(Laurus nobilis) Daca pe vremuri incoronau fruntile invingatorilor, astazi aceste frunze sunt de neinlocuit in marinate, muraturi in otet si in buchetele garnisite (strasnica traducere a lui „bouquet garni“, nu?). Mai pot fi folosite cu succes pentru aromarea apei in care fierbe fasolea boabe, inaintea intrebuintarii propriu-zise, si in unele umpluturi. In ceea ce priveste carnurile, dafinul se intelege destul de bine cu pasarea, porcul si vita, in cazul acesteia din urma o mentiune speciala trebuind a fi facuta in dreptul celebrului muschi Wellington. Impreuna cu rosiile si otetul formeaza sosul marinat, care, se stie, se intovaraseste de minune cu chiftelutele, dar nu numai. In schimb nu prea intra in combinatii cu alte arome, fiind destul de agresiv. Un mic truc: frunzele sunt mai bune daca au ramas verzi, asa ca, daca puteti alege… Si ma simt dator sa va previn ca foile de dafin trebuie folosite cu grija, orice exces stricand mancarea.
In alte limbi: laurier (fr.), bay leaf (engl.), alloro (it.), lorbeerbaum (germ.)