• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe spaniole (albondigas)

Jul 11, 2012 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături 5


Chifteluțe spaniole albondigas

Să nu vă mirați prea tare când veți descoperi că aceste chifteluțe spaniole sunt cât se poate de asemănătoare cu ale noastre. Pentru că tot pe filieră arabă au ajuns și la ei, denumirea de albondigas provenind din al-bunduq (= alună de pădure și, prin extensie, obiect mic și rotund). Însă dacă la noi chiftelele sunt, de cele mai multe ori, fel principal de mâncare, la spanioli ele intră de obicei în categoria tapas, adică acele mici și încântătoare pretexte pentru un pahar de vin. Acesta este, dealtfel, și motivul pentru dimensiunile cam liliputane ale acestor chifteluțe, pentru că trebuie să le puteți lua la scobitoare.

Ce vă trebuie pentru vreo 40-50 de chifteluțe?

500 g carne tocată de porc sau de vită,
1 ceapă, tocată cât de mărunt,
4 căței de usturoi, pisați,
cam 1 lingură de pătrunjel tocat,
60 g pesmet,
3 ouă,
1 ardei iute roșu, tocat (sau după gust),
sare și piper,
făină pentru tăvălit chiftelele,
ulei pentru prăjit.

Amestecați bine toate ingredientele (evident, cu excepția făinii și uleiului). Lăsați pasta obținută să se odihnească vreo jumătate de oră, cât să se omogenizeze aromele.

Formați chifteluțe mici și rotunde, de vreo 2-3 cm diametru (cam vreo 40-50 or să vă iasă). Tăvăliți-le prin făină și prăjiți-le în mult ulei încins, la foc potrivit, întorcându-le pe la jumătatea timpului. Scurgeți-le bine, puneți-le și pe hârtie absorbantă, să scăpați de excesul de grăsime.

După cum vă spuneam și la început, spaniolii încadrează albondigas la tapas și mănâncă aceste chifteluțe fie simple (la scobitoare), fie cu vreun sos (de roșii, dacă-s calde, sau o maioneză cu usturoi, dacă s-au mai răcorit).

Cu vinul, dacă vrem să le servim ca antreu la o masă mai zdravănă, avem o problemă, în sensul că ar fi cam greu să începem masa direct cu un vin roșu zdravăn, de porc sau vită. Dar dacă-s folosite ca pretext pentru un pahar de vin (repet, tapas!), atunci nu va fi nicio problemă să turnați în pahare vreun Merlot, sau chiar un Cabernet (ca să nu mai zic de Tempranillo!).

S-ar putea să vă intereseze și:

Chifteluțe de vițel cu chimen Chifteluțe de ciuperci Macaroane cu chiftelute si verdeataMacaroane cu chifteluțe și verdeață Chiftelute marinateChifteluțe marinate

  • aperitiv, chiftele, Spania, tigaie, tocatura

5 thoughts on “Chifteluțe spaniole (albondigas)”

  1. Gurmandel 14/12/2012 at 14:19

    Bre nenea Costachel… O reteta de parjoale moldovenesti, nu ai? Din aia cu morocv, cu patrunjel, cu verdeata, cu felie de piine muiata in lapte…

    Reply ↓
  2. cofi 15/12/2012 at 01:26

    are, mai cauta nitel si gasesti!

    Reply ↓
  3. costachel Post author15/12/2012 at 10:25

    Pârjoale moldovenești, ba încă de la Păstorel cetire! 🙂

    Reply ↓
  4. Gurmandel 15/12/2012 at 17:28

    Maestrica, nu am mai citit raspunsul lui matale, da’ la cartea lui Pastorel m-am dus… Gind la gind….

    Reply ↓
  5. cofi 16/12/2012 at 18:53

    Eu am vrut sa dau linkul, dar nu mi s-a parut politicos sa nu las amfitrionul.
    Maiestrica, imi aduce aminte de Vlad Musatescu, ca tot vorbeam ieri cu cineva de asasinarea porcului la Tancabesti… 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved