Sună frumos numele rețetei ăsteia, nu? Mda, crochete de somon cu cremă de ardei gras, parcă-i desprinsă de pe anumite meniuri, de care nu merită să-mi aduc aminte acuma. Cert este însă, doamnele mele, că-i o rețetă foarte bună și merge de minune atât pe o masă cu pretenții cât și pe una obișnuită, în familie, cu precizarea că durează oleacă preparația
Ingrediente pentru 6 persoane:
200 g de fileu de somon fiert (firește însă ca puteți încerca și cu alți pești), 1 lingură de pătrunjel tocat, 2 cepe verzi, 80 g pesmet, 1 ou, 20 g unt moale, 1 lingura de maioneza, 1 lingura de muștar, 2 lingurițe de zeama de lămâie, ulei pentru prăjit, sare, piper.
Mărunțiți ceapa și amestecați-o cu pătrunjelul, jumătate din pesmet, oul, untul, maioneza, muștarul și zeama de lămâie, adăugați peștele tocat, sărați, piperați, amestecați totul foarte bine și puneți totul la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Sau, și mai bine, lăsați compoziția acolo peste noapte.
Coaceți ardeii, curățați-i bine, tocați-i până obțineți o pastă (dacă nu aveți robot, puteți să-i treceți prin sită) și amestecați-i cu smântână. Sărați și piperați.
Din amestecul de pește formați crochete de circa 4 cm diametru, treceți-le prin pesmetul rămas și lăsați-le să se odihnească 5 minute. Prăjiți-le în ulei pe o parte și pe alta și țineți-le la cald până terminați operațiunea. Serviți-le cu crema de ardei.
Variante? Păi mai întâi firește că ați putea folosi sosul ăsta și la niște chifteluțe de pește normale (știu, n-ar mai fi vorba de crochete de somon, dar trebuia să fac sugestia asta). Apoi s-ar putea să vă placă mai mult o cremă de ardei oleacă mai nervoasă, așa că i-ați putea adăuga niște usturoi. În rest, că puteți încerca în preparație și alți pești v-am spus deja, așa că nu mai insist.
Vinul pentru aceste crochete de somon? Păi depinde oarecum și de peștele folosit dar, cu oarecare aproximație, un Riesling Italian ar trebui să acopere toată gama.