• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cinci vinuri de la Budureasca și peripețiile lor în Dealul Copoului

Nov 22, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 1


degustare, Vinuri, Budureasca, Expo

Miercuri seara, la Restaurantul Expo din dealul Copoului, a avut loc un nou episod al Degustărilor Expo&Costăchel. Vedetele au fost, de data aceasta, vinurile de la Budureasca. Prezentate de somelierul Marius Stoica, au poposit, pe rând, în pahare Chardonnay 2011, gama Horeca, Oro Manisa 2012 (cupaj de 55% Tămâioasă Românească, 45% Chardonnay), gama Origini, Rose 2012 (obținut din 50% Pinot Noir, 50% Fetească Neagră), Pinot Noir 2011, Horeca și Cabernet Sauvignon 2011, Origini.

Notele juriului

Ca de fiecare dată, i-am invitat pe cei prezenți la eveniment să noteze vinurile (note de la 1 la 10). Au fost 30 de buletine de vot valabil exprimate (ca să zic așa), iar clasamentul rezultat în urma centralizării lor se prezintă astfel:

1. Cabernet Sauvignon 2011 (9,28)
2. Pinot Noir 2011 (8,46)
3. Chardonnay 2011 (8,45)
4. Oro Manisa 2012 (8,27)
5. Rose 2012 (7,41).

Și, înainte de a vă da detalii despre vinuri, trebuie să fac, totuși, două precizări. Mai întâi, presupun că a existat o sticlă cu defect în cazul Rosé-ului, fiindcă altfel chiar nu-mi pot explica nota suspect (și nemeritat) de mică. Că o fi venit el în pahare după aromatul Oro Manisa, dar nici chiar așa…

Și, în al doilea rând, m-a surprins locul al doilea ocupat de Pinot Noir (e drept, la o diferență insignifiantă), în fața unui Chardonnay care a fost una dintre revelațiile serii. De unde aș putea să deduc (pripindu-mă, probabil!) că vinurile roșii încep să devină mai apreciate pe piața românească decât cele albe.

Marius Stoica Budureasca

Marius Stoica


Două vorbe despre vinuri

Primul vin, prima surpriză plăcută (ba chiar foarte). După cum cititorii mai vechi probabil știu, nu-s mare amator de Chardonnay-uri, dar acest vin de la Budureasca mi-a plăcut suficient de mult ca să vi-l recomand cu căldură pentru mesele de Sărbători care se apropie (la aperitivele „românești” va fi perfect). Foarte proaspăt, cu multe fructe (mai ales pere), dar fără să fie chiar „bombă”, are și unt, are și o boare de fum, iar alcoolul (14,5%!) este foarte bine integrat.

Oro Manisa (după cum spuneam mai sus, 55% Tămâioasă, 45% Chardonnay) a fost și ea o revelație plăcută. Dacă Tămâioasa domină, mai ales aromatic, ansamblul, Chardonnay-ul contribuie și el din plin în ceea ce privește eleganța și corpul. Mai greu de asociat cu ceva (dar asta-i problemă generală la aromatele seci), însă e un vin pe care vi l-aș recomanda cu plăcere la niscaiva „chinezării”.

Rosé-ul s-a prezentat cu un nas frumos, plin de fructe roșii și cu un gust răcoritor și plăcut. Pinot-ul a câștigat clar „lupta” cu Feteasca în cupaj, dar asta, chiar dacă m-a cam întristat pe mine, i-a bucurat pe amatorii de Pinot. Și, după cum spuneam, nota e nemeritat de mică. Chiar dacă nu l-aș plasa într-un top 5 al rosé-urilor preferate, nici nu v-aș putea spune să-l ocoliți dacă vă întâlniți cu el. Ba chiar dimpotrivă…

Pinot Noir-ul a fost vinul care a creat singurele controverse. Dacă „amatorii”, după cum ați văzut deja, l-au apreciat fără rezerve, profesioniștii (clar minoritari) i-au reproșat lipsa de tipicitate (citez din memorie: „păi rosé-ul mirosea mai tare a Pinot decât ăsta”). Oricum, vinul nu-i rău deloc, din punctul meu de vedere am fost mai trist că taninii sunt cam mulți și „pisiceala” specifică soiului lipsește. Dar n-are rost să mai caut nod în papură, în fond toată lumea a fost, în cele din urmă, de acord: e bun!

Cât despre Cabernet Sauvignon nu pot să vă spun altceva decât că a fost, pe merit, câștigătorul detașat al serii. Are tot ce-i trebuie (fructe, structură, forță etc.) pentru a putea spune că, din multe puncte de vedere, se poate duela cu Cabernet-uri mai celebre și mai scumpe. Și, la fel ca în cazul Chardonnay-ului, poate reprezenta o alegere cât se poate de bună pentru mesele de Sărbători. Un duo cu care nu prea puteți greși!

Degustare Budureasca Expo

Mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook

S-ar putea să vă intereseze și:

De la Fințești, șase vinuri Lacerta și încă vreo cinci tentative Confirmări și revelații de la Dealu Mare. Adică Budureasca și Domeniile Urlați Dublă lansare în Dealul Copoului Vinuri rosii BudureascaAproape 8 vinuri de la Budureasca

  • Budureasca, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, degustari, degustarile Expo&Costachel, Marius Stoica, Pinot Noir, Rosé, Tamaioasa Romaneasca

One thought on “Cinci vinuri de la Budureasca și peripețiile lor în Dealul Copoului”

  1. maria 24/11/2013 at 14:59

    pinot noir…:X:X

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved