• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

De ce n-au roșiile din supermarket niciun gust

Jul 03, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 0


Rosii de supermarket

Știm cu toții: roșiile provenite din agricultura intensivă, adică acelea pe care le găsim de obicei în supermarket-uri, au mai curând gust de carton decât de tomate proaspete și gustoase. O cercetare recentă a descoperit și unul dintre motive: o mutație genetică apărută în timp, mutație ce a dus la reducerea conținutului de zahăr și a compușilor care formează gustul.

De mai bine de 70 de ani, principalul obiectiv al cultivatorilor de tomate a fost acela de a obține roșii uniforme, atât din punctul de vedere al culorii, cât și al mărimii. Și aceasta deoarece cumpărătorii le preferă pe acestea celor neuniforme, cu „pete”. În plus, această uniformitate îi ajută pe agricultori să determine mai exact care este momentul propice pentru cules.

Un studiu publicat recent în revista Science (ale cărui rezultate au fost preluate de Associated Press), arată însă că mutația care a dus la această uniformitate are și efecte negative. E vorba, în primul rând, de afectarea proteinei care regla „producția de zahăr” din roșie. În plus, este afectat gustul, iar cercetătorii nu au știut până acum că aceste două probleme au aceeași cauză.

Vizual, roșiile „industriale” sunt, înainte de a se coace, de o culoare verde-deschis uniformă, în timp ce acelea „de țară” au o nuanță verde-închis în partea de sus. Încercând să afle de ce tomatele din producția de masă au pierdut această caracteristică, cercetătorii au analizat două gene (GLK1 și GLK2), cunoscute pentru rolul lor în transferul de energie din soare în plantă. Și au descoperit că GLK2 este activă doar la plantele „tradiționale”, atât în frunze, cât și în fructe, în timp ce la roșiile „uniforme”, prin selecțiile repetate, această genă a fost inactivată.

Nu este singura cauză pentru care roșiile din comerț n-au gust, a ținut să precizeze Ann Powell, unul dintre autorii studiului, dar cu siguranță este una dintre cele importante.

Iar un alt coautor, Jim Giovannoni de la Cornell University, a ținut să precizeze:

„Se vor face în continuare selecții de semințe pentru a obține roșii uniforme. Dar măcar acum, dacă tot am demonstrat ce consecințe are această mutație, poate vor încerca să obțină unele care, înainte de coacere, să fie de un verde-închis uniform, nu verde-deschis, ca până acum”.

Și tot el a completat, vizându-i pe fanii ingineriilor genetice:

„Cele mai multe asemenea plante transgenice sunt varietăți de porumb și soia, care au fost realizate astfel încât să reziste dăunătorilor, și nu fructe și legume proaspete, pe care să le găsim la raft.”

Harry Klee, un specialist de la Universitatea din Florida, neimplicat în acest studiu, a declarat pentru Los Angeles Times că este vorba despre un pas important în direcția unei mai bune înțelegeri a gustului roșiilor

„Nu e acesta singurul motiv pentru care roșiile din supermarket sunt proaste, dar este unul dintre cele care contează. Este un studiu chiar bun, care demonstrează ce prostii poți face în agricultură dacă nu iei în calcul toate elementele.”

Însă mai importantă pare lecția oferită consumatorilor:

„Dacă va vedea cumpărătorul o roșie neuniformă, poate că va spune «Hei, asta nu-i porcărie de-aia cu gust de carton» și o va cumpăra pe aceea. Neuniformitatea și petele ar fi ca un fel de decorație”, a adăugat el.

S-ar putea să vă intereseze și:

De ce ajung roșiile ca, de la 50 de bani, să coste peste 2,5 lei? Savoart ne invită la Sărbătoarea bunului gust Vinul și comunicarea prin gust Majoritatea părinților își „recompensează” copiii cu mâncare nesănătoasă

  • cercetare, rosii, studiu, SUA

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved