• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cocoselul la ceaun cu sos de vin si smantana al tatelor nataflete

Feb 22, 2009 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic, Rețete, Rețete cu carne de pasăre 0


Cine sunt tatele nataflete? Pai trei personaje absolut memorabile ale lui Vlad Musatescu (din romanul „De-a baba oarba“, aparut prima data in 1976), pe numele lor cina Mosca, tata Catarita si fina Frusina. Ca va recomand sa cititi tot romanul (ba inca si altele din opera tatalui tehnoredactarii romanesti) e de la sine inteles; mai jos va ofer doar o mica degustare.

— Copilul meu, tare-s bucuroasa ca ti-a placut… O data pe luna, cand ne intalnim tustrele suratele, totdeauna ne cinstim sufletelele in felul asta… Cocosel cu sos de vin… Ca nu-i un pui oarescare, ci un cocosel nevinovat, de cinspe saptamani… Rumenim carnita in unt topit, dupa ce-am sarat-o si-am piperat-o, apoi ii adaugam ciupercute de padure, ceapa prajita, cateva boabe de coroiandru, un varf de cutit de chimion, si stingem totul cu frunte de comina, pentru ca la urma sa turnam in ceaun si-un sfert de vin vechi, insa alb. Daca erai mai cu luare aminte, ai fi gasit si gustul usturoiului, al cimbrului si-al afumaturii, caci i-am prajit si cateva feliute de costita afumata, de casa. Iar smantana, pentru ca sosul a fost legat cu smantana proaspata, culeasa azi-dimineata de pe oale, nu ne-am mai uitat in ceaun cand am turnat-o. Si totul a fiert incet, la foc mic, pana am izbutit de te-am adus pe talica la masa.
— Tato Catarito, Ave! Asa ziceau stramosii nostri, romanii. Ave! Inca o data, Ave!
— Avem inca olecuta, copile! Am pastrat pentru talica pipotelele, inimioarele si ficateii, c-au ramas pe fundul ceaunului. Pesemne ca mosii nostri aveau si ei, de strigau astfel la ospete…. Fa, Frusino, da blidul incoace… Sa-i punem si sosul cel gros, adunat cu raschitoarea de lemn…

Ce nu pot pricepe este de ce, daca tot aveau vin (ca doar ati vazut ca au bagat in sos), tatele nataflete ale lui Maestrica au turnat rachiu in pahare. E drept, unul nu prea obisnuit.

— […] Sa trecem la taria pe care ai baut-o si de care te-ai minunat… Asta nu-i tuica, stii talica? E rachiu de cirese amare, dat de doua ori la cazan, si tinut cinci ani la butoi de dud, dar impreuna cu frunze de indrisaim!…

Ma rog! A, si daca vreti sa faceti cunostinta cu toate cele patru romanele din ciclul Jocurile detectivului Conan, va recomand editia revazuta si adaugita de la Cartea Romaneasca, din 1978 (Extravagantul Conan Doi, in doua volume), nicidecum batjocura de „Opere complete“ scoasa anul trecut de Adevarul.

UPDATE: Daca vreti sa-l descoperiti mai repede pe Vlad Musatescu, atunci aflati ca primul roman din seria Jocurilor, „De-a puia gaia“, il gasiti gratuit la LiterNet. Si da, pdf-ul este facut dupa editia de la Cartea Romaneasca, de care taman vorbeam mai sus.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vlad MusatescuSarmalutele batranesti ale Maritei Nachtigal Cotlet de porc cu sos de smantana, mustar si tarhonCotlet de porc cu sos de smântână, muștar și tarhon Pui cu ciuperci și smântânăPui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână Portofele de curcan cu ciuperci si smantanaPortofele de curcan cu ciuperci și smântână

  • gastronomie, literatura, scriitori, Vlad Musatescu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved