• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chimion

May 09, 2008 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 3


(Carum carvi) Foarte des confundat cu chimenul, mai ales ca, dupa cum puteti remarca si din poze, seamana ca doua picaturi de supa. A fost si el folosit din cele mai vechi timpuri, arheologii descoperindu-l in asezari mezolitice si in mormintele faraonilor. Utilizarile lui sunt in principal medicinale, de obicei sub forma de ceaiuri. In bucatarie il intalnim mai rar, mai ales in amestecuri nord-africane de condimente (precum harissa si tabil), in unele variante de garam masala si in centrul Europei in marinatele pentru carne. Deloc intamplator, in majoritatea cazurilor, este folosit impreuna cu chimenul (sau in loc de). Ca sa va faceti o idee despre diferenta de gust, in timp ce chimenul este de o picanterie calda si persistenta, chimionul are un vag parfum de lamaie si anason, care da o nota racoritoare aromei sale.

In alte limbi: carvi (fr.), caraway (engl.), carvi (it.), cumich, feld-kümmel (germ.)

S-ar putea să vă intereseze și:

Coriandru boabe Colombo Tamarin Șofran

  • Carum carvi, condimente

3 thoughts on “Chimion”

  1. tomus 11/04/2013 at 19:46

    E drept, nu e o gaura in cer.
    Totusi.
    Cred ca ati incurcat denumirile pana la urma.
    Chimenul e carum carvi sau caraway (in engleza), iar chimionul e cuminum cyminum sau cumin (in engleza). Probabil confuzia denumirilor in engleza v-a dus la concluzia ca pe chimion “il intalnim mai rar in bucatarie”. Din contra. Bucataria indiana se bazeaza pe el. Cea africana, sud-americana il folosesc mult (Chili con carne se face tot cu chimion). Britanicii il adora.
    Diferenta de aroma mi se pare enorma, sunt inconfundabile.
    Chimionul (cumin) este unul dintre condimentele mele preferate, acesta este motivul pentru care am indraznit sa va deranjez. Am citit insa multe alte lucruri interesante pe acest site. Multumesc.
    Toate bune.

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/04/2013 at 22:49

      Chimion = carum carvi zic atât DEX 1998, cât și Dicționarul de sinonime 2002. Chimion = cuminum cyminum zic wikipedia (dar care precizează „Acest articol are nevoie de atenția unui expert în botanică”) și varii site-uri de condimente online. Prefer să cred DEX-ul și să aștept, și eu, opinia botaniștilor 🙂 A, cât despre termenii englezești, chiar nu mă interesează absolut deloc, pentru că nu de-acolo a pătruns termenul în limba română. Părerea mea strict personală e că a intrat din două direcții, atât dinspre Turcia (kimyon e, într-adevăr, Cuminum cyminum, dar wikipedia turcească nu dă vreun cuvânt pentru carum carvi), cât și dinspre vest, pe o filieră franco-germană/austriacă. Datorită acestei duble influențe au apărut, cel mai probabil, problemele. Și e doar unul dintre cazurile în care terminologia gastronomică românească lasă de dorit. Dar asta e o altă discuție…

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved