• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Céleri-rave rémoulade, adică țelină cu sos de muștar

Dec 05, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu legume, Rețete de aperitive, Rețete de la cititori, Rețete de post, Rețete de salate 0


Încă o rețetă povestită de Julia Child, trimisă, evident, tot de prietenul nostru Mihai Ovidiu. Și este vorba despre versiunea de post, nu cea făcută prin amestecarea țelinei cu sos rémoulade, o variantă des întâlnită, chiar dacă marea doamnă a bucătăriei americane susține că nu are legătură cu rețeta asta (în teorie da, însă, după cum știm, practica…). Un antreu pe cât de celebru, tot pe-atât de gustos, povestit și de Păstorel (varianta lui o găsiți aici)

Rădăcina de țelină preparată în această manieră constituie un antreu tipic franțuzesc. În primul rând țelina trebuie înmuiată. O puteți opări un minut în apă clocotită înainte de a-i adăuga sosul, sau o puteți macera cu sare și suc de lămâie, apoi adăugați sosul, cu câteva ore înainte de servire. Noi am recomanda ultimul procedeu, deoarece îndepărtează gustul amar al rădăcinii de țelină, o înmoaie, dar îi păstrează aroma, prospețimea și gustul.

500 g rădăcină de țelină (3 – 3 ½ căni, când este tăiată)
Un castron mare, de 2 litri
1 ½ lingurițe sare
1 ½ lingurițe suc de lămâie

Decojiți rădăcina de țelină și tăiați-o în bețișoare (julienne). Amestecați-o cu sare și suc de lămâie. Lăsați-o să stea 30 de minute. Clătiți bețișoarele cu apă rece și zvântați-le într-un prosop.

4 linguri muștar de Dijon iute
3 linguri apă clocotită
Un tel (pară)
⅓ – ½ cană ulei de măsline, sau ulei de salată
2 linguri oțet
Sare și piper.

Încălziți castronul cu apă fierbinte. Uscați-l. Adăugați muștarul și frecați-l cu apa fierbinte (adăugată puțin câte puțin), folosind telul pară. Apoi încorporați uleiul, în același fel, până se îngroașă sosul, ajungând la o consistență cremoasă. Adăugați, în același mod, oțetul și asezonați după gust.

2 – 3 linguri de verdețuri amestecate, tocate, sau numai pătrunjel tocat

Adăugați bețișoarele de țelină în sos și lăsați-le să se marineze 2 – 3 ore, sau peste noapte. Decorați cu verdeață înainte de servire.

Doar două lucruri vă mai spun, în încheiere. Nu știu ce muștar avea la îndemână Julia Child, dar pe cuvânt că ritualul cu încălzit castronul și turnat apă clocotită nu e necesar. Doar aveți grijă ca muștarul să fie la temperatura camerei, la fel și uleiul. Cât despre gustul amar al țelinei, e și el de domeniul trecutului, soiurile moderne l-au pierdut demult, așa că puteți pune direct țelina în sos, s-ar putea chiar să vă placă mai mult așa, crocantă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de țelină cu muștar Avocado umplut cu mascarpone, țelină verde și migdale Tartine cu spuma de telina si costita afumataTartine cu spumă de țelină și costiță afumată Ficat de vițel la tigaie cu sos de smântână cu muștar

  • aperitiv, Franta, Julia Child, Mihai Ovidiu, mustar, salata, sos, telina

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved