• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dovlecei cu smântână la cuptor

Jul 13, 2015 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu legume, Rețete ovo-lacto-vegetariene, Rețete tradiționale românești 0


Dovlecei cu smântână la cuptor

Recunosc, n-aș prea putea lăsa să treacă vara fără preparații simple și gustoase precum acești excelenți dovlecei la cuptor cu smântână (și cu brânză și cu mărar, și cu…). Pentru că, între noi fie vorba, prea dăm zi de zi peste preparate care țin de fast-foodul, nenumit astfel, al supermarketurilor și al emisiunilor pseudo-gastronomice TV. Așa că, zic eu, e bine ca, măcar din când în când, să mai facem și niște rețete de-astea, cu puternic parfum de vară, de bunici și, desigur, de tradiție. Bineînțeles că, dacă o să aveți invitați la masă niște snobi, s-ar putea să vă descurcați mai greu cu dovleceii ăștia (deși, puși în castronele individuale și măritați cu vreo Gorgonzolă sau vreun Roquefort…). Dar, în fine, hai să vedem mai întâi ce-i de capul lor, că după aia o să avem și timp de discutat diverse adaptări la situațiile de zi cu zi.

Drept pentru care notați că, pentru o tavă normală plină cu dovlecei cu smântână, aveți nevoie de

1 kg de dovlecei (e cu bătaie, vorbim mai jos),
200 g brânză de burduf (cantitate strict orientativă, care depinde de cât de sărată e dumneaei, cât și de gustul personal)
400 g smântână,
1 ou,
1 legătură mică de mărar,
cam 100 g unt,
50 g cașcaval (sau mai mult, iar e după gust),
sare și piper.

Mai întâi faceți toaleta dovleceilor (dacă-s mari, e bine să eliminați semințele, dar asta înseamnă că o să aveți nevoie de vreun kil și-un sfert). Tăiați-i bucăți și opăriți-i scurt (câteva clocote) în apă sărată.

Scurgeți-i bine și căliți-i un pic în unt, operațiune care are două scopuri. Pe de o parte, trebuie să le dea un pic de gust iar, pe de altă parte, trebuie să vă ajute să eliminați apa din ei. Puneți-i în tavă (cu tot cu untul de la călire, ați scăpat de ungere) și lăsați-i să se mai usuce, și să se răcorească, un pic.

În timpul ăsta, bateți smântâna cu brânza, oul și mărarul tocat fin. Piperați generos (presupun că de sare nu mai e nevoie) și turnați crema asta peste dovleceii din tavă.

Presărați, în fine, cât mai uniform, cașcavalul ras, și băgați vasul în cuptorul încins dinainte (200ºC), unde dovleceii noștri trebuie să stea cam jumătate de oră.

Secrete? Păi ăla cu formele individuale și cu brânza mai șmecheră vi l-am sugerat deja, rețineți doar că verdeața poate fi și de alte feluri (vă sugerez doar niște cimbru proaspăt, dezvoltați dumneavoastră mai departe). Brânza, evident, poate fi cam de orice fel, după gust, iar cașcavalul poate fi, evident, înlocuit cu parmezan, șvaițer, pecorino ș.a.m.d.

A, iar dacă aveți senzația că n-ați eliminat suficientă apă din dovlecei, puteți, la o adică, să umblați la borcanul cu pesmet. Deasupra (amestecat cu cașcaval), dedesubt, și sus, și jos, în fine, treaba dumneavoastră.

Serviți dovleceii cu smântână calzi, cu pâine tot caldă și cu vin alb sec delicat, care să nu aibă în gust toate fructele pământului. Firește că la o Fetească Albă mă gândesc acuma, dar și un Sauvignon Blanc, de pildă, elegant și reținut, va face casă bună cu dovleceii, mai ales dacă n-ați fost zgârciți cu brânza.

S-ar putea să vă intereseze și:

Dovlecei umpluți cu brânzăDovlecei umpluți cu brânză Paste cu dovlecei și smântână Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Dovlecei umpluti cu miezul lorDovlecei umpluți cu miezul lor

  • branza, cascaval, cuptor, dovlecei, oua, smantana, verdeturi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved