• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cheesecake cu vișine

Jul 08, 2013 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 7


Cheesecake cu vișine

Un desert tare gustos mai e și acest cheesecake cu vișine! Se face relativ simplu (trăiască aluatul franțuzesc congelat!), n-are nevoie de foarte multe ingrediente și, pe deasupra, e vorba de o rețetă foc de versatilă. Vă veți da seama foarte repede că nu-i musai s-o faceți cu vișine, pot oricând și alte fructe (cireșe, piersici, caise etc.) să intre în hora acestei prăjituri delicioase. Ba, dacă stau și mă gândesc mai bine, chiar și crema ar putea fi alta (de cremșnit, cu mascarpone ș.a.m.d.), dar probabil că atunci n-ar mai fi vorba de cheesecake. Drept pentru care mă opresc aici cu sugerarea variantelor și vă propun să trecem la treabă, ca să vedem mai exact despre ce-i vorba.

600 g vișine,
2 pachete de aluat franțuzesc congelat,
200 g zahăr pudră
300 g brânză tip Philadelphia,
200 g smântână de frișcă,
2 foi de gelatină,
2 linguri zeamă de lămâie,
1 vârf de linguriță scorțișoară pisată (sau alte arome, după plac).

Scoateți sâmburii vișinelor. Faceți un sirop din 100 ml apă cu 100 g zahăr. Dați în clocot, adăugați vișinele și lăsați-le să fiarbă, cu clocote cât de mici, 5 minute. Scoateți-le cu spumiera și puneți-le într-un castron. Lăsați zeama să fiarbă mai departe, încă vreo 5 minute, să mai scadă puțin. Vărsați-o peste vișine. Când s-a răcorit bine totul, puneți castronul în frigider.

Încălziți cuptorul la 190ºC. Desfaceți aluatul decongelat și decupați două cercuri de 22 cm (atâta are forma mea de tort; dacă-i cazul, adaptați dimensiunea). Înțepați-le cu furculița, puneți-le la copt, acoperite cu un disc de pergament, peste care ați pus o mână de boabe de fasole (aluatul nu trebuie să crească prea tare). Coaceți-le 20 de minute.

Transformați smântâna în frișcă. Încălziți un pic zeama de lămâie. Stingeți focul și dizolvați în ea gelatina înmuiată în apă rece și bine scursă. Adăugați brânza, lingură cu lingură, apoi restul de zahăr și scorțișoara, amestecând bine tot timpul. La sfârșit, incorporați și frișca (cu mișcări ușoare, de jos în sus).

Luați cilindrul detașabil de la o formă de tort, așezați-l pe platoul pe care veți servi cheesecake-ul. Potriviți primul disc de aluat, puneți deasupra vișinele scurse, amestecate cu puțină cremă, acoperiți cu al doilea disc de aluat și cu restul de cremă.

Băgați totul la frigider, să se odihnească 1 oră. Scoateți, turnați deasupra siropul vișinelor și din nou la frigider pentru încă 1 oră. Eliminați cilindrul, tăiați cheesecake-ul și oferiți-l musafirilor care deja nu mai pot de poftă.

Nu cred că are rost să reiau discuția despre variante, că am povestit destul la început și oricum am încredere în imaginația dumneavoastră.  Și sigur că nu-i nevoie să vă mai spun că puteți înlocui vișinele cam cu orice fructe de sezon poftiți (sau aveți la îndemână). În schimb, zic că nu-i rău să vă ofer un mic truc: ca să nu aveți emoții la porționarea finală, puteți tăia aluatul copt din prima și să recompuneți discurile în interiorul cilindrului. Aveți numai grijă ca tăieturile să se suprapună perfect, că altfel n-am făcut nimic.

Ce bem la acest cheesecake cu vișine, acrișor și onctuos? Păi sigur că o vișinată pare a fi alegerea optimă, dar dacă vreți vin, știu eu o Busuioacă de Bohotin demiseacă, numai bună pentru asemenea tip de desert. Chiar dacă-i din nordul județului Iași, nu din sud!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Plăcințele cu mere și scorțișoară Prăjitură cu fructe Tartă cu ciocolată Tartă cu ciocolată, banane și nuci

  • aluat frantuzesc, branza, desert, frisca, visine

7 thoughts on “Cheesecake cu vișine”

  1. Alex 09/07/2013 at 13:27

    Faina reteta! Intrebare: daca scot brinza aia plina de chimicale din ecuatie si o inlocuiesc cu un mix de brinza de vaci si urda, o iesi la fel de buna?

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/07/2013 at 13:35

      Sunt ferm convins 🙂 Cu precizarea că atât brânza de vaci, cât și urda, trebuie să fie foarte proaspete (adică să nu aibă nicio adiere acrișoară) și să nu fie din genul „dietetic” (deși, preventiv, oleacă de unt adăugat în mixtură n-are ce să strice). A, și brânzeturile trebuie, firește, mixate și/sau date prin sită, ca să fie ca o cremă cât mai netedă.

      Reply ↓
  2. Alex 10/07/2013 at 10:21

    Multumesc, cred c-am sa le fac fetelor mele o surpriza simbata, cind vine in piata din Alexandru sursa mea de brinzeturi proaspete si bune! 🙂

    Reply ↓
  3. Traian 18/07/2013 at 17:22

    Pot incerca cu visine din visinata la care sa aduc ca “udatura” BB sec( tot din nordul judetului ) ? Intrebarea era retorica, ti-ai dat seama, nu? Si cred ca chestia cu urda e faina!

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/07/2013 at 19:18

      Păi sigur că da 🙂 Cât despre urdă, cred că trebuie să aștept până la anul ca să fiu sigur…

      Reply ↓
  4. Marinovici 06/01/2014 at 15:50

    Cred ca ar merge si cu visine nefierte! Asa isi pastreaza aroma… Ce spuneti ?

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/01/2014 at 09:40

      Bună idee, nu văd de ce nu… Numai că vișinele ar trebui ținute mai întâi într-un castron, presărate cu zahăr, ca să lase zeama (siropul) de care avem nevoie pentru pus deasupra. Care sirop ar trebui, eventual, scăzut un pic.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved