O rețetă foarte simplă, crochetele astea de cartofi cu ton, și care se pretează la o sumedenie de variațiuni, începând de la soiul peștelui (care sigur că poate fi și proaspăt sau congelat, crud sau fiert) și încheind cu verdețurile și condimentele care pot schimba destul de serios gustul chifteluțelor astea. Drept pentru care am zis că n-are rost să vă povestesc despre variante, ajunge de data asta doar versiunea de bază.
250 g cartofi, 1 conserva de ton în suc propriu (400 g), 1 ceapă mare, 1 cățel de usturoi (sau după gust), cimbru, pătrunjel, 3 linguri de făină, 1 ou, 5 linguri de pesmet, sare, piper, ulei pentru prăjit.
Curățați cartofii, tăiați-i cuburi, fierbeți-i în apă sărată și zdrobiți-i.
Căliți ceapa, curățată și mărunțită, împreună cu usturoiul zdrobit, până se înmoaie. Amestecați-o cu cimbrul tocat.
Scurgeți bine tonul, puneți-l într-un castron, fărâmițați-l, dacă-i cazul, și amestecați-l cu cartofii, ceapa și pătrunjelul tocat. Sărați, piperați.
Faceți crochete din amestecul obținut și dați-le prin făină, ou bătut și pesmet (sau doar prin pesmet, în caz că le faceți într-o zi cu dezlegare la pește). Prăjiți-le în mult ulei încins. Scoateți-le cu lingura cu găuri și lăsați-le la scurs pe hârtie absorbantă.
Serviți-le calde, cu o garnitură după bunul dumneavoastră plac.
Cât despre vin, Aligoté-ul e, firește, prima opțiune, dar crochetele astea n-or să protesteze dacă vă veți turna în pahare vreun alt vin, alb și sec, cu condiția să nu fie prea parfumat, că n-are de ce.