Foarte simple și foc de gustoase aceste ciuperci umplute, și-s numai bune de pus pe masă cam în orice împrejurare. Fiindcă sunt tare versatile: pot constitui și o excelentă garnitură pentru vreo friptură, dar și simplu pretext gustos pentru un pahar de vin (alb și sec!). Sigur, sunt destule variante de ciuperci umplute (și mai pot interveni în narațiune cărnuri, brânzeturi și alte legume), așa că n-o să stau să vă povestesc de data asta despre ele, ne vom limita doar la versiunea simplă ce urmează.
12 ciuperci mari de cultură (sau alte soiuri cu pălăria mare, utilizabilă pentru umplut), 50 g unt (plus încă puțin pentru pus deasupra), 1 ceapă, 2 căței de usturoi, pătrunjel tocat, zeamă de lămâie, ulei, sare, piper.
Faceți mai întâi toaleta ciupercilor: rupeți-le picioarele și ștergeți-le cu un prosop umed (e mai bine decât să le spălați sub apă curgătoare). Frecați-le cu puțină zeamă de lămâie, să nu se înnegrească.
Curățați și ceapa, usturoiul și pătrunjelul. Tocați-le cât de mărunt (eventual în mixer), adăugând untul și piciorușele ciupercilor (bașca sare și piper), până obțineți o pastă omogenă.
Umpleți pălăriile ciupercilor cu amestecul obținut și puneți-le în tava unsă cu puțin ulei. Așezați, în fine, câte o bucățică mică de unt pe fiecare și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu (200ºC), unde trebuie să stea cam 25 de minute.
Serviți-le fierbinți (dacă vreți să mâncați ciuperci umplute reci, înlocuiți untul cu ulei), iar în pahare turnați fie un alb sec (Sauvignon Blanc, să zicem) dacă-s neînsoțite, fie un vin care să se potrivească cu friptura, dacă le-ați distribuit pe post de acompaniament.