• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fasole verde mocănească

Jun 10, 2008 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 0


Fasole pastai cu mujdei

Adică fasole păstăi cu mujdei, o excelentă rețetă transhumantă de fasole verde plecată, după cum o trădează numele, din Ardeal, și ajunsă în Dobrogea laolaltă cu ciobanii, oile și câinii lor (chiar sunt curios, oare în Transilvania s-or mai fi gătind așa păstăile astea după care se înnebunesc dobrogenii?).

Pentru 4 persoane nu ne trebuie decât

1 kg de fasole păstăi (alea galbene și late sunt cele mai bune, chiar dacă în titlu am zis verde),
1 ceapă,
100 ml ulei,
sare,
piper,
pătrunjel verde,
mujdei după gust.

Curățați fasolea, puneți-o la fiert în apă aproape cât s-o acopere, cu ceapa tocată și puțin călită în ulei, sarea, piperul și pătrunjelul tocat.

La foc mic, cu cratița acoperită parțial, în mod normal păstăile vor fi gata când zeama e pe ducă. Dacă nu, luați măsurile de cuviință. Și, ca să fiți siguri, s-ar putea să vi se pară mai ușor să fierbeți fasolea separat (nu chiar de tot) și să o adăugați, împreună cu o ceașcă din apa în care a fiert, peste ceapă și celelalte, să facă doar finalul împreună.

Serviți păstăile astea cum vreți, calde sau reci, cu un mujdei baban alături (1 căpățână de usturoi, ulei, oțet, sare și piper, eventual și puțin sifon, după meremet dobrogean, ori ceva zeamă răcorită de-a păstăilor), pentru ca fiecare comesean să-și pună în farfurie cât îi place.

A, dacă vreți să puneți în cratiță, când mâncarea e aproape gata, și vreo 2 roșii, curățate de pielițe și tăiate cubulețe, treaba dumneavoastră, nu mă pot opune.

Și dacă tot am vorbit de Ardeal și de Dobrogea, am putea să turnăm în pahare o Crâmpoșie oltenească, nu?

S-ar putea să vă intereseze și:

Fasole verde cu smantanaFasole verde cu smântână Carne cu fasole verdeCarne cu fasole verde Salata de fasole verde cu nuci si portocaleSalată de fasole verde cu nuci și portocale Fasole verde cu ciuperci și smântână la cuptor

  • ceapa, fasole, fasole verde, pastai, reteta, rosii, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved