Niște chifteluțe de pește un pic mai elaborate, dar atât de gustoase încât orice muncă suplimentară este pe deplin justificată. Plus că, între noi fie vorba, rețeta asta e o soluție tare bună când descoperi că „blocul” de pește congelat pe care l-ai cumpărat de la supermarket nu-i nici pe departe vreun mare și frumos fileu, ci o aglomerare de bucățele, cu care nu prea ai ce face decât să le toci. Și, decât să-ți pierzi timpul înjurându-i pe producători, mai bine te apuci de chiftelele astea excelente.
400 g pește alb curățat, 1 ceapă mică și 1 potrivită, 1 ou, 1 felie de pâine, înmuiată în lapte (sau apă), 1-2 căței de usturoi (după gust), 200 ml vin alb sec, 100 g somon afumat, 400 ml passata (chestia aia de roșii care-i mai groasă decât sucul și mai subțire decât bulionul), 10 roșii-cireașă, 1 legătură de rucola (dar o să meargă și mărarul), 1 legătură de pătrunjel, ulei, făină, sare și piper.
Mai întâi e bine să nu uitați să țineți peștele la sare, să piardă cât mai mult din apă. Tocați-l apoi împreună cu ceapa mică, usturoiul și miezul de pâine bine stors. Amestecați și oul, sărați, piperați, puneți și aproape toată rucola tăiată cât de mărunt (păstrați câteva fire pentru decor), faceți chifteluțe mici, tăvăliți-le prin făină, eliminați excesul și lăsați-le la frigider vreo jumătate de oră. Prăjiți-le apoi în ulei, pe toate părțile, cât să se întărească un pic (nu-i nevoie să fie perfect pătrunse, fiindcă vor mai fierbe și în sos)
Tocați mărunt ceapa rămasă și căliți-o în uleiul încins. Stingeți cu passata și cu vinul, puneți capacul, fierbeți sosul vreo 10 minute (foc mediu spre mic) și puneți chifteluțele.
Tocați mărunt somonul, tăiați roșiile jumătăți (sau sferturi, dacă-s prea mari, dar le puteți lăsa și întregi, dacă-s mici de tot). Adăugați-le în cratiță și mai fierbeți totul încă 10 minute, adăugând, spre final, și pătrunjelul, tocat cât de mărunt.
Serviți-le simple sau cu o garnitură după plac, presărând deasupra rucola rămasă.
Variante pentru aceste chifteluțe de pește sunt multe, începând de la soiul folosit (merluciu, cod, știucă, șalău, păstrăv etc.) și terminând cu afumătura, care nu-i musai să fie somon, plus că ar putea fi pusă și în chifteluțe. Iar roșiile-cireașă sunt, desigur, oarecum facultative, că n-o să fie vreo mare grozăvie dacă lipsesc din cratiță și, implicit, din farfurie.
Vinul? Alb și sec, cu siguranță. Și ținând cont că-i vorba despre pește (ba încă de două feluri), parcă tot pe un Aligoté aș miza și la chifteluțele astea.