(Cuminum cyminum) Originar din bazinul mediteranean, probabil de pe Valea Nilului sau Asia Mica. E prezent in Egipt de 5000 de ani, a fost mentionat in Biblie, iar romanii il considerau atat de valoros incat isi puneau sclavii sa-l pazeasca. Are un parfum puternic si o savoare zdravana, care-l face numai bun pentru paini (si pentru saratele, nu-i asa?), dar si pentru carnea de porc (pulpa de porc la tava bine frecata in prealabil cu chimen e grozava!). Deloc de neglijat este faptul ca face multe legume (mai ales varza si fasolea) mai usor de digerat (se pune o lingurita de chimen in apa la inceputul fierberii). Se mai foloseste in unele salate, intra in compozitia unor branzeturi alsaciene, se impaca bine cu cartofii si, daca veti prepara vreodata chili con carne, sa nu-l uitati. Trebuie insa folosit cu grija, ca sa nu-si ia nasul la purtare.
A, si nu-l confundati (daca se poate!) cu altminteri foarte asemanatorul chimion. Dar nu-i chiar o gaura-n cer.
In alte limbi: cumin (fr.), cumin (engl.), comino (it.), kreuzkümmel (germ.)
One thought on “Chimen”