• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de vițel cu chimen

May 11, 2008 costachel Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături 3


Chifteluțe? Hm, da și nu. Da, pentru că în narațiune intervine carnea tocată, nu, pentru că în compoziție nu apare nici ceapa, nici ouăle, nimic. Dar, între noi rămâie vorba, dacă n-o să vă placă rețeta de mai jos așa cum v-o dau eu acuma (ceea ce mă îndoiesc foarte), nimeni și nimic pe lume n-o să vă poată împiedica să folosiți o compoziție clasică și românească de chiftele. În rest, această mâncare cu puternic parfum nordic este de-a dreptul grozavă, se face foarte simplu și are un gust cu totul deosebit. Iar dacă vă mai place și chimenul, nu vă rămâne decât să treceți la treaba.

Ca să hrăniți 4 persoane aveți nevoie de

400 g carne de vițel tocată,
50 g unt,
100 g faină,
150 ml bere,
500 g smântână groasă
semințe de chimen,
sare.

Sărați carnea și formați chifteluțe cât o nucă, sau chiar și mai mici. Când ați terminat, dați-le prin făină, scuturați-le ușor (ca să eliminați excesul) și rumeniți-le în unt pe toate fețele, la foc iute.

Când au prins culoare frumoasă micșorați flacăra și adăugați berea, smântâna, bașca o lingură de semințe de chimen (ceva mai mult sau mai puțin, după gust). Mai sărați puțin și lăsați mâncarea să fiarbă cam un sfert de oră, ideea fiind că sosul trebuie să fie scăzut și legat, însă abundent.

Serviți chifteluțele fierbinți, cu o garnitura de cartofi natur sau orez. Și, chiar dacă rețeta originală nu prevede, eu zic că n-are ce să-i strice oleacă de mărar tocat fin și presărat pe deasupra.

În ceea ce privește vinul, aș cauta un roșu mai catifelat. Mai spre Pinot Noir, așa…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Medalioane de vitel cu smantana Chiftelute spaniole albondigasChifteluțe spaniole (albondigas) Soutzoukakia, sau chifteluțe marinate grecești Macaroane cu chiftelute si verdeataMacaroane cu chifteluțe și verdeață

  • bere, chiftele, chimen, reteta, smantana, tocatura, vitel

3 thoughts on “Chifteluțe de vițel cu chimen”

  1. Vali 01/11/2010 at 04:09

    De chimen nu stiu,da’ de bere mi-amintesc perfect(amintiri proprii,desigur),ca si faraonii care au comandat Institutului de Proiectare Piramide din Gizeh garsonierele mortuare, bausera destula bere inainte.
    Iar faraonii nu cred ca au vazut vreodata Marea Nordului.Ba, mai mult se zicea ca adusesera bere de prin Mesopotamia, dar cred ca astea sunt vorbe-n vant.
    Cu toate astea, reteta este deosebit de buna;doar ca eu am sarat si piperat putin si carnea inainte de a modela chiftelutele.

    Reply ↓
    1. Costachel 01/11/2010 at 08:23

      Da, din Mesopotamia adusesera ceva Pils si nitel mai multa Lager… Chiar n-as putea considera zeama egipteana de paine fermentata ca fiind bere, ca n-are nici o legatura cu ceea ce bem noi astazi. Altminteri, sigur, daca tinem mortis, putem afirma ca aproape tot ce avem azi vine din zona mediteraneeana, ca asa a vrut istoria, sa fie leaganul civilizatiei noastre acolo. Dar asta nu inseamna ca posirca faraonilor era chiar bere, dupa cum nici dupa Cleopatra nu sunt foarte sigur ca si-ar intoarce astazi cineva capul pe strada 🙂

      Reply ↓
  2. Nicu 27/03/2020 at 20:21

    Smantana sa fie pentru gatit sau fermentata?

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved