• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

E clar: Băbeasca nu mai e (doar) de Nicorești!

Sep 28, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 4


Vinuri M1 Crama Atelier

Există, după cum știți, anumite vinuri care, datorită tradiției, par indisolubil legate de o anumită podgorie. Iar exemplele sunt destul de numeroase: Galbena de Odobești, Crâmpoșia de Drăgășani, Mustoasa de Măderat, Frâncușa de Cotnari, iar lista e departe de a fi completă. Ei bine, pe această listă ajunsese să fie trecută (în ciuda vechilor legături cu Uricaniul, de pildă) și Băbeasca. De Nicorești.

Numai că, iată, după excelenta Crâmpoșie Arezan (despre care v-am povestit mai demult aici), Răzvan Macici (sau M1 Crama Atelier, cum preferați) reușește să mai dărâme un mit. Drept pentru care sunt foarte mulțumit să vă anunț că da, există Băbească de Murfatlar! Și nu numai că există, dar e și de departe cea mai bună Băbească existentă actualmente pe piață (părere strict personală, nu dați cu parul!). Ba chiar aș zice și mai mult: Băbeasca Arezan 2012 e clar un model. Nu zic că, la o adică, nu se poate și altfel, nu spun că nu se poate și mai bine. Dar niciun podgorean care vrea să facă Băbească în România nu poate ignora, de-acum înainte, ștacheta pusă pe malul mării.

Ceea ce mă face să sper că, în curând, n-am să mă mai întâlnesc nici cu variantele subțiri din cale-afară, nici cu cele machiate la greu (optimismul meu e stupid, știu). Cât despre tipicitate (impecabilă în cazul Arezan), apoi asta e, vorba lui Kipling, o altă discuție.

Degustare Expo M1 Crama Atelier

Degustările Expo&Costăchel, ediția a II-a

Drept pentru care cred că e timpul să intru direct în subiect: miercuri a avut loc (la Restaurantul Expo, firește) ce-a de-a doua ediție a Degustărilor Expo&Costăchel. Prilej cu care au poposit în paharele invitaților, pe rând, cele trei vinuri ale gamei Sable Noble (alb, roze și roșu) cât și, în premieră ieșeană (dar și națională, în forma lor „etichetată”) „noutățile roșii”: Arezan Băbească Neagră 2012, Leat 6500 The Origin Pinot Noir 2011 și Arezan Fetească Neagră 2011.

Participanții? Păi am respectat formatul și majoritatea a fost formată din iubitori de vin pur și simplu. La care s-au adăugat câțiva specialiști (Traian Petrea, Ștefan Tudose Sandu Ville) plus, în dublă calitate (și specialist, și unchi al lui Răzvan Macici!) Mihai Popescu, împreună cu soția.

Răzvan Macici în direct la Expo

Cât despre prezentare, am reușit o altă premieră: chiar dacă Răzvan nu a putut să vină (fiind prins în campanie la Murfatlar), l-am avut printre noi în formă virtuală (ca să zic așa), grație tehnologiei moderne. Chiar dacă n-a fost totul impecabil (promitem să ne perfecționăm!), am putut afla, direct de la sursă, multe dintre tainele realizării vinurilor de la M1 Crama Atelier.

Note degustare M1 Crama Atelier Expo

Juriul, notele!

Ca și la prima ediție, i-am invitat pe participanții la degustare să noteze, de la 1 la 10, vinurile turnate în pahare (mai exact, cele trei „noutăți roșii”). Iar clasamentul rezultat a fost următorul:

9,03 – Arezan Băbească Neagră 2012;
8,92 – Arezan Fetească Neagră 2011;
8,40 – Leat 6500 Pinot Noir 2011.

Desigur, la fel ca orice clasament, și cel de față are o doză de relativitate cât se poate de consistentă. Mai important mi se pare altceva: absolut toți cei prezenți și-au găsit un vin preferat dintre cele degustate (trebuie să adaug aici și Sable Noble Roșu, care și-a găsit un fan cât se poate de hotărât!). Și trebuie musai să precizez (nu de alta, am un fel de concluzii mai la vale), specialiștii au cam votat pentru Pinot Noir, în timp ce noi ceștilalți ne-am cam împărțit preferințele între Băbească și Fetească.

_IGP8542

Dacă mă-ntrebați pe mine (și trecând peste entuziasmul meu mai mult decât manifest referitor la Băbească), eu zic că toate cele trei vinuri reprezintă o mare reușită (și promit să vă povestesc altădată, pe îndelete, despre fiecare). Ca un fel de avanpremieră, spun doar că pot să bag mâna-n foc că, peste câțiva ani (de maturare la sticlă) voi fi la fel de cucerit de Pinot Noir și de Fetească Neagră precum am fost acum de Băbească. Deși sunt excelente și-mi plac tare mult și-acuma.

Dar am un sfat pentru cei interesați: cumpărați-le repede! „Tirajul” e extrem de limitat: 8-9.000 de sticle (că trebuiau să aibă și vinurile astea un defect…)

În loc de concluzii

Zic „în loc de”, pentru că e un pic cam devreme să pot afirma cu hotărâre că iubitorii români de vin preferă clar soiurile autohtone. Doar că notele de la degustarea vinurilor de la M1 Crama Atelier, precum și cele de la degustarea precedentă (Averești) par să indice deja acest lucru. Drept pentru care nu-mi rămâne decât să-i întreb pe podgorenii români: măi, fraților, dacă tendința asta e corectă și dacă, pe de altă parte, pe plan extern e clar că tot cu ale noastre ne vom impune (după cum tare bine spunea profesorul Valeriu V. Cotea), atunci, vorba profesoarelor de română din liceu: ce sentimente se degajă din?

Mai multe fotografii de la eveniment puteți găsi pe pagina de facebook.

S-ar putea să vă intereseze și:

Băbeasca Neagră de Nicorești va fi lansată la PROVINO 2011 Ciorchine de Băbească NeagrăPăstorel, vinul de Uricani și Băbeasca Neagră Arezan Fetească Neagră 2011Arezan Fetească Neagră, M1 Crama Atelier, 2011 Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012

  • Arezan, Babeasca Neagra, Crama Atelier, degustari, degustarile Expo&Costachel, Expo, Feteasca Neagra, Leat 6500, Pinot Noir, Razvan Macici, Sable Noble, vin

4 thoughts on “E clar: Băbeasca nu mai e (doar) de Nicorești!”

  1. aphextwinz 28/09/2013 at 17:56

    Mi-am amintit abrupt versurile lui Pastorel cu:

    “Babeasca place mult la tineri,
    Pe cand feteasca, la batrani” (nu mai tin minte inceputul, cred ca-s de feteasca, maica 😀

    Reply ↓
  2. anonymus 28/09/2013 at 20:13

    sfrijita ca o Sfântă Vineri….parca zici ca ea a fost degustatoarea sefa 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/09/2013 at 21:15

      Păi să deduc că-s foc de tânăr 🙂

      Reply ↓
  3. anunturi 29/09/2013 at 12:49

    Voi degusta si eu… 😉

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved