• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

De ce ajung roșiile ca, de la 50 de bani, să coste peste 2,5 lei?

Aug 11, 2011 costachel Știri 2


Legumele s-au ieftinit în ultimul an cu 30%, acesta fiind primul semn al recoltelor bogate din acest an. Reducerile ar putea fi însă și mai mari dacă, din curțile micilor fermieri până în magazin, prețurile nu ar crește și de cinci ori. Astfel, deși la micii fermieri un kilogram de roșii costă și 0,5 lei, în rețele comerciale ca Mega Image sau Carrefour prețul final pentru clienți este peste 2,5 lei.

Producătorii de legume din România spun că prețurile explodează pe drumul dintre ferme și magazin pentru că agricultorii nu își vând direct marfa marilor rețele comerciale, ci intermediarilor. Agricultorii români spun că nu pot negocia singuri cu marile rețele comerciale, pentru că acestea au condiții foarte stricte, ce pot fi îndeplinite doar de intermediari.

„Prețurile cresc mult pe drumul dintre producător și magazin pentru că producătorii vând intermediarilor. Singuri nu am putea negocia cu hipermarketurile, pentru că nu fac diferențe între producători și intermediari, pentru ei toți sunt furnizori. Până la urmă, legumele noastre ajung indirect în marile magazine”, spune Nicolae Cristia, administratorul grupului de producători Legumes din județul Tulcea.

Și alți agricultori pun aceste diferențe de preț tot pe seama intermediarilor. Micii producători adaugă însă la rândul lor că dispariția angrosiștilor din lanțul comercial i-ar duce la faliment.

„De obicei vând roșii sau ardei intermediarilor pentru că nu am timp să mă ocup și de grădină și să vin să vând și în piață. Treaba mea este să produc legumele și a lor să le vândă”, spune Florian Bălăn din Jirlău, județul Brăila

Legumele au ținut în frâu inflația în iulie

Prețurile bunurilor de consum au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv ca urmare a ieftinirii alimentelor, coborând astfel rata anuală a inflației la 4,85%.

În luna iulie a acestui an prețurile alimentelor au scăzut cu 1,9% față de luna precedentă. Totuși prețurile alimentelor sunt per total mai mari cu 1,8% față de sfârșitul anului trecut.

Pe de altă parte legumele au înregistrat în iulie scăderi de prețuri de 14,5% față de luna anterioară, diferența fiind de 7,7% față de sfârșitul anului trecut.

Mai multe detalii, în Ziarul Financiar.

S-ar putea să vă intereseze și:

PasuneItalienii încasează milioane de euro din bani europeni pentru „pășuni de hârtie” Rosii de supermarketDe ce n-au roșiile din supermarket niciun gust Prop37De ce a căzut Prop 37? O poveste despre organisme modificate genetic, bani și minciuni Default ThumbnailMinisterul Agriculturii îi aduce pe fermierii români la sapă de lemn

  • agricultura, preturi, rosii

2 thoughts on “De ce ajung roșiile ca, de la 50 de bani, să coste peste 2,5 lei?”

  1. aphextwinz 11/08/2011 at 18:01

    Cred ca am mai zis, ca secretara de key account (nu stiu sa traduc asta nici sa ma bati) ca nu sunt numai adaosurile intermediarilor, daca am mai zis si ma repet stergeti dvs.

    Ca sa intre leguma in lantul de magazine mai trebuie:

    – sters pe pres (vulgar: spaga la directorul de raion)
    – taxa de raft
    – taxa de produs
    – taxa de listare

    mai sunt si altele, taxe de produse noi, diverse, astea ajung, la un produs, cumulate, la mii de euro, ceea ce un amarat de nea Ion nu si-ar permite ca sa dea direct toata productia la magazin.

    Reply ↓
  2. costachel Post author12/08/2011 at 09:20

    Chiar daca le-ai mai spus, nu-i nimic, chestiile astea merita repetate pana cand invata toata lumea ca-i musai sa existe sa existe, pe langa hypermarketuri, si solutii alternative. Pe care doar frumoasa clasa politica le poate sprijini. Deocamdata, doar constata ca trebuie…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved