• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotlet de porc cu ienupar

Sep 10, 2008 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 4


Una din marile tampenii comise de importatorii romani de condimente este ca reusisera la un moment dat sa umple alimentarile cu ienupar, frumos ambalat, numai ca pe cutie lipisera mandri traducerea „ienibahar“. Pai de unde sa stie ei, saracii, ca boabele de ienibahar sint uscate (ca boabele de piper) si au o culoare brun-roscata, in timp ce ienuparul produce bobite mai moi, de un albastru-violet foarte inchis. E drept, si unele, si celelalte, au un diametru de circa 4-5 mm, dar asta ar fi cam singura asemanare. Asa ca, iubitii mei cititori, daca vreti sa nu luati plasa (problema s-a cam rezolvat, dar orisicat), uitati-va dupa denumirea originala a produsului, si tineti cont ca pe ienupar il cheama juniper in engleza, genièvre in franceza, ginepro in italiana sau jenever in olandeza.

Problema este insa ca, de cand s-au prins de greseala, nu mai gasim ienupar chiar  pe (aproape) toate drumurile. Dar, daca-l dibuiti, e pacat sa nu-l folositi cu destoinicie, asa ca in reteta care urmeaza.

Sa presupunem, ca de obicei, ca veti fi patru persoane la masa. Asta inseamna 700 g cotlet (fara os), 2 catei de usturoi, 2 fire de praz, 1/2 l bere blonda, 1 lingura boabe de ienupar, ulei, sare si piper.

Sarati si piperati carnea, impanati-o cu usturoi si rumeniti-o pe toate partile intr-o cratita, cu 4 linguri de ulei. Adaugati ienuparul, partea alba a prazului, taiata in rondele subtiri, si berea. Puneti totul in cuptorul incalzit, la foc moale, si lasati sa se coaca circa o ora si jumatate, intorcand din cind in cind carnea. Scoateti cotletul din cratita, lasati-l sa se racoreasca putin, taiati-l in felii nu foarte subtiri si serviti-l cu sosul degresat trecut prin sita (dar dupa ce ati eliminat ienuparul), turnat peste un piure de cartofi (sau de conopida, ca tot a inceput sezonul). Daca n-aveti chef de trecut prin sita, sau poate credeti ca-i mai simpatic asa, puteti lasa fasiutele de praz sa pluteasca in continuare prin sos.

Ei, chiar daca friptura e fiarta-n bere, se impune un vin rosu sanatos. Un Cabernet de Recas, de ce nu?

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean Cotlet de porc în crustă de roșii uscate, rozmarin și miere Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Cotlet de porc la gratar cu sos de portocaleCotlet de porc la grătar cu sos de portocale

  • bere, cotlet, cuptor, friptura, porc, praz, tava

4 thoughts on “Cotlet de porc cu ienupar”

  1. florin 16/12/2010 at 09:55

    Ienupar=jneapan(bucovina)

    Reply ↓
    1. Costachel 16/12/2010 at 10:41

      Asta n-o stiam 🙂

      Reply ↓
  2. delphin 25/03/2011 at 00:07

    Genever, Gin, Gina, Lo-gin.
    Pe mine ma deranjeaza ca nu se gasesc in comert boabe proaspete de ienupar. Astea la cutie de la plafar au miros de medicamente si si-au pierdut uleiul volatil care le da mirosul rasinos.

    Reply ↓
  3. costachel Post author25/03/2011 at 06:54

    Pai de asta am inceput sa regret si eu vremurile lui ienibahar-ienupar 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved