Sigur ați văzut într-o groază de filme americane cum se îndoapă diverși cetățeni cu chili con carne și, poate, vă veți fi întrebat ce-i aia. Pai ce să fie, un fel de iahnie de-a noastră, dar cu carne tocată prin ea și iute la greu (însă nu trebuie să vă luați musai după ce-o să scrie mai jos; dacă nu vă place chiar foarte iute, reduceți cantitățile). Dar de bună e excelentă și, mai ales dacă vă place fasolea, nu ezitați s-o încercați și să vă lăudați la prieteni că vă pricepeți (și) la bucătăria tex-mex.
Așadar, pentru 6 persoane vă trebuie
500 g carne tocată de vită, 350 g fasole, din cea roșie, dacă vreți să vă țineți aproape de original (dar martoră mi-e poza de mai sus că merge și cea albă!), 50 g slănină, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 250 ml suc de roșii, 1 ardei iute uscat, 1 lingura de boia, 1 linguriță de piper de Cayenne, 1 legătură de pătrunjel (sau de coriandru, dacă găsiți), sare și piper.
Înmuiați fasolea în apa rece cu o seară înainte, schimbați câte ape vreți la fiert, în fine, faceți tot ce știți ca s-o puteți digera în liniște.
Curățați ceapa și usturoiul, tocați-le mărunt. Tăiați slănina cubulețe și auriți-o într-o cratiță. Adăugați ceapa și usturoiul, căliți câteva minute, după care puneți și carnea tocată.
Urmează fasolea, cu tot cu apa în care a fiert. Sărați, piperați, puneți și toate iuțelile, adăugați și sucul de roșii și lăsați totul să fiarbă, fără capac, pana când e gata fasolea, amestecând din când în când, să nu se prindă.
În caz că lichidul scade prea mult, mai adăugați suc de roșii. Dacă vreți (și eu zic să vreți), adăugați 4 roșii curățate de pielițe și tăiate în bucăți.
Presărați pătrunjelul tocat peste chili con carne și serviți, iar în pahare turnați un Merlot sprințar, precum odinioară cel de pe Dealurile Bujorului.