• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciuperci a la grec

Mar 28, 2012 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de aperitive 2


Ciuperci a la grec

Adevărul e că fanarioții ne-au lăsat și lucruri bune, printre care la loc de cinste stă, evident, și consistenta listă de mâncăruri a la grec. Iar ciupercile care urmează mai la vale se numără, dacă mă întrebați pe mine, printre cele mai gustoase aperitive care apar pe mesele românilor. Absolut delicioase, deloc greu de făcut și, pe deasupra, mai sunt și de post. Drept pentru care, având ele atâtea avantaje, propun să lăsăm vorba și să ne-apucăm de enumerat cel trebuincioase pentru ciuperci a la grec:

500 g ciuperci, cât mai tinere,
12 roșii-cireașă,
12 cepe mici (arpagic),
2 morcovi,
2 căței de usturoi,
4 linguri de ulei de măsline,
150 ml vin alb sec,
1 lingură de boabe de coriandru,
10 fire de coriandru (sau pătrunjel),
sare și piper.

Curățați tot ce-i de curățat și tăiați morcovii feliuțe, iar arpagicul, ciupercile și roșiile în două sau în patru (depinde de dimensiuni).

Puneți mai întâi la călit morcovii cu arpagicul. Sărați și piperați. Când încep să se înmoaie, stingeți cu vinul, micșorați focul și adăugați cățeii de usturoi întregi și boabele de coriandru.

Când lichidul scade pe la jumătate, adăugați ciupercile și roșiile. Fierbeți încă vreo 20 de minute (dacă sosul scade prea tare, adăugați vin sau apă), stingeți focul, lăsați să se răcorească și puneți mâncarea la frigider, unde trebuie să stea măcar vreo oră, căci se mănâncă numai reci. Când serviți, presărați deasupra ciupercilor à la grec frunzulițe de coriandru (sau pătrunjel), bine spălate, uscate și tăiate nu prea mărunt.

Ca variante de ciuperci a la grec (multe, că-i mâncare veche!) să notăm mai întâi înlocuirea arpagicului cu ceapă normală, tăiată cubulețe mici. Apoi, ca să fie mâncarea și mai grecească, roșiile dispar, făcând loc lămâilor (un pic zeamă în sos, iar mâncarea se decorează cu feliuțe). Și, în fine (dar fără pretenția c-am epuizat variațiunile), sunt foarte bune și cu mărar, tocat un pic mai mare, în loc de coriandru/pătrunjel. În toate versiunile, morcovii sunt opționali, dar e bine să nu lipsească, fiindcă dau și culoare, și dulceață (că trebuie să contrabalansăm un pic aciditatea vinului, roșiilor sau lămâilor).

Vinul pentru ciuperci a la grec? Păi am putea să-i omagiem pe greci, bând Lafazanis-ul alb pe care vi l-am recomandat nu demult, sau să românizăm deplin ciupercile a la grec bând la ele o Plăvaie. Nu știu, e alegerea dumneavoastră.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Ciuperci cu maionezaCiuperci cu maioneză Volovan cu mușchi de vițel și ciuperci Piure a la grec

  • aperitiv, arpagic, ciuperci, Grecia, rece, vin

2 thoughts on “Ciuperci a la grec”

  1. cami 28/10/2014 at 05:38

    Pai din cunostintele mele culinare,draga Costachel,tot ce se denumeste”a la grec” contine lamaie(zeama de lamaie) ori in reteta ta nu e picatura de lamaie….ca sa inteleg si eu,cum e cu a la grec??

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/10/2014 at 08:35

      Și totuși, la variante am scris clar: „Apoi, ca să fie mâncarea și mai grecească, roșiile dispar, făcând loc lămâilor (un pic zeamă în sos, iar mâncarea se decorează cu feliuțe)” 🙂
      Altminteri nu, nu tot ce poartă precizarea „a la grec” conține zeamă de lămâie. În cazul de față, aperitivul rece bazat pe ciuperci și arpagic, bașca usturoi și ulei de măsline, se cheamă, cam de pe vremea fanarioților, ciuperci a la grec, indiferent dacă e „dres” cu vin alb sec sau cu lămâie. Dar, probabil, te gândești la ciorbele a la grec, care, într-adevăr, ar trebui să fie drese toate cu avgolemono (ouă plus zeamă de lămâie), chit că prin cârciumile noastre intervine deseori smântâna. În rest, nici chiar grecii nu pun lămâie în absolut orice poposește în farfurie 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved