• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotlet de porc cu sos de smântână, muștar și tarhon

Nov 29, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de iepure, Rețete cu carne de miel, Rețete cu carne de oaie sau berbec, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită 4


Rețeta asta simplă și grozavă vine să confirme ceea ce știm cu toții de la Stroganoff: că smântâna plus muștarul și ceva acrișor pe-acolo formează un sos excelent. Când însă mai adăugăm și vin, bașca parfum de tarhon prin narațiune, atunci cu siguranță ne vom lăsa orice musafir mofturos cu gura căscată, iar laudele nu vor mai conteni să curgă. Și dacă mai precizez că orice debutant(ă) în arta culinara va reuși din prima minunăția de mai la vale, apoi cred că v-am convins că e cazul să trecem la treabă.

4 cotlete de porc (dar veți putea folosi și alte cărnuri, firește, vorbim acuși),
40 g unt,
100 g smântână,
200 ml vin alb sec,
2 linguri de muștar (din cel cu textura netedă, cât de iute vreți și, preferabil, cu tarhon),
4 castraveciori în oțet,
frunze de tarhon (proaspete, uscate sau în oțet),
sare,
piper.

Mai întâi cotletele, pe care le puteți lăsa întregi sau tăia în bucăți, după bunul plac. Frecați-le bine cu sare și piper, rumeniți-le pe toate fețele într-o tigaie, în unt, la foc potrivit.

În timpul asta, puneți vinul la fiert împreună cu tarhonul și lăsați-l să fiarbă pana când scade la jumătate.

Când e gata carnea, puneți-o pe o farfurie încălzită și turnați în tigaie vinul strecurat. Lăsați să mai fiarbă vreo 2 minute, adăugați și smântâna, frecata bine cu muștarul, încă vreo 2-3 minute de clocote mărunte (pana se omogenizează și începe să se îngroașe), adăugați și castraveciorii, tocați mărunt și scurși bine de zeamă.

Încă un minut-două, cât să se cunoască bine între ele, și cu asta, basta, turnați sosul peste carne și serviți.

Ca garnitură, dacă ma întrebați pe mine, piureul de cartofi este, de departe, prima opțiune. Dacă o întrebați pe Măriuca (cred că v-ați prins din poza), atunci vor fi tagliatelle. Dacă nu ne întrebați pe niciunul dintre noi, firește că puteți manca absolut orice credeți că se potrivește mai bine sau vă place mai mult.

Variante? Pai vă spuneam la ingrediente că nu-i obligatoriu să folosiți cotlet de porc, cam orice carne vă vine la îndemână poate fi folosita (vită, miel, pasare, chiar vânat, cu o mențiune speciala pentru iepure), cu condiția să aveți grija să adaptați timpii de preparare (iar pentru vita&vânat, chiar să brezați carnea înainte). Și tot la capitolul carne, poate o să vreți să o puneți înapoi în sos, odată cu castraveciorii, să se împrietenească mai bine cu aromele. Care castraveciori, că tot veni vorba, ați putea sa-i înlocuiți cucapere (mai ales dacă stratul de grăsime al cotletului e mai impozant), sau cu gogoșari în oțet (cu condiția să fie crocanți, nu moi, condiție, de altfel, valabila și pentru castraveciori). Și, desigur, niște pătrunjel presărat deasupra nu-i obligatoriu, dar dă față și prospețime.

Ce vin? Grea întrebare, pentru că oțetul care intervine în narațiune (asa puțin, cât e) complică lucrurile. As miza totuși la pasăre pe un alb sec hotărât (Riesling), la porc pe un roșu ușor (poate Băbească Neagră, poate Burgund, cam pe-aici), iar la vită și vânat n-aș merge neapărat până la Cabernet, poate m-aș opri pe la un Merlot.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Cotlet de porc la gratar cu sos de portocaleCotlet de porc la grătar cu sos de portocale

  • castraveti in otet, friptura, iepure, mustar, pasare, porc, smantana, sos, tarhon, vin, vita

4 thoughts on “Cotlet de porc cu sos de smântână, muștar și tarhon”

  1. pansy 29/11/2010 at 18:54

    nu zic nu,la reteta asta

    Reply ↓
  2. animaloo 30/11/2010 at 12:11

    Done.
    Excelent

    Reply ↓
  3. dumitru 06/02/2011 at 19:59

    E dementiala reteta. Acum am mancat-o. Am folosit ca si garnitura melcisori si am pus mustar dijonez. Castravetii i-am dat pe razatoarea mica. Foarte buna!!!

    Reply ↓
    1. Costachel 07/02/2011 at 08:04

      Chiar buna ideea cu melcisorii, ca tin in ei sosul foarte bine 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved