Dacă tot suntem în plin sezon al dovleceilor, m-am gândit c-ar fi păcat să nu profit. Așa că vă ofer și astăzi o rețetă menită să vă ajute să vă bucurați pe deplin de savoarea lor. Urmează mai la vale o mâncare un pic neobișnuită, menită să mai diversifice un pic dieta noastră estivală. Ați ghicit, e vorba despre niște dovlecei umpluți cu brânză, ușori și deosebit de gustoși
Pentru aceasta minunăție culinară a verii aveți nevoie de
4 dovlecei potriviți,
cam 300 g brânză (de vaci + telemea, vorbim noi mai încolo), 2 ouă, 50 g unt, 400 ml smântână, 1 legătură de mărar, sare și piper.
Curățați dovleceii de coajă și opăriți-i scurt, în apă sărată (ați putea, la o adică, să nu-i mai cufundați în apa clocotită, însă atunci se vor usca oarecum la copt și nu vor fi la fel de plăcuți; dar, în fine, dacă-i prea cald în bucătărie…).
Lăsați-i la scurs și ocupați-vă în timpul asta de umplutură, frecând bine de tot brânza cu ouăle, piperul, mărarul spălat, curățat și tocat iar, dacă brânza e prea slabă, adăugați și vreo două linguri de smântână. Gustați și reglați sarea și piperul.
Tăiați dovleceii pe lung, scobiți-i, sărați-i, umpleți-i cu pasta de brânză și puneți-i într-o tava bine unsă cu unt. Adăugați și câteva linguri de apă și puneți vasul în cuptorul încălzit, la 200ºC, unde trebuie să stea până se rumenesc ușor (cam jumătate de oră).
Dacă vreți (și, dacă brânza a fost cam slabă, nu-i rău să vreți), când au început sa prindă culoare, turnați deasupra fiecăruia puțină smântână și băgați iar vasul în cuptor pentru ultimele 5 minute.
Serviți dovleceii umpluți cu brânză calzi, cu smântână rece alături, să-și pună fiecare deasupra câtă vrea.
A, să nu uit discuția despre brânză: cantitatea firește că diferă în funcție de dimensiunile dovleceilor. Fiindcă, dacă-s mari, firește că vă trebuie mai multa umplutură. Și puteți, la o adică, să folosiți numai din cea de vaci. Dar o să fie mai buni dacă o amestecați cu telemea, într-o proporție care depinde numai de cât de sărată e cea din urmă și de gusturile dumneavoastră. Și, firește, nu vă împiedică nimeni să vă jucați cum vreți cu brânzeturile, să folosiți și alte verdețuri (cimbru, de pildă…) și așa mai departe. Iar ca tertip suplimentar, dacă aveți la îndemână supă de pui (sau de găină), turnați puțină în tavă, în loc de apă, și parcă va fi mai bine.
Vinul? Apoi numai Fetească Albă poate să scrie pe acești dovlecei umpluți cu brânză. Dintr-o podgorie nordică, de preferință, dar în primul rând ușoară și seacă să fie.