Curry este un condiment plecat din India ca să cucerească întreaga lume. De fapt, numele de „condiment“ este, în acest caz, oarecum impropriu, deoarece este vorba un amestec de condimente. Printre ingredientele mai cunoscute care compun aceasta pudră găsim piperuri și ardei iuți, ghimbir, chimen, scorțișoară, cuișoare, curcuma și coriandru.
Atât ingredientele (inclusiv numărul lor), cât și proporțiile variază, astfel încât este destul de greu ca în rețete să se poată preciza cu exactitate cantitatea necesara din acest condiment (în unele dintre ele se face însă precizarea dacă este vorba despre curry normal sau iute).
O caracteristică interesantă pe care o are este aceea că, dacă e folosit cu măsură, el nu face altceva decât să amplifice gustul alimentului de baza. (Dacă nu ma credeți, puneți puțin curry în mămăliga care fierbe și, chiar dacă mălaiul e din comerț, veți obține un gust „de țară“). Cel mai bine se înțelege cu orezul, peștele și fructele de mare, dar nu se ceartă nici cu legumele, ouăle sau carnea de pasăre.
Dacă vreți să-l vedeți cum acționează, luați un crap întreg, curățat, țineți-l la sare, frecați-l pe dinăuntru și pe dinafara cu zeama de lămâie amestecată cu curry și piper, puneți-l într-o tavă, pe bețișoare, ungeți-l cu ulei de măsline și băgați tava în cuptorul încins. Mai departe, știți și dumneavoastră.
Și, ca să fac o necesară precizare, crapul povestit mai sus a fost fabricat și devorat acasă la Gabi Toma, care pe deasupra a mai pus la bătaie și un extravirgin de excepție (mare raritate pe vremea aia, adică prin ’92!)
Update: Despre mâncărurile cu același nume, curry, am vorbit aici.
Implineste 20 de ani in 2012 maestre, cum trece ea vremea, pirdalnica de ea! 🙂
Da, crapul nostru cu curry face majoratul anul asta 🙂