• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Culibiaca cu pește

Sep 06, 2012 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu ciuperci, Rețete cu orez, Rețete cu pește, Rețete de plăcinte 4


Culibiaca cu peste

Culibiaca, iubiți comeseni, este un fel de plăcintă rusească (kulebyáka). Dacă inițial era făcută dintr-un aluat de cozonac sărac (gen poale-n brâu) modernitatea l-a adus în prim plan (și în cuptor) și pe cel franțuzesc. Cât despre umpluturi, o varietate mai mare este destul de greu de imaginat. Pește, legume, orez, carne tocată, ciuperci, ouă fierte tari… În fine, ce să mai vorbim, cam toate ingredientele posibile pot contribui cu succes la realizarea acestei delicioase specialități. Așa că vă rog să priviți rețeta de mai jos mai mult ca pe un punct de plecare. Fiindcă pe baza ei puteți improviza cam cât de intens poftiți.

Altminteri, culibiaca își datorează cariera internațională lui Auguste Escoffier (am mai vorbit despre el aici). A descoperit-o la începutul secolului XX, a adus rețeta în Franța și a inclus-o în lucrarea sa „Le guide culinaire”. Iar de aici a urmat, firesc, celebritatea internațională.

Și, acestea fiind zise, vă anunț că pentru această variantă de culibiaca aveți nevoie de

1 pachet de aluat franțuzesc (500 g),
250 g pește fiert (somon sau pește cu carnea albă),
1 ceapă mică, tocată,
50 g unt,
100 g ciuperci, curățate și tăiate (jumătăți, sferturi sau cubulețe, depinde cât sunt de mari)
5 linguri de vin (sau lapte),
2 ouă fierte, tăiate cubulețe,
120 g orez cu bobul lung, fiert și răcit,
câte o legătură mică de mărar și pătrunjel,
sare și piper,
plus încă 1 ou, bătut, pentru uns culibiaca pe deasupra.

Întindeți cam 1/3 din aluat într-o foaie de 25×15 cm (presupunem că asta-i dimensiunea tăvii). Tapetați tava cu pergament (hârtie de copt), înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță. Puneți totul la frigider, să se odihnească acolo măcar 10 minute.

Încălziți cuptorul la 200ºC. Faceți o pre-coacere (5-10 minute), scoateți cu grijă foaia de aluat. Puneți-o la răcit, pe un grilaj metalic, de preferință.

Încălziți untul într-o crăticioră și căliți un pic ceapa. Adăugați ciupercile, sotați-le și pe ele vreo două-trei minute. Stingeți cu vinul (laptele) și continuați fierberea până când ciupercile sunt gata. Lăsați-le să se răcească.

Amestecați peștele, ouăle fierte, orezul și verdeața. Sărați, piperați, adăugați și ciupercile, mai amestecați o dată. Puneți compoziția asta peste foaia pre-coaptă.

Acoperiți cu restul de aluat, având grijă să băgați marginile sub foaia inițială, să nu iasă umplutura. Decorați cu eventualele bucățele de aluat rămase. Ungeți cu ou, faceți deasupra o gaură mică (să aibă aburii pe unde ieși, să nu crape culibiaca). Puneți totul la frigider, să stea acolo un sfert de oră.

Încălziți din nou cuptorul la 200ºC și coaceți culibiaca 25-30 de minute (sau până se rumenește frumos deasupra).

Despre nenumăratele variante am vorbit deja, așa că n-are rost să insist acum. Oricum, sper să revenim asupra subiectului, că-i prea gustos. Așa că, deocamdată, vă mai spun doar că, uneori, rușii folosesc compoziția asta (sau vreo alta, din aceeași familie) pentru a umple clătite, pe care le rumenesc apoi la cuptor. Ceea ce nu mi se pare câtuși de puțin o idee rea.

Cât despre vin, alb și sec, cu siguranță. Hai să zicem Aligoté, pentru această variantă piscicolă de culibiaca. Dar nu-i, desigur, singura opțiune posibilă. Că mai depinde și de condimentație, și de eventualele variațiuni.

S-ar putea să vă intereseze și:

Rizoto cu pește Peste alb cu ciuperci si smantanaFileuri de pește alb cu ciuperci și smântână Salata de orez cu peste afumatSalată de orez cu pește afumat Pește cu sos de usturoi

  • aluat, aluat frantuzesc, ciuperci, culibiaca, orez, oua, peste, placinta, Rusia

4 thoughts on “Culibiaca cu pește”

  1. aphextwinz 07/09/2012 at 13:14

    Italienii au niste tarte asemanatoare (cu te miri ce), imi scapa rau cum le zice, dar au si paste, macaroane sau alte modele de paste, in umplutura. Sigur ca or fi delicioase, dar ma gandeam, aluat cu aluat, indiferent de restul ingresientelor … (nu are legatura cu culibiaca, doar era o completare, ma iertati daca pe langa).

    Reply ↓
  2. dynamic 24/02/2014 at 14:59

    Buna ziua. Imi puteti recomanda un fel de peste alb pe care sa il folosesc, va rog? Sa fie cod, merluciu sau chiar salau? Si inca ceva: ce recomandati la prepararea retetei: vin sau lapte? Multumesc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/02/2014 at 15:28

      Păi peștele alb poate fi cam de orice fel (de care vă place, de care găsiți sau în funcție de buget). Cât despre diferența dintre vin și lapte, ea este următoarea: dacă doriți un preparat mai onctuos și mai fin, folosiți lapte, dacă vă place mâncarea să fie un pic mai aromată și mai acidă, atunci turnați vin. Dar, între noi fie vorba, e vorba doar de 5 linguri, n-o să fie o diferență de la cer la pământ între o variantă și cealaltă 🙂

      Reply ↓
      1. dynamic 28/02/2014 at 09:01

        Multumesc frumos!

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved