După un an de pauză, El Celler de Can Roca din Girona (nord-estul Spaniei) a câștigat din nou titlul de Cel mai bun restaurant din lume. Dacă anul trecut restaurantul fraților Jordi, Joan și Josep Roca (foto, de la stânga la dreapta) se clasase pe ce-a de-a doua treaptă a podiumului, anul acesta spaniolii au repetat victoria din 2013.
Campionul din 2014 (și din anii 2010, 2011 și 2012), danezul Noma, condus de René Redzepi, s-a situat abia pe locul al treilea, fiind depășit și de Osteria Francescana (Modena, Italia), condus de Massimo Bottura.
Dar iată și primele 10 locuri ale acestui clasament:
1. El Celler de Can Roca (Girona, Spania)
2. Osteria Francescana (Modena, Italia)
3. Noma (Copenhaga, Danemarca)
4. Central (Lima, Peru)
5. Eleven Madison Park (New York, SUA)
6. Mugaritz (San Sebastián, Spania)
7. Dinner by Heston Blumenthal (Londra, Marea Britanie)
8. Narisawa (Tokio, Japonia)
9. D.O.M. (São Paulo, Brazilia)
10. Gaggan (Bangkok, Tailanda)
De menționat că Spania a avut 7 restaurante printre primele 50, depășind la acest capitol Franța și SUA.
El Celler de Can Roca este o afacere de familie, Joan fiind șeful bucătariei, Josep somelierul, iar Jordi se ocupă de produsele de patiserie. Restaurantul a fost deschis în 1986, a câștigat prima stea Michelin în 1995, pe cea de-a doua în 2002, în timp ce a treia le-a fost acordată în 2009.
World’s 50 Best Restaurants a ajuns la cea de-a 13-a ediție și este realizat de revista britanică Restaurant pe baza voturilor primite de la peste 1000 de experți din întreaga lume (bucătari, proprietari de restaurante, gastronomi și ziariști de specialitate).
Corect! Dar pe Virgil Martinez l-a ajutat, cred eu, și faptul că, tot în 2013, a deschis la Londra Lima London, împreună cu Gaston Acurio. Care Gaston Acurio, de altfel, are și el un restaurant în top 50 (locul 14), Astrid y Gaston.
Interesantă și ascensiunea lui Central, care de pe locul 50 în 2013 a ajuns pe 4.
Corect! Dar pe Virgil Martinez l-a ajutat, cred eu, și faptul că, tot în 2013, a deschis la Londra Lima London, împreună cu Gaston Acurio. Care Gaston Acurio, de altfel, are și el un restaurant în top 50 (locul 14), Astrid y Gaston.