• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Două chifle umplute de la Păstorel și una din partea casei

Jun 04, 2014 costachel Rețete, Rețete de aperitive, Rețete lacto-vegetariene, Rețetele lui Păstorel 0


Chifle umplute

Presupun că nu mai e nevoie să vă spun că numărul rețetelor de chifle umplute e limitat doar de imaginația executantului și/sau de stocul frigiderului. În cele ce urmează, am ales pentru exemplificare trei variante de bază, primele două oferite de Păstorel, ultima fiind din panoplia proprie (cea care figurează în poza de mai sus). Și, fie că e vorba de musafiri inopinați, fie că e nevoie doar de un pretext pentru un pahar de vin, sunt ferm convins că veți găsi mai la vale o idee (sau mai multe) care să vă determine să purcedeți la treabă.

Chifle umplute cu brânză

„Brânza întrebuințată poate fi sau de vacă, sau orice fel altul de resturi de brânză, date prin răzătoare și amestecate bine cu lapte sau cu smântână subțiată cu lapte (așa le face Costache), adăugându-i miezul chiflelor și două gălbenușuri de ou, pentru șase chifle. Se toacă mărunt mărar și pătrunjel (mărar mai mult, pătrunjel mai puțin), sare și piper. După ce s-a amestecat bine, se adaugă și cele două albușuri bătute spumă. Ungem cu unt o tavă, așezăm în ea jumătățile de chifle umplute cu vârf, cu menționata compoziție, după ce am ținut aceste jumătăți, înainte de a fi umplute, în lapte, subțiat cu apă, câteva minute. Pe fiecare jumătate de chiflă mai punem, peste umplutură, o bucățică de unt proaspăt, nu mai mare decât o alună, băgăm la cuptor și așteptăm să se rumenească.”

Chifle umplute cu șuncă

sau orice fel de resturi de cârnați și afumături

„Se amestecă miezul jumătăților de chiflă cu sos alb, sau adăugându-i un ou (nu e obligator). Vărsăm sosul acesta peste afumăturile tocate foarte mărunt, le umplem cu vârf, ca mai sus, cu compoziția care rezultă și, tot ca mai sus, adăugăm respectiva alună de unt proaspăt, le așezăm în tava unsă și le punem la cuptor, ca după ce s-au rumenit să le servim fierbinți. […]
P.S. Cu aceeași compoziție, cine preferă, poate umple, în loc de chifle, cornuri tăiate longitudinal.”

Chifle umplute „cu de toate”

Abia astea reprezintă o improvizație totală, fiindcă nu mai putem vorbi doar de resturi de brânză ori de afumături. Practic, participă la rețeta asta aproape orice bucățică rămasă prin frigider și devenită inutilizabilă la alte preparate datorită gramajului insuficient. Acestea fiind zise, hai să încercăm și-o listă de ingrediente, absolut orientativă:

6 chifle,
50 g afumătură (de preferință slabă),
100 g ciuperci (champignon),
50 g măsline,
1 ardei kapia,
1 roșie,
150 g cașcaval,
unt,
lapte,
oregano (sau alte verdețuri parfumate, după plac),
sare și piper.

Mai întâi, preparațiile preliminare. Spălați și curățați tot ce-i de spălat și curățat. Opăriți roșia, curățați-i de pieliță și semințe. Scoateți sâmburii măslinelor. Tăiați totul cubulețe. Căliți ciupercile în puțin unt, lăsați-le să se răcorească.

Amestecați toate legumele și cărnurile cu 100 g cașcaval. Parfumați cu oregano, sărați (dacă mai e cazul) și piperați.

Tăiați chiflele în jumătate, scobiți cu grijă miezul și stropiți „castronelele” cu lapte. Umpleți-le cu amestecul pregătit mai-nainte, repartizați peste ele cașcavalul rămas și bucățele mici de unt.

Puneți-le într-o tavă unsă și băgați-le în cuptorul încins dinainte (250ºC), unde trebuie să stea cam 10-12 minute.

Și o ultimă precizare: în toate cazurile, stropirea cu (sau înmuierea în) lapte vă va oferi niște „castronele” mai moi. Dacă le vreți crocante, le puteți unge cu puțin unt.

Vinul? Păi la câte variante de chifle umplute sunt, evident că mi-ar fi imposibil să vă recomand doar unul. Așa că alegeți și dumneavoastră cam orice alb sec poftiți, un rozé nearomat sau oricare roșu tânăr, proaspăt și lejer.

S-ar putea să vă intereseze și:

Chifle umplute cu brânză Chifteluțe de cartofi umplute Pere umplute cu cremă de bânzăPere umplute cu cremă de brânză Prune umplute cu Gorgonzola, pe pat de SpeckPrune umplute cu Gorgonzola, pe pat de Speck

  • aperitiv, branza, cald, chifle, Pastorel, sunca

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved