• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Edam (Edammer)

Jul 23, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 0


Edam

Edam este o brânză olandeză, obținută din lapte de vacă (inițial integral, apoi parțial smântânit, astăzi, de obicei, pasteurizat). Are un conținut relativ scăzut de grăsimi (40%), motiv pentru care pasta este ceva mai moale decât a altor brânzeturi din categoria sa (de pildă Cheddar). Este maturată timp de 1 până la 12 luni, are o formă specifică, aproape sferică, iar protecția fiecărei „bile” de Edam este asigurată de un strat de parafină: galbenă, dacă brânza este foarte puțin maturată (două-trei luni), roșie (o învechire „medie”, cea care reprezintă marea majoritate a producției) sau neagră (dacă maturarea a durat cel puțin 17 săptămâni)

Și, după cum v-am mai spus, Edam face parte, alături de Gouda și Maasdam, din „sfânta treime” a celor mai cunoscute și răspândite brânzeturi olandeze pe plan mondial. Trebuie precizat totuși faptul că majoritatea producției de Edam este destinată exportului, pentru că olandezii preferă Gouda.

O istorie bogată, presărată de legende

În ceea ce privește denumirea, lucrurile sunt foarte simple: numele vine de la Edam, un oraș situat în Olanda septentrională, la aproximativ 20 de km mai la nord de Amsterdam. A fost recunoscut ca oraș liber în 1357, iar prima mărturie legată de exportul de brânză fabricată aici datează din 1439.

A fost, poate, cea mai populară brânză în perioada marilor descoperiri geografice, datorită faptului că putea rezista perfect în timpul îndelungatelor călătorii pe mare. Maturarea putea continua la bordul corăbiilor, așa că putea fi mâncată, fără probleme, pe toată perioada drumului.

Datorită acestei lungi cariere „navale” a apărut, probabil, și legenda că, uneori, sferele de Edam erau folosite pe post de muniție pentru tunuri. O poveste bazată, probabil, atât pe faptul că dimensiunile și forma brânzei erau, într-adevăr, foarte apropiate de cele ale ghiulelelor folosite pe atunci, cât și pe duritatea sferelor de Edam, mai mare atunci decât în zilele noastre.

Și tot din acea perioadă datează și o altă poveste: Edammer-ul ar fi fost transportat uneori în butoaie cu vin de Bordeaux și de aici ar veni, zice-se, culoarea roșie specifică a învelișului de ceară.

Răspîndire și influențe

Desigur că Edam-ul, atât de strâns asociat cu călătoriile navale pe distanțe lungi, este astăzi răspândit în întreaga lume, din cele două Americi până în Filipine. Iar dacă mexicanii, de pildă, fac din el o specialitate numită queso relleno (brânză umplută), pentru filipinezi a devenit o prezență aproape obligatorie pe mesele de Crăciun.

În Europa, Edam-ul este foarte apreciat în Scandinavia, în Spania, dar și în Cehia sau Slovacia. Cât despre francezi, ei au preferat să se inspire de la el, pe baza lui fiind făcute primele mimolettes.

Edam-ul pe masă

Este o brânză cu o textură suplă și netedă, o savoare dulce, untoasă, cu note de de alune. Și, cu cât perioada de maturare este mai îndelungată, cu atât savoarea este mai pregnantă iar Edam-ul mai gustos.

Altminteri, e o brânză simplă, foarte potrivită pentru gustări și sandviciuri. Poate fi prăjită, rasă ori servită la micul dejun cu ouă și o ceașcă de cacao, așa cum este obiceiul în Olanda.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

MaasdamMaasdam Gouda Tilsit (tilsiter) Sbrinz

  • branza, edam, Olanda

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved