• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciuperci cu maioneză

Mar 19, 2011 costachel Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de salate 15


Ciuperci cu maioneză

Delicioasele ciuperci cu maioneză sunt un aperitiv tare răspândit pe plaiurile mioritice, dar de multe ori  batjocorit prin fabricarea lui din ciuperci conservate, scurse și amestecate cu maioneză din borcan. Drept pentru care, cum taman am gustat o asemenea insultă (că altfel nu-i pot spune), am decis că e timpul să trec la treabă și să mi le fac singur. Vă recomand să faceți și dumneavoastră la fel, dacă vreți niște ciuperci cu maioneză așa cum scrie la carte (mă rog, e un fel de-a spune, fiindcă-s multe variante, dar orișicâtuși!)

Drept pentru care notați:

1/2 kg ciuperci proaspete (de pădure ar fi perfecte),
1 ceapă mică (facultativ),
1 gălbenuș,
1 linguriță de muștar,
200 ml ulei,
zeamă de lămâie,
usturoi (opțional și după gust),
sare,
piper,
pătrunjel
și încă puțin ulei pentru călit

Faceți mai întâi toaleta ciupercilor și tăiați-le după cum doriți: mai mici, mai mari, felii, cuburi etc. Încingeți puțin ulei într-o tigaie, căliți puțin eventuala ceapa curățată și mărunțită, adăugați ciupercile, sărați-le ușor și căliți-le până-s gata.

Până se răcoresc, faceți maioneza din gălbenuș, muștar, ulei, zeamă de lămâie și nițică sare, adăugând la sfârșit pătrunjel curățat, spălat și tocat mărunt.

În ce privește usturoiul, îl puteți fie căli odată cu ciupercile, fie zdrobi și adăuga în maioneză, fie și una, și alta, fie nici una, nici alta.

Amestecați, în fine, ciupercile cu maioneza și lăsați-le la frigider să stea măcar o oră.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de pere cu nuci, cașcaval și maioneză Salată de pui cu mere, nuci și maioneză Ciuperci umpluteCiuperci umplute Ciuperci umplute în stil italian

  • aperitiv, ciuperci, maioneza

15 thoughts on “Ciuperci cu maioneză”

  1. Nenea Hekel 20/03/2011 at 10:36

    Nenea Costachel,

    Felicitari !

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/03/2011 at 11:02

      Multumesc, multumesc, nenea Hekel 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 21/03/2011 at 15:14

    Ce chef mi-ati facut, nu va imaginati, nu e corect. O sa fac alte alea cu maioneza, na 🙂

    Reply ↓
  3. animaloo 21/03/2011 at 19:07

    “dar care de multe ori este batjocorit prin fabricarea lui din ciuperci
    conservate, scurse și amestecate cu maioneză din borcan”

    Ah. nu!

    Reply ↓
  4. costachel Post author21/03/2011 at 19:17

    @aphextwinz: Pai da’ asta-i scopul meu in viata, sa fac pofta, nu sa ma pretind vreun Grand Chef, ca nu-s si nici nu vreau sa fiu 🙂

    @animaloo: De ce nu? Adica nu-l face nimeni asa, sau nu-i batjocura? 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 22/03/2011 at 16:26

    Don Costachel, cand eram noi mai mititei si se mai gaseau ciuperci chinezesti la conserva (da, acum sa nu le mai vad), mama nene la petreceri ce nebunie era sa mancam din alea cu maioneza. Depinde acum care avea relatii la casa de comenzi.

    Acum as face din niste hribi sau amestecul ala mixt congelat de la nu spui firma dar e exceptional, ca hribii is pete 20 de lei punga de 300g.

    Da’ buni.

    Reply ↓
  6. costachel Post author22/03/2011 at 16:51

    Asa e, dar tot in vremea aia am invatat ca daca le tragi nitel in ulei, cu sau fara adaosuri, mult mai bine e!
    Cat despre pretul hribilor, corect, parca le-au dat de mancare, nu alta…

    Reply ↓
  7. animaloo 22/03/2011 at 17:04

    ah nu ala era de fapt un urlet al ficatului. Dupa ce ca alea proaspete cu maioneza “de casa” sunt infioratoare (la ficat, ca la gust balesc), sa le fac din plastic cu plastic pentru durerea ficatului, ma doare gandu.

    La toamna am de gand sa fac o intrunire pe langa o padure de foiase sa imi culeg manatarcile proprii. Un gratarel, o punga de hribi. N-are ce sa strice.

    Anul trecut m-am rezolat de iutari si ghebe:)

    Reply ↓
  8. costachel Post author22/03/2011 at 17:53

    Nu stiu cum sa transcriu grafic un urlet de pofta si invidie, dar deja l-am emanat sonor 🙂

    Reply ↓
  9. aphextwinz 22/03/2011 at 19:28

    Cica nici nu prea s-au facut anul trecut hribi multi, daca toti s-au luat la “industrializare”, na.

    Eu am luat proaspeti dintr-un magazin (nu zic pretul ca e de mare nesimtire) si am aruncat jumatate, oricat m-am straduit sa i scap de viermi, erau jumatate putreziti si, bineinteles, extrem de fain ambalati, sa nu vezi ce colcaie. Niste nesimtiti (stiu, OPC, vezi sa nu).

    Astea congelata, in schimb, sunt extrem de bine curatate, bibilite si corecte, e destul de recent aparuta pe piata nenorocirea. Cele mixte si hribii merita.

    Si in cele din urma champignoanele ce au dom’le? Am incercat sa cresc pe balcon, dar nu au vrut.

    Oricum cu prima ocazie, contracarez cu cateva ciuperci cu maioneza, ca nu se mai poate, ca la “mezel” de casa dupa discutiile cu ovidiucro deja e campanie puternica pe diverse site-uri.

    Reply ↓
  10. costachel Post author23/03/2011 at 08:50

    Din cate stiu, pentru champignoane iti trebuie beci, nu balcon 🙂 Cat despre hribi, of, Doamne, cati trimitem afara en-gros si ni se intorc en-detail… Ar fi si asta un subiect post-mezel 🙂

    Reply ↓
  11. adrian 25/03/2011 at 13:20

    Mi-a placut reteta, intransigenta in privinta calitatii si provenientei ingredientelor, flexibilitatea si umorul! Pe cand o carte intreaga?

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/03/2011 at 13:36

      Pai o carte intreaga a aparut deja (Caietul de retete, la Polirom, in 2003). Dac-o sa mai fie si alta, sau poate o editie a II-a (mult) adaugita, nu stiu acuma, om trai si-om vedea 🙂

      Reply ↓
  12. ilinca 13/06/2011 at 12:50

    eu fac o varianta cu ciuperci dar amestecate cu maioneza si smantana ( jumate – jumate ) si apoi usturoi pisat ca pentru mujdei , sare bineinteles si o mancati ca pe orice salata….POFTA BUNA !

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/06/2011 at 13:00

      Excelenta varianta, chiar mi-e ciuda ca am uitat s-o sugerez și eu eu 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved