Una din marile tampenii comise de importatorii romani de condimente este ca reusisera la un moment dat sa umple alimentarile cu ienupar, frumos ambalat, numai ca pe cutie lipisera mandri traducerea „ienibahar“. Pai de unde sa stie ei, saracii, ca boabele de ienibahar sint uscate (ca boabele de piper) si au o culoare brun-roscata, in timp ce ienuparul produce bobite mai moi, de un albastru-violet foarte inchis. E drept, si unele, si celelalte, au un diametru de circa 4-5 mm, dar asta ar fi cam singura asemanare. Asa ca, iubitii mei cititori, daca vreti sa nu luati plasa (problema s-a cam rezolvat, dar orisicat), uitati-va dupa denumirea originala a produsului, si tineti cont ca pe ienupar il cheama juniper in engleza, genièvre in franceza, ginepro in italiana sau jenever in olandeza.
Problema este insa ca, de cand s-au prins de greseala, nu mai gasim ienupar chiar pe (aproape) toate drumurile. Dar, daca-l dibuiti, e pacat sa nu-l folositi cu destoinicie, asa ca in reteta care urmeaza.
Sa presupunem, ca de obicei, ca veti fi patru persoane la masa. Asta inseamna 700 g cotlet (fara os), 2 catei de usturoi, 2 fire de praz, 1/2 l bere blonda, 1 lingura boabe de ienupar, ulei, sare si piper.
Sarati si piperati carnea, impanati-o cu usturoi si rumeniti-o pe toate partile intr-o cratita, cu 4 linguri de ulei. Adaugati ienuparul, partea alba a prazului, taiata in rondele subtiri, si berea. Puneti totul in cuptorul incalzit, la foc moale, si lasati sa se coaca circa o ora si jumatate, intorcand din cind in cind carnea. Scoateti cotletul din cratita, lasati-l sa se racoreasca putin, taiati-l in felii nu foarte subtiri si serviti-l cu sosul degresat trecut prin sita (dar dupa ce ati eliminat ienuparul), turnat peste un piure de cartofi (sau de conopida, ca tot a inceput sezonul). Daca n-aveti chef de trecut prin sita, sau poate credeti ca-i mai simpatic asa, puteti lasa fasiutele de praz sa pluteasca in continuare prin sos.
Ei, chiar daca friptura e fiarta-n bere, se impune un vin rosu sanatos. Un Cabernet de Recas, de ce nu?
Genever, Gin, Gina, Lo-gin.
Pe mine ma deranjeaza ca nu se gasesc in comert boabe proaspete de ienupar. Astea la cutie de la plafar au miros de medicamente si si-au pierdut uleiul volatil care le da mirosul rasinos.
Ienupar=jneapan(bucovina)
Asta n-o stiam 🙂
Genever, Gin, Gina, Lo-gin.
Pe mine ma deranjeaza ca nu se gasesc in comert boabe proaspete de ienupar. Astea la cutie de la plafar au miros de medicamente si si-au pierdut uleiul volatil care le da mirosul rasinos.
Pai de asta am inceput sa regret si eu vremurile lui ienibahar-ienupar 🙂