Chifteluțe? Hm, da și nu. Da, pentru că în narațiune intervine carnea tocată, nu, pentru că în compoziție nu apare nici ceapa, nici ouăle, nimic. Dar, între noi rămâie vorba, dacă n-o să vă placă rețeta de mai jos așa cum v-o dau eu acuma (ceea ce mă îndoiesc foarte), nimeni și nimic pe lume n-o să vă poată împiedica să folosiți o compoziție clasică și românească de chiftele. În rest, această mâncare cu puternic parfum nordic este de-a dreptul grozavă, se face foarte simplu și are un gust cu totul deosebit. Iar dacă vă mai place și chimenul, nu vă rămâne decât să treceți la treaba.
Ca să hrăniți 4 persoane aveți nevoie de
400 g carne de vițel tocată, 50 g unt, 100 g faină, 150 ml bere, 500 g smântână groasă semințe de chimen, sare.
Sărați carnea și formați chifteluțe cât o nucă, sau chiar și mai mici. Când ați terminat, dați-le prin făină, scuturați-le ușor (ca să eliminați excesul) și rumeniți-le în unt pe toate fețele, la foc iute.
Când au prins culoare frumoasă micșorați flacăra și adăugați berea, smântâna, bașca o lingură de semințe de chimen (ceva mai mult sau mai puțin, după gust). Mai sărați puțin și lăsați mâncarea să fiarbă cam un sfert de oră, ideea fiind că sosul trebuie să fie scăzut și legat, însă abundent.
Serviți chifteluțele fierbinți, cu o garnitura de cartofi natur sau orez. Și, chiar dacă rețeta originală nu prevede, eu zic că n-are ce să-i strice oleacă de mărar tocat fin și presărat pe deasupra.
În ceea ce privește vinul, aș cauta un roșu mai catifelat. Mai spre Pinot Noir, așa…
De chimen nu stiu,da’ de bere mi-amintesc perfect(amintiri proprii,desigur),ca si faraonii care au comandat Institutului de Proiectare Piramide din Gizeh garsonierele mortuare, bausera destula bere inainte.
Iar faraonii nu cred ca au vazut vreodata Marea Nordului.Ba, mai mult se zicea ca adusesera bere de prin Mesopotamia, dar cred ca astea sunt vorbe-n vant.
Cu toate astea, reteta este deosebit de buna;doar ca eu am sarat si piperat putin si carnea inainte de a modela chiftelutele.
Da, din Mesopotamia adusesera ceva Pils si nitel mai multa Lager… Chiar n-as putea considera zeama egipteana de paine fermentata ca fiind bere, ca n-are nici o legatura cu ceea ce bem noi astazi. Altminteri, sigur, daca tinem mortis, putem afirma ca aproape tot ce avem azi vine din zona mediteraneeana, ca asa a vrut istoria, sa fie leaganul civilizatiei noastre acolo. Dar asta nu inseamna ca posirca faraonilor era chiar bere, dupa cum nici dupa Cleopatra nu sunt foarte sigur ca si-ar intoarce astazi cineva capul pe strada 🙂
De chimen nu stiu,da’ de bere mi-amintesc perfect(amintiri proprii,desigur),ca si faraonii care au comandat Institutului de Proiectare Piramide din Gizeh garsonierele mortuare, bausera destula bere inainte.
Iar faraonii nu cred ca au vazut vreodata Marea Nordului.Ba, mai mult se zicea ca adusesera bere de prin Mesopotamia, dar cred ca astea sunt vorbe-n vant.
Cu toate astea, reteta este deosebit de buna;doar ca eu am sarat si piperat putin si carnea inainte de a modela chiftelutele.
Da, din Mesopotamia adusesera ceva Pils si nitel mai multa Lager… Chiar n-as putea considera zeama egipteana de paine fermentata ca fiind bere, ca n-are nici o legatura cu ceea ce bem noi astazi. Altminteri, sigur, daca tinem mortis, putem afirma ca aproape tot ce avem azi vine din zona mediteraneeana, ca asa a vrut istoria, sa fie leaganul civilizatiei noastre acolo. Dar asta nu inseamna ca posirca faraonilor era chiar bere, dupa cum nici dupa Cleopatra nu sunt foarte sigur ca si-ar intoarce astazi cineva capul pe strada 🙂
Smantana sa fie pentru gatit sau fermentata?