• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cu și despre Lacerta, la Good Point

Jun 08, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 2


Vinuri Lacerta

Abia după ce am acceptat, cu multă plăcere, invitația lui Răzvan Avram de a participa la o degustare a vinurilor Lacerta, mi-am adus aminte de înțelepciunea populară franțuzească și de expresia „jamais deux sans trois”. Pentru că da, evenimentul de la magazinul Good Point a constituit pentru mine cea de-a treia ocazie, într-un interval mai mic de o lună, de a mă întâlni cu produsele tinerei crame din Fințești. Și, chiar dacă vinurile le cam știam, nu puteam rata ocazia de a-l întâlni pe „tatăl” lor, oenologul Mihai Baniță, Managing Partner și vinificator al cramei Lacerta.

Mihai Banita, Razvan Avram

 Lacerta Rheinriesling 2011

De la el am aflat aseară că acesta este primul Riesling de Rhin plantat și îmbuteliat la sud de Carpați. Altminteri, am regăsit în pahar același vin proaspăt și răcoritor, numai bun pentru aperitive. Cu o precizare: într-adevăr, servit la o temperatură ceva mai scăzută, prospețimea i se accentuează și devine și mai plăcut.

Lacerta Sauvignon Blanc 2011

Din nou, un vin care are numai de câștigat dacă e servit la temperaturi mici (8-10ºC); ca și Rieslingul, mi-a plăcut mai mult la această a doua întâlnire. E unul dintre cele mai tipice exemplare ale soiului pe care le-am gustat în ultima vreme; ceva mai „colțuros”, firește, decât fratele mai mare (Reserva 2010, baricat), dar și mai vioi. E atât de sprințar încât pare, la prima gustare, un vin de băut cu cana, dar atenție: are mai mult de 14% alcool!

Lacerta Chardonnay Reserva 2010

O a treia întâlnire cu acest Chardonnay superb, care mi-a întărit convingerea că este cel mai bun dintre vinurile albe de la Lacerta (însă firește că nu sunteți obligați să fiți de acord cu mine!). O singură precizare: în cazul lui, temperatura joasă nu mai este benefică, pentru că îl face un pic „subțire”.

Lacerta Rosé Riviera

Excelentul rosé făcut din Burgund Mare (sau Blaufraenkisch, spuneți-i cum vreți) și-a confirmat calitățile și de data aceasta. Și spun în continuare că este un rosé care merită încercat fie doar și pentru faptul că e e singurul, după știința mea, făcut dintr-un soi de struguri prea puțin pus în valoare. Cu precizarea, însă, că și el trebuie bine răcit, pentru că altminteri îi cam iese puțin alcoolul (13,8%) la iveală.

Merlot Lacerta turnat in pahare

Lacerta Blaufraenkisch 2010

A doua întâlnire cu el, a doua confirmare a faptului că se pot obține vinuri bune și din soiurile considerate mai modeste calitativ. Așa că nu e vorba despre un vin de băut cu cana, ci cu paharul. Însă, după cum sublinia și Mihai Baniță, potențialul lui de învechire este mic, așa că e bine să vă grăbiți.

Lacerta Merlot 2010

Din motive care-mi scapă (să fie, din nou, temperatura?), această a doua întâlnire cu Merlot-ul a constituit o foarte plăcută surpriză. Un nas superb, complex, cu toate fructele roșii posibile, completate de condimente, cafea și ciocolată. Gustul vine perfect în prelungire, iar postgustul e cât se poate de lung și de bun. A fost maturat, ca și Blaufraenkisch, 1 an de zile, în baricuri de stejar, de proveniențe diferite (România, Franța, SUA, Ungaria, Rusia) și cu grade diferite de ardere. Deocamdată, acest Merlot este un pic cam nărăvaș, dar sunt convins că peste 3-4 ani (cam atât este apreciat potențialul său de învechire) va fi un vin cât se poate de rotund și de frumos.

Lacerta Cuvée IX, 2010

Cuvée IX este un cupaj din Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (15%), Fetească Neagră (8%) și Blaufraenkisch (7%). La fel ca și Merlot-ul, dă și el semne clare că va fi și mai bun peste câțiva ani. Dar deja liderul vinurilor roșii de la Lacerta este frumos și complex, plus că are și un potențial de învechire mai mare. Iar postgustul său absolut interminabil și foarte plăcut a constituit un excelent final al acestei degustări foarte reușite.

Și a mai existat o dovadă cât se poate de elocventă a faptului că degustarea Lacerta a fost un succes. La sfârșit a apărut curcubeul!

Curcubeu

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

De la Fințești, șase vinuri Lacerta și încă vreo cinci tentative Lacerta: confirmări și surprize Vinuri la bag-in-boxDespre un mic concurs de vinuri la bag-in-box și nu numai Gata cu prejudecatile despre vinul varsat!

  • Chardonnay, Good Point, Lacerta winery, Merlot, Mihai Banita, Razvan Avram, Riesling de Rhin, Sauvignon Blanc

2 thoughts on “Cu și despre Lacerta, la Good Point”

  1. berbecutio 11/06/2012 at 05:27

    Din cate stiu eu si Basilescu a scos anul acesta in gama Eclipse un rose din Burgund Mare.
    Care sa fie motivul pentru care cateva albe vi s-au parut mai bune de data asta?

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/06/2012 at 08:59

      După cum spuneam, principalul „suspect” e temperatura. Senzația mea a fost că „nebaricatele” de la Lacerta trebuie servite pe la 6º-8ºC, iar „baricatele” cu vreo două grade în plus, ca să se prezinte în pahar la posibilitățile maxime.
      Iar despre Burgundul rosé de la Basilescu am aflat abia alaltăieri. Sper să vină și rândul lui 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved