• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chec de castraveți

May 10, 2008 costachel Rețete, Rețete de aperitive 4


Chec de castraveți

În ciuda denumirii, acest aperitiv fabulos de bun n-are comun cu checul clasic decât forma în care se face. În rest, n-aveți treaba cu aragazul decât ca să faceți putina supa. Se face și foarte simplu, e și deosebit de spectaculos (stă foarte bine pe o masă cât de pretențioasă, mai ales dacă-l ornați cu creveți), ce mai, o excelenta soluție pentru mai toate împrejurările. Așa că nu ne rămâne decât să-i dăm drumul.

Pentru 4 persoane aprovizionați-vă cu

1/2 kg brânză grasă de vaci, foarte proaspătă și bine scursă,
200 ml smântână, nu foarte groasă,
zeama de la 1/2 lămâie,
1 cub de supă de pasăre,
4 foi de gelatina (8 g),
1 kg de castraveți,
6 fire de mentă,
sare și piper.

Frecați bine (dar bine!) brânza cu smântâna și cu 1 lingură de zeamă de lămâie, până obțineți o cremă omogenă.

Puneți gelatina la înmuiat într-un vas cu apa rece. Faceți o supă din 150 ml de apă și cubul respectiv, stingeți focul, adăugați gelatina scursă și amestecați bine, ca s-o dizolvați.

Curățați castraveții de coaja, tăiați-i în doua pe lung (dacă-i cazul, scoateți semințele) și tăiați-i cubulețe cât mai mici (sau chiar dați-i prin răzătoarea mare, chit că n-o să mai fie la fel de frumos). Lăsați-i la scurs cât trebuie și mai mult decât atât (uscați-i și într-un șervet curat, că nu strică). Adăugați-i la crema de brânză, împreună cu restul de zeama de lămâie și cu supa.

Sărați (dacă mai e cazul, supa are sarea ei), piperați, adăugați jumătate din mentă, fin tocată și amestecați bine.

Turnați compoziția într-o forma de chec, pe care ați tapetat-o în prealabil cu film transparent și băgați totul la frigider. Acolo trebuie să rămână timp de măcar 6 ore (dar cel mai bine opeste noapte).

Când serviți, scoateți checul din forma, tăiați-l felii destul de groase și decorați-l cu restul de mentă și cu rondele de castravete.

Asta-i baza discuției. Trebuie să mărturisesc însă că nu m-am dat în laturi să înlocuiesc menta cu alte arome, bune prietene cu castravetele, iar primele care mi-au venit în minte au fost mărarul și usturoiul. Dar să știți că tot cu mentă obțineți efectul răcoritor maxim și gustul cel mai deosebit.

În ceea ce privește vinul, eu la năzdrăvănia asta am băut un Sauvignon Blanc. Dumneavoastră însă faceți cum credeți, fiindcă brânza-i primitoare. Dar tot alb și sec trebuie să fie.

 

S-ar putea să vă intereseze și:

Înghețată de castraveți cu mentă Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child Geagik, adică supa armenească de castraveți, iaurt și nuci Chec de curcan cu mazăre, șuncă și gorgonzola

  • aperitiv, branza de vaci, castraveti, gelatina, rece, reteta, smantana

4 thoughts on “Chec de castraveți”

  1. cedrina 15/08/2010 at 17:33

    Am inventat reteta asta acum ceva timp.
    Eu mai pun ardei, rosii, ceapa toate cuburi, busuioc! f important.
    Branza cu smantana(sau iaurt)in blender si nu supa de pui -nu are ce cauta acolo…!

    Reply ↓
  2. Costachel 15/08/2010 at 19:26

    Ei, pai asa as putea si eu spune ca busuiocul n-are ce cauta langa castraveti 🙂
    Acuma serios, gelatina trebuie inmuiata in ceva, si zic eu ca supa-i mult mai buna decat apa, iar gustul pe care-l da e foarte interesant, nu se asteapta nimeni la parfum vag de carne la antreul asta nazdravan. Asa ca n-o arunc, o pun în amestec, si de intarit se intareste foarte bine.
    Iar ideea cu legumele amestecate e excelenta, cred ca o sa arate minunat, musai am sa-ncerc! Multumesc 🙂

    Reply ↓
  3. cedrina 16/08/2010 at 17:52

    Busuiocul maerge perfect, chiar si uscat iar gelatina se poate inmuia in putin lapte sau apa si icalzita cu atentie la microunde.
    Foarte fresh.

    Reply ↓
  4. Costachel 16/08/2010 at 18:21

    M-ai convins, chiar iti place busuiocul 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved