• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cidru de mere

Aug 28, 2011 costachel Băuturi, Rețete, Rețete de la cititori 20


Recunosc, n-am băut în viața mea cidru de mere. Dintre vinurile de fructe (care toate sunt grupate în categoria cidru, vin fiind, de fapt, doar cel din struguri, și încă nobili), doar din cel de vișine am gustat. Și, mărturisesc, nu mi-a displăcut deloc, ba chiar dimpotrivă. În concluzie, experiența mea referitoare la aceste băuturi este cât se poate de redusă, ba chiar absolut inexistentă în ceea ce privește fabricația lor. Așa că mă mulțumesc să-i dau cuvântul domnului Marian Rădulescu, care ne-a trimis rețeta de mai jos. Și-i mulțumesc!

Măi, copii, cel mai bun cidru se obține din mere acrișoare, dar coapte. Merele necoapte dau un cidru acru, lipsit de aromă. Merele pădurețe nu se folosesc singure la prepararea cidrului, ci în amestec cu alte fructe, deoarece conțin mult acid și tanin. De asemenea, nu se folosesc la prepararea cidrului perele singure, din cauza conținutului mic în acizi.

Pentru a obține un cidru superior trebuie să alegem bine merele. Ele trebuie să fie sănătoase, bine coapte, proaspete, să nu fie lovite sau atacate de diverse boli (pătate, mucegăite, început de putrezire), să nu fie viermănoase. Merele pot fi dintr-un singur soi sau amestec de soiuri. Se prefera soiurile mai zemoase, cum sunt Renet de Champagne.

Merele alese se spală bine, se zdrobesc și se scoate sucul la presa. Sucul obținut se strecoară printr-o pânză, tifon sau sita deasă de par și se pune în vasul de fermentat. Se adaugă zahar după dorință și în funcție de gradul de coacere al merelor. La merele mai acrișoare se va adaugă mai mult zahar decât la cele dulci. La un cidru de mere coapte cu un conținut normal de zahăr nu se mai adaugă zahar.

Vasul în care se pune sucul la fermentat se astupa cu un dop de fermentație (un dop prin care se trece capătul unui furtun, iar celalalt capăt se introduce într-un borcan de apă). Fermentația este mai puternică în primele zile, apoi scade în intensitate.

După ce fermentația a încetat, cidrul se sifonează cu ajutorul unui furtun în alt vas, cu grijă, pentru a nu tulbura drojdia de pe fundul vasului. Se astupă vasul și se lasă să mai stea într-un loc rece.

Fermentația continua lent încă 4-6 săptămâni, după care cidrul se trage în sticle, se astupă cu dopuri opărite și se păstrează la rece.

Tot ce pot eu să adaug este că, în Franța (cea mai mare producătoare de cidru din lume), există soiuri de mere speciale, așa-numitele „mere de cidru”, unele dintre ele considerate chiar necomestibile. Dar asta v-am mai spus-o când vă povesteam despre calvados, așa că n-are rost să mă repet. Doar amintesc…

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailRata cu mere Plăcințele cu mere și scorțișoară Mere prăjite cu îngheţată Salată de pui cu mere, nuci și maioneză

  • cidru, Marian Radulescu, mere

20 thoughts on “Cidru de mere”

  1. Uica Mihai 28/08/2011 at 15:19

    Domn Costachel, spre deosebire de matale, eu sunt atât de familiarizat cu cidrul încât nici nu concep toamna fără el. Eu fac cidru apoi îl transform în oţet de mere (dar o căntuţă de 10 litri tot o opresc pentru sufletul meu. Am învăţat direct în Franţa procedura şi mă ţin cu sfinţenie de ea. Se pare că noi bănăţenii suntem un fel de franţuji, fiindcă la noi se trage la cazan o ţuică de mere asemanătoare cu Cvaldosul, aromată şi tare praştie. Am prieteni care fac şi o mie de litri pe toamn dintr-un soi anome, meri străvechi înalţi căt un bloc cu patru etaje şi care în anii buni dau şi trei căruţe cu loitre lung de mere creţeşti răcoroase în cerul gurii şi cu piele portocalie zimţate cu roşu. Mai fac uneori cidru din măceşe opărite şi arareori din prune prelucrate identic. Vreau să spun că pruna din mustul ei, dă un oţet mai bun decât balsamicul italienesc şi la fel de preţios. Toate cele bune şi îţi promit că voi realiza o emisiune despre oţeturile fabricate în casă, fiindcă sticlele din Supermarketuri ne dau doar nişte lichide de surcele îmbogăţite chimic şi care fa maţele ferfeniţă.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/08/2011 at 19:31

      Mai sunt și excepții (foarte rare!) prin supermarketuri, dar pentru una-două flori (adică sticle) n-am cum să zic că nu-i așa și să nu subscriu 🙂

      Reply ↓
    2. Gabriela 26/03/2012 at 21:37

      D-le Uica,m-ati facut curioasa cu reteta de cidru frantuzeasca.Sotul meu este mare amator de cidru si isi face si el singur…si am totodata si otet de mere.Puteti sa-mi spuneti si mie reteta dvs.,poate ca cidrul dvs este mai gustos,banuiesc…bineinteles daca vreti sa divulgati secretul.Multumesc.

      Reply ↓
      1. C.Constantin 25/01/2013 at 12:38

        Ati primit reteta? Daca se poate, o vreu si eu! Cu multumiri

        Reply ↓
    3. Paltan Dan 04/07/2013 at 09:57

      Puteti sa-mi spuneti si mie reteta dvs.,asta daca vreti sa divulgati secretul. Sa vedem daca si ardelenii reusesc sa faca cidru. Multumesc

      Reply ↓
    4. Laura 18/07/2013 at 00:57

      Uica Mihai, sa traiesti si sa ne mai bucuri cu emisiunile dumitale.
      Daca se poate as vrea si eu reteta de cidru.
      Acum ca se coc merele trebuie sa incerc sa fac cidru ca tot zice lumea ca e asa de bun.
      Sanatate

      Reply ↓
    5. Bogdanescu 22/02/2014 at 14:25

      Am o mare rugaminte, am o lucrare in domeniul proprietatilo merelor si doresc o colaborare cu d-voastra.
      Daca se poate sa cumpar otet de mere sau cidru …
      0746223410

      Reply ↓
  2. Iulian 24/05/2013 at 21:33

    As vrea și eu sa cumpăr cidru. Ma poate ajuta cineva cu un litru, făcut acasă, bineînțeles?

    Reply ↓
  3. Joseph 25/10/2013 at 18:19

    Pacat ca este un proces asa de cronofag.. Dar.. cred ca am sa incerc totusi, nu am baut cidru pana acum.

    Reply ↓
  4. Pep 26/10/2013 at 09:29

    Si eu as vrea reteta de cidru si de unde as putea sa cumpar ……

    Reply ↓
  5. Daniel 20/04/2014 at 08:43

    Cel mai bun cidru sau cider este fabricat in irlanda si se numeste BULLMERS este extraordinar de gustos si fin si totodata foarte popular ,in anglia se vinde sub numele de magners !!! Nu stiu ce gust are cidrul facut de dumneavoastra dar chiar as fi curios sa il gust eu sunt un mare amator de bullmers si chiar ma gandeam sa incerc si eu sa fac sa vad daca imi iese !!!

    Reply ↓
  6. Dan 14/08/2015 at 23:34

    Eu fac in fiecare vara-toamna otet de mere si miere si cidru. Toti vecinii mei asteapta cu viu interes momentul cand trag cidrul…
    Otetul il fac din mere de vara si iese f aromat.
    Anul acesta am facut si otet de cirese negre, e fenomenal…
    Cidrul pe care il fac il imbunatatesc cu arome naturale si cateodata duce catre Bitter suedez. Iarna cand desfacem cate o sticla ne minunam ce delicatese se pot face iar oamenii beau posirca aceea din comert…

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/08/2015 at 11:19

      Cam așa ceva… 🙂

      Reply ↓
    2. Victor 03/11/2015 at 09:43

      As dori sa-mi fac si eu cativa litrii pentru degustare si as vrea sa va intreb cu ce aromatizati cidrul? Nu am facut si nu am gustat niciodata dar sunt foarte curios si nerabdator sa incerc. Va multumesc anticipat

      Reply ↓
      1. costachel Post author04/11/2015 at 12:11

        Sper să vă vadă domnul Marian Rădulescu întrebarea și să vă răspundă. Că eu, după cum spuneam în introducere, (încă) n-am făcut…

        Reply ↓
  7. Cioata 03/11/2017 at 21:14

    Buna seara, ati putea sa “divulgati” reteta cidrului si al otetului din cidru pentru ca nu sunteti o firma mare sa furam sau sa facem si noi afaceri cu cidrul si cu cat mai multe retete ajung la noi, din experienta altora cu atit mai bine, ca altfel se duc in pamant, se dau uitarii, de exemplu hidromelul, dupa toate retetele din carti nu se poate face decat industrial, acasa nu iese, multumesc de intelegere.

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/12/2017 at 16:57

      După cum spuneam în introducere, n-am făcut în viața mea cidru de mere. Așa că n-aș avea, deocamdată, ce să divulg. Dar să sperăm că ne ajută prietenii 🙂

      Reply ↓
  8. Gabriel 09/12/2018 at 10:09

    Multi se lauda ca fac minuni din mere dar cum e romanul secretos, nici unul nu spune cum procedeaza, de parca s-ar crea o competitie la nivel national si ar pierde piata de desfacere. Nu am sa inteleg niciodata secretomania romanilor. De mii de ani cunostintele s-au acumulat si tehnicile s-au perfectionat prin transmiterea lor de la individ la individ si de la o generatie la alta. In rest, am citit doar povesti….

    Reply ↓

Leave a Reply to Paltan Dan Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved