• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chiar sunt utile suplimentele alimentare cu acizi grași Omega 3?

Nov 13, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 0


acizi grași Omega 3

Că e sănătos să mănânci pește (care conține, printre altele, acizi grași Omega 3), asta se cam știe de când lumea. Când vine vorba însă despre suplimentele alimentare, se pare că lucrurile se schimbă. Una e să îți iei acizii grași Omega 3 direct „de la sursă”, adică consumând pești grași (somon, hering etc.), iar alta e să iei pastile, capsule și așa mai departe, arată un material realizat de CBC News.

Recent au fost făcute publice rezultatele unui studiu care a studiat beneficiile suplimentelor alimentare cu acizi grași Omega 3 asupra unui grup reprezentativ de pacienți care au suferit operații de cord. Pacienții au luat aceste suplimente și înainte, și după operație, iar rezultatele arată că beneficiile au fost practic nule.

1516 persoane din SUA, Italia și Argentina au participat la această cercetare. Li s-au administrat, în mod aleatoriu, fie capsule de un gram conținând ulei de pește, fie un placebo realizat cu ulei de măsline. Cercetătorii sperau să o obțină o reducere a fibrilației atriale, care apare la aproximativ o treime dintre pacienții supuși intervențiilor chirurgicale la inimă.

„Rezultatele nu oferă absolut nicio dovadă că, pe termen scurt, suplimentele cu acizii grași Omega 3 ar putea avea vreun efect aritmic relevant” a afirmat dr. Dariush Mozaffarian, de la Harvard School of Public Health din Boston, în studiul apărut în Journal of the American Medical Association.

Capsule ulei de peste acizi grași Omega 3

 O industrie de 25 de miliarde de dolari

Acest studiu este doar cel mai recent dintr-o serie care pune sub semnul întrebării beneficiile suplimentelor alimentare. O problemă delicată, deoarece este vorba despre o industrie care obține anual, pe plan mondial, aproximativ 25 de miliarde de dolari (estimare 2011).

„S-ar putea ca peștele să mai conțină și altceva, iar acest altceva să reprezinta sursa de beneficii pentru sănătate. În pește găsim oricum o sumedenie de minerale și alte ingrediente sănătoase”, spune dr. Andreas Wielgosz, un cardiolog din Ottawa, purtătorul de cuvânt al Heart and Stroke Foundation. „Sau poate că, pur și simplu, când mâncăm pește, ne hrănim mai ușor. Răspunsul exact nu este însă cunoscut. Un singur lucru este clar: sursa naturală e mult mai bună decât suplimentele”.

Două alte studii publicate în acest an au descoperit că suplimentele cu acizi grași Omega 3nu reduc riscurile de infarct și nici nu previn declinul cognitiv sau demența.

În ceea ce privește probleme cardiace, un studiu realizat la sfârșitul anilor 1990 arăta o reducere de până la 45% a morților subite cauzate de probleme cardiace. Dar, după cum observă Ken Stark, un profesor de științe aplicate ale sănătății la Universitatea din Waterloo, care studiază metabolismul acizilor grași polinesaturați, de atunci a crescut dramatic consumul medicamentelor din clasa statinelor. Un aspect care poate explica dispariția beneficiilor conferite de acizii grași Omega 3.

„Nu putem spune că suplimentele cu acizi grași Omega 3 nu funcționează”, spune Stark.

Studiile de laborator ale lui Stark sugerează că proprietățile antiinflamatorii ale acizilor grași Omega 3 ar putea ajuta la tratarea sau prevenirea artritei, precum și a afecțiunilor oftalmologice. Dar aceste idei nu au fost încă dovedite de studii serioase.

Somon acizi grași Omega 3

Peștele e oricum mai bun decât suplimentele cu acizi grași Omega 3

Dr. Hertzel Gerstein de la Population Health Research Institute din cadrul McMaster University din Hamilton avertizează că, pe de altă parte, ar putea apărea și alte probleme atunci când oamenii preferă suplimentele în detrimentul medicamentelor propriu-zise.

„Dacă pacienții preferă un tratament al cărui eficiență nu este demonstrată pe deplin, în loc să ia medicamente cu efect benefic dovedit, atunci s-ar putea să-și facă mai mult rău decât bine.”

Când suplimentele cu acizi grași Omega 3 au fost testate în studiile clinice, n-au prea rupt gura târgului. În plus, au existat și pacienți, e drept, puțini, care s-au plâns de grețuri și miros de pește, a adăugat Gerstein.

„Eu cred că provocarea este ca oamenii să fie în măsură să ia fiecare studiu individual în contextul respectiv și să-și dea seama că procesul cunoașterii este în curs de desfășurare. Vitamina-miracol de anul acesta s-ar putea să nu mai fie la fel de bună și la anul”, spune Gerry Harrington, director de afaceri publice la Consumer Health Products Canada, un organism care reprezintă interesele fabricanților, marketerilor și distribuitorilor.

El a recunoscut că rezultatele contradictorii ale cercetărilor provoacă frustrare și confuzie în rândul celor care încearcă să facă alegeri sănătoase. El sugerează oamenilor să stea de vorbă cu farmacistul înainte de a cumpăra suplimentele.

Până una-alta, un lucru e sigur: mâncați, fără grijă, pești grași. Nu vă promit marea cu sarea și nici nu provoacă efecte secundare.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cât sunt de adevărate legendele alimentare? Informatiile despre sănătate pe eticheteChiar ne interesează informațiile referitoare la sănătate de pe etichetele produselor alimentare? 5 mituri alimentare, mai mult sau mai puțin adevărate Frigărui cu trei ardei grași

  • Nutritie, sanatate, studiu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved