• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, Corcova, 2008

Jun 17, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 0


Recunosc spăşit, până nu demult ştiam despre vinurile din zona Mehedinţi (Corcova, Plaiurile Drâncei, Severin, Podgoria Dacilor) exact atât cât menţiona, oarecum în grabă, Radu Anton Roman în Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti (1998): „Severinul are mari podgorii – şi mari vinuri. Erau celebrissime până la filoxeră. Azi, nimeni nu ştie ce se întâmplă cu ele, unde ajung şi cine le bea!“

Dar uite că, la Corcova, un francez, Michel Roy, şi un român, Şerban Dâmboviceanu, au hotărât să schimbe starea asta de lucruri şi, din 2005, au început să replanteze viile şi să refacă, după proiectele iniţiale, cramele prinţului Anton Bibescu (scriitorul şi diplomatul, cumnatul Marthei Bibescu şi prietenul lui Marcel Proust). Iar prima dovadă că podgoria Corcova a renascut a fost lansarea oficială din trei iunie a primelor vinuri: Chardonnay, Rozé şi cupajul Cabernet Sauvignon 50% – Merlot 50%. N-am putut, din păcate, să ajung la lansare dar, prin amabilitatea Ruxandrei Florea (consultantul PR), am intrat în posesia sticlei pe care aţi observat-o, presupun, în poza de mai sus. Aşa că, acestea fiind zise, gata cu introducerea, să trecem la treabă.

Mai întâi şi mai întâi, sare în ochi culoarea, intensă, cu uşoare reflexe violacee. După aceea, trebuie să spun că se cunoaşte faptul că oenologul (Laurent Pfeffer) e francez, şi asta nu doar pentru că, dacă am fi adăugat Malbec în cupaj, ieşea un Bordeaux clasic. Nu, chiar aduce la nas a vin franţuzesc. Un parfum plăcut şi discret, fără să fie însă şters, fructe roşii, piper (să fac jocul de cuvinte cu Pfeffer? Iaca nu!) din care iese oleacă în evidenţă alcoolul (13,5°), dar care nu deranjează (probabil însă că n-ar fi fost probleme dacă aş fi respectat decantarea de jumătate de oră recomandată de producător). În gură e la fel de fin, proaspăt şi, în ciuda tăriei, pare chiar uşor. Postgustul nu e cine ştie ce lung, dar alt defect nu prea i-am găsit. Una peste alta, senzaţia dominantă e de catifea (dar care, nu uitaţi, îmbracă un pumn de oţel!). Şi reţineţi: în ultimul număr din Romanian Wine Art, Marian Timofti ne previne, după testul cu Clef du Vin, că vinul ăsta îşi va arăta întreaga valoare abia peste 8-9 ani. Aviz colecţionarilor!

La ce mâncăruri să-l turnăm în pahare? Păi mai ales acum, cât e tânăr şi proaspăt, va înviora perfect o reţetă pe bază de carne roşie preparată într-un timp lung (fiartă, înăbuşită sau brezată). Şi mă gândesc acum la un muşchi de vită cu legume, la o friptură de vită cu bere sau la o terină cu ciuperci. A, şi cam la toate tocăturile tradiţionale româneşti (sarmale, pârjoale&musacale) care, ospitaliere cum le ştim, se vor bucura cu siguranţă de reîntâlnirea cu vechii prieteni de la Corcova.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Leat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, M1 Crama AtelierLeat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, M1 Crama Atelier Misiones de Rengo, Merlot, sec, 2008 Corcova Roy&Dâmboviceanu își lansează gama premium: Dealul Racoveanu Domeniile Samburesti, Cabernet Sauvignon, 2007, DOC-CMD, sec

  • Cabernet Sauvignon, Corcova, cupaj, degustari, Merlot, Roy&Damboviceanu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved