O mâncare de post foarte interesantă, dar care ne bucură și atunci când, pur și simplu, este prea cald afară și nici prin cap nu ne trece să ne atingem de mâncăruri grele. Se poate mânca și rece, nu trebuie să stați decât câteva minute lângă aragaz, ce mai, o plăcere. Dacă doriți, o puteți folosi și pe post de garnitură, lângă un copan de pui sau un șnițel, să zicem.
Pentru 4 persoane:
4 dovlecei mici (de preferință 2 cu coaja verde închis și 2 cu coaja verde deschis, ca să fie mai frumos în farfurie), 3 morcovi mari, 4 linguri de ulei extravirgin de măsline, 2 linguri de oțet, 1/2 linguriță de ardei iute roșu mărunțit, boabe de coriandru, busuioc, cimbru, maghiran, sare.
Tăiați capetele dovleceilor (nu-i curățați de coajă, dar spălați-i foarte bine), răzuiți morcovii și eliminați-le și lor extremitățile. Treceți un cuțit special de curățat cartofi pe toată lungimea legumelor, exercitând o presiune uniformă, în așa fel încât să obțineți niște panglici subțiri.
Fierbeți-le în aburi, separat (nu amestecați dovleceii și morcovii în aceasta etapa), timp de circa 5 minute. Legumele trebuie să fie fierte, dar să rămână puțin crocante. Amestecați într-un castronel uleiul, oțetul, ardeiul iute, coriandrul și puținăa sare. Bateți bine cu un tel. Adăugați 2-3 frunze de busuioc, 1 linguriță de cimbru și 1 linguriță de maghiran (dacă verdețurile sunt proaspete) sau câte un vârf de linguriță din fiecare, dacă nu le aveți la dispoziție decât uscate. Continuați să bateți cu telul, până când obțineți un sos omogen.
Puneți morcovii și dovleceii într-o tigaie, turnați deasupra sosul și sotați 1 minut, amestecând ușor (să nu se rupă panglicile), ca să prindă toate gust împreună. Puteți servi mâncarea călduță, sau o puteți pune la frigider (unde poate sta câteva zile) și să o mâncați rece.
Daca o serviți ca atare, turnați in pahare un Riesling italian, dacă o folosiți ca garnitură, asortați atunci vinul cu carnea de-alături.