• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Curry

May 01, 2008 costachel Dicționar de condimente, Dicționare, Rețete, Sfaturi, trucuri și tertipuri 2


Curry este un condiment plecat din India ca să cucerească întreaga lume. De fapt, numele de „condiment“ este, în acest caz, oarecum impropriu, deoarece este vorba un amestec de condimente. Printre ingredientele mai cunoscute care compun aceasta pudră găsim piperuri și ardei iuți, ghimbir, chimen, scorțișoară, cuișoare, curcuma și coriandru.

Atât ingredientele (inclusiv numărul lor), cât și proporțiile variază, astfel încât este destul de greu ca în rețete să se poată preciza cu exactitate cantitatea necesara din acest condiment (în unele dintre ele se face însă precizarea dacă este vorba despre curry normal sau iute).

O caracteristică interesantă pe care o are este aceea că, dacă e folosit cu măsură, el nu face altceva decât să amplifice gustul alimentului de baza. (Dacă nu ma credeți, puneți puțin curry în mămăliga care fierbe și, chiar dacă mălaiul e din comerț, veți obține un gust „de țară“). Cel mai bine se înțelege cu orezul, peștele și fructele de mare, dar nu se ceartă nici cu legumele, ouăle sau carnea de pasăre.

Dacă vreți să-l vedeți cum acționează, luați un crap întreg, curățat, țineți-l la sare, frecați-l pe dinăuntru și pe dinafara cu zeama de lămâie amestecată cu curry și piper, puneți-l într-o tavă, pe bețișoare, ungeți-l cu ulei de măsline și băgați tava în cuptorul încins. Mai departe, știți și dumneavoastră.

Și, ca să fac o necesară precizare, crapul povestit mai sus a fost fabricat și devorat acasă la Gabi Toma, care pe deasupra a mai pus la bătaie și un extravirgin de excepție (mare raritate pe vremea aia, adică prin ’92!)

Update: Despre mâncărurile cu același nume, curry, am vorbit aici.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Știți ce-i aia curry? Curry de porcCurry de porc CurryCurry-ul previne diabetul Sote de vițel cu curry

  • amestec de condimente, curcuma, curry, India

2 thoughts on “Curry”

  1. GT 03/08/2010 at 13:53

    Implineste 20 de ani in 2012 maestre, cum trece ea vremea, pirdalnica de ea! 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 03/08/2010 at 14:05

      Da, crapul nostru cu curry face majoratul anul asta 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved