• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Drumul vinului iesean a ajuns la Cotnari

Feb 25, 2011 costachel Mozaic, Reportaje 2


V-am mai povestit despre initiativa Icar Tours (ca sa nu zic direct Florin Barhalescu) de a realiza un drum al vinului iesean, atunci cand v-am prezentat episoadele Casa Olteanu si Cramele ViniCom. Ei bine, saptamana aceasta a avut loc o noua vizita, pentru care am parasit insa orasul si imprejurimile sale. A fost momentul unei mini-excursii pana la Cotnari, o destinatie obligatorie, fireste, pentru orice initiativa de acest gen.

Combinatul

Si inca una care m-a bucurat pentru ca, in ciuda vechilor mele relatii cu vinurile de Cotnari, nu apucasem inca sa ajung vreodata la locul faptei. Sigur, in principiu aveam senzatia ca stiu aproape totul, dar e cu totul altceva sa vezi cu ochii tai ce inseamna „Combinatul” (dupa cum mai spun destui localnici atunci cand se refera la Compania Cotnari).

Drept pentru care sper ca ma veti ierta daca n-am sa insist prea mult asupra celor vazute. N-ar fi decat un alt reportaj printre atatea altele. Asa ca am sa las pozele sa vorbeasca din acest punct de vedere.

Drumul Vinului

Revenind insa la turismul oenologic, una din nemultumirile pe care ni le-a impartasit Catalin Grecu, directorul de marketing de la Cotnari, este si aceea ca, din cauza crizei, investitiile programate pentru refacerea si introducerea in circuitul turistic a castelului de la Carjoaia nu au mai putut fi facute, compania preferand sa investeasca pentru moment in tehnologie. Asa ca, deocamdata, puteti face o degustare direct la sediu, insa doar in grupuri organizate (mai multe amanunte gasiti aici).

Vinurile

La finalul vizitei noastre ne astepta, fireste, momentul degustarii. Ne-au fost turnate pe rand, in pahare, Francusa 2010, Blanc Cotnari 2008, Feteasca Alba 2008, Grasa de Cotnari 2000 si Tamaioasa Romaneasca 2008. N-am sa insist prea mult asupra primelor trei, deoarece vinurile respective va sunt cunoscute (spun doar ca Francusa noua pare sensibil mai buna decat cea 2009 dar, nefiind un fin cunoscator al acestui vin, trebuia sa ma consult cu niste amici mult mai antrenati decat mine!).

In schimb, momentul Grasa a fost unul de placute aduceri aminte. Nu mai gustasem de mai multa vreme din vinurile de colectie ale producatorului iesean si trebuie sa recunosc faptul ca, desi nu-s catusi de putin vreun amator de vinuri dulci, tot m-am bucurat de reintalnire. N-a fost cea mai buna din cate am baut (raman cu amintirea celei din 1984 gustata prin 1998), dar este undeva acolo, in fata. Si mi s-a confirmat ideea (poate subiectiva, poate nu) ca un cozonac facut dupa toate regulile artei nu poate fi perfect decat cu un pahar de Grasa veche langa el.

Cat despre Tamaioasa, desi cumva handicapata de faptul ca a fost ultima in degustare (n-am prea inteles ordinea finala), merita incercata, fie si din simplul fapt ca este teribil de tipica. Pur si simplu duhneste (pardon!) a Tamaioasa si nu a alte chestii aduse de moda si modernizare. Un vin-scoala care, trebuie spus si lucrul asta, beneficiaza si de o aciditate care n-o lasa sa fie chiar sirop. N-are prospetimea impetuoasa a celei din 1997 (iar memoria, bat-o vina!), dar tot e un vin de desert care merita luat in seama.

Update: din motive tehnice absolut imbecile (iar singurul vinovat sunt eu!) din pozele de mai sus lipseste o fotografie tare importantă. Cu scuzele de rigoare, repar omisiunea si zic: pe tot parcursul vizitei noastre, gazda desavarsita ne-a fost Mihaela Simionescu. Multumim inca o data!

S-ar putea să vă intereseze și:

Drumul vinului ieșean, popasul Bucium Degustare Vinicom IasiDrumul Vinului ieşean, episodul al doilea Campionul Podgoriei Cotnari 2017„Campionul Podgoriei Cotnari” a ajuns la ediția cu numărul 5 Drumul Vinului la Iaşi, episodul pilot

  • Blanc de Cotnari, Cotnari, drumul vinului, Feteasca Alba, Francusa, Grasa, Tamaioasa Romaneasca, turism oenologic

2 thoughts on “Drumul vinului iesean a ajuns la Cotnari”

  1. mihaela 28/02/2011 at 09:50

    La stabilirea ordinei de degustare s-a luat in calcul cantitatea de zaharuri; tamaioasa(60g/l)si vin aromat a fost servit ultimul vin.Daca aveti o alta sugestie voi tine cont de ea pe viitor.

    Reply ↓
    1. Costachel 28/02/2011 at 10:40

      Am banuit ca era vorba de cantitatea de zaharuri, cred, totusi, ca in cazul de fata era mai buna ordinea „de la nou la vechi”. Presupun ca Tamaioasa ar fi avut de castigat, iar Grasa nu pare sa aiba ceva de pierdut 🙂
      Si inca o data scuze si multumiri!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved