• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dop de plută, dop sintetic sau screw-cap? Primul studiu științific a început deja

Sep 24, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 0


Tipuri de dop de vin

Care este tipul de dop cel mai indicat pentru o sticlă de vin? Dezbaterile pe această temă nu sunt, în niciun caz, de dată recentă. De mai multă vreme comunitatea vinului (producători și consumatori deopotrivă) are păreri împărțite asupra acestui subiect.

Iată însă că, pentru prima oară, discuția va căpăta o turnură științifică. Cercetătorii de la University of California, Davis, au anunțat că vor testa efectele diferitelor tipuri de dopuri asupra vinului. Ca „subiecți” vor fi folosite 600 de sticle de Sauvignon Blanc, iar studiul va fi finalizat în vara lui 2013. Vom ști atunci mai exact care sunt modificările de culoare, gust, aromă, oxidare etc. În cazul fiecărui tip de dop în parte.

Chimistul Andrew Waterhouse, profesor în cadrul departamentului de viticultură și oenologie, a explicat pe site-ul Universității care sunt obiectivele urmărite:

Toate dopurile actuale sunt realizate cu ajutorul unor practici sustenabile și nu am văzut până acum date care să ateste o diferență semnificativă între ele. Scopul nostru este să determinăm cu mai multă exactitate dacă amatorii de vin pot detecta diferențe între două sticle din același vin care să poată fi atribuite exclusiv dopului. Este vorba în primul rând de cantitatea de oxigen care intră în contact cu vinul”

Cele trei tipuri de dopuri care vor fi folosite sunt cele de plută naturală, de plută sintetică și screw-cap (cu înfiletare). Fiecare dop de plută a fost deja scanat cu un computer tomograf, cele 600 de sticle sunt stocate într-o pivniță cu temperatură controlată (20ºC), iar schimbările de culoare vor fi analizate, la fiecare 3 luni, cu ajutorul unui spectrofotometru.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Dopurile de sticlă au început lupta împotriva celor de plută Efectele OMGPrimul studiu care zdruncină din temelii industria OMG vin roșu cola Rouge SucettePrimul carcalete cu cola din lume a fost lansat la Vinexpo 2013 A început Festivalul Provino Cluj-Napoca

  • dopuri, studiu, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved