• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de cartofi umplute

Mar 11, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de aperitive 4


Chiftelute de cartofi umplute

Chiar spectaculoase, foc de bune și, mai ales, dătătoare de multe idei, cam asta aș putea spune, pe scurt, despre chifteluțele de cartofi de mai la vale. Și nu se fac greu absolut deloc, așa că, din punctul meu de vedere, cel puțin, se vor înscrie, foarte probabil, în colecția de rețete dragi, potrivite pentru orice ocazie. Fiindcă ele vor produce bucurie și la o masă normală (fie ea de zi cu zi sau de week-end), dar pot fi puse și în fața unor musafiri oricât de pretențioși, care sigur că n-o să aibă nimic rău de comentat. Și, după așa o prezentare elogioasă, evident că trebuie să urmeze repede și demonstrația. Drept pentru care vă invit să notați:

700 g cartofi (de aceeași dimensiune, pe cât posibil),
1-2 ouă (depinde de dimensiune),
30 g parmezan ras,
80 g șuncă,
80 g cașcaval,
făină,
sare și piper,
ulei pentru prăjit.

Spălați mai întâi bine de tot cartofii, lăsați-i în coajă și fierbeți-i parțial (10 minute). Lăsați-i să se mai răcească în apa lor, curățați-i și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari. Amestecați-i cu oul (puțin bătut) și parmezanul ras, sărați și piperați.

Mărunțiți, din cuțit, șunca și cașcavalul.

Formați, cu mâinile ușor umezite, chiftele de vreo 5-6 cm diametru și uniți-le, două câte două, punând între ele din compoziția de brânză și carne. Treceți-le cu grijă prin făină și nu uitați să scuturați excesul.

Încingeți uleiul într-o tigaie corespunzătoare și prăjiți chiftelele pe ambele părți, până se rumenesc frumos. Scoateți-le pe hârtie absorbantă și serviți-le imediat ce și-au mai lepădat din excesul de grăsime.

Variante? Păi vă spuneam că-i dătătoare de foarte multe idei rețeta asta, așa că n-am să insist prea tare. Vă zic doar că șunca poate fi înlocuită cam cu orice preparat de carne (dar să nu fie prea gras; absorb ei, cartofii, dar orișicât!). La fel, cașcavalul poate fi și el înlocuit cu o brânză după plac, numai să se topească frumos. Și, în fine, puteți prăji chiftelele în unt amestecat cu ulei, sau chiar, la fel ca și pârjoalele moldovenești tradiționale, doar în unt.

Cât despre vin, firește că el va depinde oarecum de brânza și carnea folosite la umplut, dar nu cred că trebuie să vă formalizați prea tare: cartofii sunt foarte primitori. Așa că vinul chifteluțelor noastre umplute, în afara faptului că-i musai să fie sec și ușurel, trebuie să îndeplinească o singură condiție: să fie cât se poate de proaspăt, chiar ușor acid, ca să se lupte cu succes împotriva prăjelii.

S-ar putea să vă intereseze și:

Crochete pané de cartofi umplute cu brânză Cartofi umpluți cu șuncă și șvaițer, la cuptor Crochete de cartofi cu ceapa si costitaCrochete de cartofi cu ceapa si costita Rogojina de cartofiRogojină de cartofi

  • branza, cartofi, cascaval, chiftele, sunca, tigaie, umplut

4 thoughts on “Chifteluțe de cartofi umplute”

  1. aphextwinz 11/03/2012 at 13:57

    Mi-ati adus aminte de chiftelutele alea umplute cu masline sau oua de prepelita. O merge combinatia si la astea?

    Sanatate

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/03/2012 at 14:11

      De ce să nu meargă? După cum, pe de altă parte, de-abia aștept să încerc umplutura asta și cu o compoziție „normală” de chifteluțe 🙂

      Reply ↓
  2. Maria 12/03/2012 at 09:48

    Eu aş încerca fără carne (e un moft temporar).

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/03/2012 at 10:27

      Iar eu n-aș avea nimic împotrivă 🙂 Acuma, redevenind serios: după cum sugeram și-n introducere, rețeta asta de chiftele umplute e mai mult o idee decât o rețetă imuabilă, fiindcă tare multe variante se pot construi pornind de la ea.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved