepta de la tânăra și promițătoarea cramă ieșeană o confirmare pe măsură. Și, cum anul trecut recolta nu a permis o continuare în același ritm (Cuvée Vișan 2010 fiind, desigur, o apariție notabilă dar, din păcate, singulară), „promoția” 2011 urma să dea verdictul.

Iar această Fetească Regală 2011 (sec, DOC-CMD Iași-Bucium, 14% vol) reprezintă, în același timp, o confirmare și o evoluție. O confirmare, pentru că ștacheta calitativă a rămas la fel de sus. O evoluție, pentru că, spre deosebire de versiunea 2009 (vioaie și zglobie, cu o aciditate și o fructuozitate foc de plăcute), cea din 2011 e mai rotundă și mai sobră, cu o eleganță pe care vinurile făcute din acest soi (îndeobște fără mari pretenții) nu o ating prea des.

Din acest punct de vedere, Feteasca Regală 2011 seamănă cumva cu Aligoté-ul 2009. Adică are și ea o bună tipicitate, dar vine în plus cu o complexitate și o distincție pe care nu prea le întâlnești la niște soiuri, totuși, din eșalonul al II-lea.

Altminteri, vizual și olfactiv, totul pare absolut normal: un vin galben-verzui, un nas vegetal destul de complex, din care alcoolul nu se ițește deloc (dar nu vă luați, totuși, cu vorba: dacă vinul apucă să se încălzească în pahar, și alcoolul începe, firește, să se simtă). În gust apar ceva tușe de ardei gras, cireșe albe, o notă de piersici (tot albe) și, în post-gust mai ales, ceva gutui.

Ce surprinde însă foarte plăcut este textura, rotundă și cumva mătăsoasă (n-am găsit un alt cuvânt mai potrivit), care, împreună cu ușoara onctuozitate, trimite această Regală cumva mai aproape de o Fetească Albă. Postgustul, mediu dar bun, completează fericit un vin excelent, recomandabil nu doar amatorilor de Fetească Regală.

Din punct de vedere gastronomic, vinul capătă, mai ales datorită eleganței, o rază mai mare de acțiune. Sigur, va însoți foarte bine un piept de pui la grătar, să zicem, dar parcă merită asocieri un pic mai altfel, precum aceea (verificată!) cu o salată de pui cu verdețuri. L-aș încerca inclusiv la un pui cu ciuperci și smântână, fiindcă eleganța și onctuozitatea îl fac, măcar la prima vedere, un însoțitor perfect (și) al mâncărurilor de acest tip.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Fetească Regală 2013 GrammaFetească Regală 2013 Gramma Arezan Feteasca Alba&Regala 2011Fetească Regală & Fetească Albă 2011, Arezan, M1, Crama Atelier Murfatlar Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu Synon Fetească Regală Casa Olteanu Mega ImageFetească Regală, Casa Olteanu, Mega Image. Într-un cuvânt, Synon

  • Casa Olteanu, Feteasca Regala, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved