• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de ciuperci cu smântână

Nov 20, 2010 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete ovo-lacto-vegetariene 7


Chifteluțe de ciuperci cu smântână

Incredibil de fragede și teribil de gustoase, aceste chifteluțe de ciuperci cu smântână nu-s atât de răspândite pe meleagurile noastre, din păcate, pe cât ar trebui. Și dacă tot am făcut afirmația asta, apoi trebuie să-mi fac și autocritica, fiindcă și eu le fac foarte rar. Însă îmi iau angajamentul (în fața tovarășilor mei de muncă!) să mă îndrept și să nu mai repet aceasta greșeală. Acuma, serios, știu din proprie experiență că e mult mai simplu să faci doar clasicele ciuperci cu smântână, dar măcar din când în când merită încercată și aceasta excelentă preparație.

Pentru care nu vă trebuie decât

1 kg de ciuperci (de pădure ar fi perfect!),
1-2 cepe (în funcție de mărime),
2 ouă,
1 legătură mica de verdeață (mărar, pătrunjel sau de-amândouă),
usturoi după gust,
pesmet,
făină,
sare, piper,
unt, ulei pentru prăjit,

iar pentru sos

400 ml smântână,
1 legătură de mărar,
încă niște usturoi, dacă doriți.

Curățați ceapa, tocați-o mărunt. Faceți toaleta ciupercilor, tăiați-le în bucăți, dacă vi se par prea mari și puneți-le la călit împreună cu ceapa. Sărați, piperați și așteptați până scade toată zeama.

Scoateți-le și dați-le prin mașină (cu sită rară, aș zice eu, ca să se mai simtă ciuperca, să nu fie chiar pastă). Adăugați ouăle, verdeața tocată cât de mărunt și usturoi pisat după gust.

Probabil va trebui să adăugați și puțin pesmet, să capete tocătura asta o consistență numai bună pentru format chifteluțe. Care chifteluțe, după ce le-ați tăvălit prin faina și ați scuturat bine excesul, nu mai trebuie decât să le rumeniți, la foc destul de iute, și să le scoateți pe niște șervețele (ori altă hârtie absorbantă).

Cât timp se scurge grăsimea (să nu uit: data viitoare am sa renunț la ulei și am să le prăjesc, ca pe pârjoale, în unt), bateți bine smântâna cu mărarul tocat cât de fin, cu facultativul usturoi și cu ceva sare.

Puneți, în fine, chifteluțele într-o cratiță în care să stea comod, pe un singur strat, turnați deasupra sosul, dați un clocot pe aragaz, după care băgați vasul în cuptor, la foc mic, să fiarbă încet cam 1/2 de oră. Serviți, firește, cu mămăligă.

Desigur însă că s-ar putea să vreți sa mâncați chifteluțele ca atare, cu piure și cu salată. N-am nimic împotrivă, sunt foarte bune și așa, doar că vă recomand ca, în acest caz, să le tăvăliți prin pesmet înainte de prăjire, ca și cum ar fi pârjoale.

Vinul pentru delicioasele chifteluțe de ciuperci cu smântână? Fetească Albă, firește. Iar dacă-s simple, atunci parcă un Sauvignon Blanc s-ar potrivi mai bine.

S-ar putea să vă intereseze și:

Chifteluțe de ciuperci Portofele de curcan cu ciuperci si smantanaPortofele de curcan cu ciuperci și smântână Fasole verde cu ciuperci și smântână la cuptor Piept de curcan cu ciuperciPiept de curcan cu ciuperci și sos de vin cu smântână

  • chiftele, chiftelute de ciuperci, ciuperci, ciuperci cu smantana, smantana, sos, tigaie

7 thoughts on “Chifteluțe de ciuperci cu smântână”

  1. animaloo 24/11/2010 at 19:30

    “cu sita rara, as zice eu, ca sa se mai simta ciuperca, sa fie chiar pasta”

    dupa ce m-ai pierdut aici (ma gandeam sa le toc totusi mai mare un pic), am vazut ca ai cocat verdeata si m-am calmat 😀

    Reply ↓
    1. Costachel 24/11/2010 at 20:02

      Mda, am corectat si m-am calmat si eu 😀 Multam!

      Reply ↓
  2. animaloo 29/11/2010 at 13:09

    realizat. Nu le-as mai fierbe inca odata in smantana. Mult mai interesante simple.

    De fapt, reteta asta e compusa din atatea retete mici :).
    Ca dupa ce ai calit ciupercile cu ceapa si le-ai adaugat patrunjel si usturoi: poti sa te opresti.
    Dupa ce le-ai facut chiftele: poti sa te opresti
    dupa ce le-ai bagat in smantana: poti sa te opresti 😀

    Reply ↓
  3. Costachel 29/11/2010 at 13:13

    Sa deduc ca nu-ti plac retetele 3 in 1? 😀

    Reply ↓
  4. animaloo 29/11/2010 at 13:42

    sau sa deduci ca presupun ca am gresit ceva la momentul 3 🙂

    ori smantana n-a fost prea buna ori le-am lasat prea mult. Nu stiu exact. Dar, chiftelele de ciumperci dupa reteta asta, sunt un “deci da”

    Reply ↓
    1. Costachel 29/11/2010 at 14:16

      Deci da, smantana e de vina… 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved