• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Corcova, Cuvée Vișan și 3 Château-uri franțuzești

Jun 04, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 6


Cam acesta a fost programul ultimei degustări „interne” de la magazinul Good Point (și profit de ocazie să mai mulțumesc o dată Paharnicului Răzvan pentru invitație). Care au fost, mai exact, vinurile? Păi să le luăm pe rând.

Chardonnay Corcova 2009

Un nas ușor dezamăgitor, cu un pic de alcool ițindu-se pe lângă aromele de grepfrut, mușețel și parcă pere. În schimb, gustul e cât se poate de reconfortant, rotund și cu o aciditate excelentă, dar care îi răpește parcă nițel din octuozitatea caracteristică Chardonnay-ului. Un postgust mediu, plăcut, completează fericit un vin chiar bun.

Cuvée Vișan

N-aș fi scris nici acum despre el, pentru că tot n-a fost îmbuteliat pentru vânzare (ce vedeți în poză s-ar chema un „semnal”, în jargon editorial). Plus că am senzația că încă poate mai mult; de altfel, e a treia oară când îl gust și mi s-a părut de fiecare dată altfel și în progres evident. Dar, ca să respect regula jocului, vă zic doar că vinul pe care l-am găsit în pahar e grațios, elegant, extrem de promițător, dar cu cele trei soiuri care-l compun (Fetească Albă, Fetească Regală și Aligoté) încă neînfrățite pe deplin, ceea ce dă senzația, la fiecare gură, că bei alt vin. O senzație foarte plăcută și interesantă, altminteri. Oricum, musai de urmărit.

Chablis Louis Latour „La Chanfleure” 2009

E primul Chablis cu care m-am întâlnit, așa că am să vă rog să nu vă așteptați la vreo comparație. Pot să vă spun doar că în pahar am găsit un Chardonnay cât se poate de frumos, sec, onctuos, cu flori și fructe albe (cireșe!) și, poate și datorită fermentației malolactice, vinul ăsta e rotunjimea întruchipată. Mai adăugați dumneavoastră și un postgust lung și plăcut ca să vă dați seama de ce am zis că a fost cel mai bun alb al serii. Deși, dacă Cuvée-ul va continua să progreseze…

Corcova rosé 2010

În primul și în primul rând, trebuie să spun că vinul ăsta e foarte rotund, iar textura e chiar cremoasă (n-am alt cuvânt la îndemână). Însă cam atât v-aș putea spune despre el, fiindcă ăsta e singurul lucru memorabil. Nu-i rău absolut deloc, chiar vă rog să nu-l ocoliți dacă vă întâlniți cu el, dar nici nu v-aș putea trimite fuga marș după el la prăvălie.

Corcova, Cabernet Sauvignon/Merlot, 2008

Despre vinul ăsta (și marea bucurie de a mă întâlni cu el) am mai scris, așa că n-am să vă spun decât că, după un an care a trecut peste el, e și mai bun, și mai rotund, iar catifeaua care-l îmbracă e și mai frumoasă. Din punctul meu de vedere, de departe cel mai bun vin roșu al serii și chiar vă rog să-l căutați și să-l beți, mai ales că prețul lui (cel puțin așa va fi la Good Point) e de 32 de lei. Merită cu prisosință.

Corcova, Syrah Reserva, 2009

Dacă ordinea de degustare ar fi fost alta, probabil l-aș fi apreciat mai mult. Numai că, asta e, mi-a plăcut prea mult cupajul, drept pentru care la Syrah mi-au sărit mai mult în ochi micile defecte (mai ales taninii, ușor în exces după gustul meu). Nu trebuie să înțelegeți din asta că ar fi vreun vin rău, dimpotrivă, e frumos, rotund (în ciuda unei acidități care putea fi un pic mai mare), cu multe fructe (un pic cam prea coapte). Acuma, serios, merită…

Château Lucas Lussac Saint Emilion, 2007

Aici a fost o problemă. Vinul ăsta trebuia cu siguranță decantat (dar cum Dumnezeu să decantezi o sticluță de 375 ml?). În fine, s-a deschis cumva după vreo 20 de minute de stat în pahar și am găsit un vin sobru, elegant, cu multe fructe roșii, și un alcool care n-a catadicsit să se integreze. Păcat, aș vrea să mă întâlnesc cu vinul ăsta (cupaj de Cabernet Franc și Merlot, părți egale) în condiții mai bune…

Château Etang des Colombes Corbières 2008

Aceeași problemă de oxigenare, s-a deschis și el mai greu, dar până la urmă am reușit și am găsit un vin tare interesant. Cupaj un pic neobișnuit pentru noi (Grenache noir, Carignan, Syrah, Mourvèdre), vine cu o mixtură de arome (cafea, vanilie, fructe roșii, condimente), cu un corp bun, complex, cu tanini exact atâți cât trebuie și o complexitate absolut fermecătoare (și elegantă), oferită de soiurile care intră în cupaj. Data viitoare (dacă va exista așa ceva) va fi decantat cu toată grija necesară…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu Wine Princess, Rosé Cuvée, sec, 2007 Cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, Corcova, 2008 Syrah Corcova 2010Syrah Corcova, Dealul Racoveanu, 2010

  • Casa Olteanu, Chablis, Chardonnay, Corcova, cupaj, degustari, Gramma, Razvan Avram, Rosé, vin

6 thoughts on “Corcova, Cuvée Vișan și 3 Château-uri franțuzești”

  1. aphextwinz 05/06/2011 at 09:02

    “fermentației malolactice”

    Pe limba unui necunoscator? Am dat pe gogu, ca avem, dar nu prea am inteles cum se transforma acidul malic in lactic, de ce si mai ales ce e aia si de ce 🙂

    Daca e secret de cunoscator nu tin musai sa stiu, dar iaca eu nu am mai auzit (ceea ce e si normal ca in afara de cartea Vinurile Romaniei nu citii nimic in domeniu si nici din aia nu retin mare lucru).

    Reply ↓
  2. costachel Post author05/06/2011 at 10:28

    Pai, foarte pe scurt, e o fermentatie care se face (sau nu) dupa cea alcoolica, are drept scop principal reducerea aciditatii (mai ales in anii in care aceasta este prea mare) si aduce o anumita catifelare a vinului. Poate fi partiala sau totala, a putut fi stapanita relativ recent (de vreo 40-45 de ani) si e folosita mai mult la sampanii si vinuri rosii, dar nu numai. Printre avantaje ar mai fi asigurarea unei calitati constante de la un an la altul, in timp ce la dezavantaje, in primul rand, o diminuare a potentialului de invechire.

    Reply ↓
  3. aphextwinz 06/06/2011 at 08:57

    Deci se face in cadru organizat si controlat, am inteles, pe baza unor substante?

    Multumesc de rabdare, eu astept vesti de la un medic si nu am stare decat sa citesc articole interesante, sper ca nu va sacai cu intrebarile.

    Reply ↓
  4. costachel Post author06/06/2011 at 11:34

    Absolut deloc 🙂 Fermentatia asta, din cate stiu, se poate petrece si natural, dar e mai bine sa fie pusa bacteria responsabila, pentru ca procesul sa poata fi controlat si sa nu apara efecte secundare (sa nu se strice vinul, mai pe romaneste).
    Vesti de la medic? Sper ca nu-i nimic grav…

    Reply ↓
  5. aphextwinz 08/06/2011 at 14:01

    E, nu e chiar panica, greul cica a trecut. multamim de explicatii.

    Reply ↓
  6. costachel Post author08/06/2011 at 14:28

    Bine c-a trecut 🙂 Si cu placere, evident…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved