Jun 26, 2012 costachel Fițe peste fițe, Mozaic, Topuri 1
Dacă berea este deseori numită „vinul săracului”, cu siguranță că exemplelor care urmează nu li se potrivește câtuși de puțin această definiție. În selecția de mai jos, realizată de mentalfloss.com, veți întâlni, de fapt, niște băuturi care, fie și parțial, nici nu prea corespund imaginii pe care ne-o facem în mod normal despre bere. Orz cultivat în spațiu, maturări în butoaie de stejar, rețete de pe vremea reginei Nefertiti, tării alcoolice de aproape 60 de grade, gheață din Antarctica și încă alte asemenea „detalii” care ne fac să înțelegem puțin mai altfel o băutură care nu are neapărat legătură cu fotbalul, micii și întâlnirea cu băieții la bufetul din colț.
5,5% vol., 110 dolari/six-pack
În 2006, cercetători din Rusia și Japonia au testat cum poate fi cultivat orzul în spațiu. În acest scop, au făcut o mică plantație pe Stația Spațială Internațională, la bordul modulului Zvezda. După 5 luni pe orbită, a patra generație de orz „spațial” a fost adusă pe Pământ, iar fabrica de bere Sapporo l-a fermentat și au făcut din el „prima bere spațială din lume”.
10,2% vol., 90 dolari/750 ml.
Dacă Foster este sinonim în Australia cu „bere”, atunci Crown Ambassador Reserve înseamnă „bere scumpă”. Este o bere maturată 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc și îmbuteliată în sticle de șampanie. Crown a produs, începând din 2008, patru „șarje”, fiecare limitată la 8.000 de sticle.
6% vol., 75 dolari/500 ml.
În 1990, arheologul britanic Barry Kemp (Cambridge) a descoperit „berăria” reginei Nefertiti. În fiecare din cele 10 încăperi îngropate în nisip au fost găsite urme de bere, așa cum era ea fabricată în acea vreme. Cu ajutorul unui microscop electronic, dr. Samuel Delwen a analizat reziduurile, în încercarea de a reface o rețetă veche de 3250 de ani. Pe baza acesteia, berarul scoțian Jim Merrington a realizat 1.000 de sticle de bere. Prima dintre ele s-a vândut cu 7.686 de dolari, în cele din urmă prețul scăzând până la 75 de dolari. Câțiva ani mai târziu însă, blestemul faraonului a lovit din nou, iar fabrica de bere a lui Merrington a dat faliment.
41% vol., 80 dolari/375 ml.
Sink the Bismarck a fost produsă de Brewdog pentru a doborî recordul lui Schorschbräu pentru cea mai tare bere din lume. A și reușit, pentru scurtă vreme, dar în primul rând a redefinit fabricarea berii. Bismarck a fost congelată-distilată de 4 ori, conține de 4 ori mai mult hamei decât o bere normală și este de 4 ori mai amară. Altminteri, e de 8 ori mai tare și de 40 de ori mai scumpă.
27% vol., 150 dolari/700 ml.
La acest preț, Samuel Adams’ Utopias este cea mai scumpă bere din America. Loturile sunt lansate la fiecare doi ani, iar fiecare dintre ele este maturat în butoaie de sherry, brandy, coniac, Bourbon şi Scotch, pentru o perioadă de până la 18 ani. Datorită legilor americane în vigoare, referitoare la conținutul de alcool al diferitelor băuturi, Utopias este interzis în 13 state.
57,5% vol., 275 dolari/330 ml.
După cum spuneam și mai sus, Brewdog a deținut doar pentru puțină vreme titlul de cea mai tare bere din lume. Schorschbräu a contraatacat, lansând în octombrie anul trecut Schorschbock 57. Și, potrivit maestrului berar Georg Tscheuschner, o bere cu un conținut mai ridicat de alcool nici nu s-ar putea face în Germania, fiindcă s-ar încălca celebra Lege a Purității Berii. Altminteri, Schorschbräu a îmbuteliat doar 36 de sticle.
10,5% vol., 400 dolari/375 ml.
Celebra companie daneză a lansat în 2008 „the vintage trilogy”, pentru a putea concura și pe segmentul rezervat vinurilor de lux. Acest „vin din orz” este maturat 6 luni în baricuri de stejar suedez și franțuzesc, iar producătorii afirmă că are arome de vanilie și cacao. La restaurantele de lux din Copenhaga s-au vândut, între 2008 și 2010, aproximativ 600 de sticle pe an.
55% vol., 765 dolari/330 ml.
Cu această bere, Brewdog a crezut că a pus punct cursei pentru obținerea berii cu cel mai ridicat conținut alcoolic. N-a reușit însă „decât” să obțină cea de-a treia bere ca tărie și a doua ca preț. Din această ale belgiană cu urzici și boabe de ienupăr din Highlands-urile Scoției mai există doar 12 sticle.
6% vol., 44 dolari/720 ml.
Într-adevăr, prețul pare foarte mic în comparație cu cel al berilor precedente. Numai că el este de 44 de ori mai mare față de cel cu care se vinde o sticlă de Pabst Blue Ribbon în SUA. Și această deoarece varianta chinezească este cu totul altceva. PBR 1844 este realizată din malțuri germane, e maturată în butoaie nearse de whiskey și are chiar și o sticlă specială. Maestrul berar Alan Kornhauser a realizat această bere pentru a concura pe segmentul vinurilor scumpe și a coniacurilor de lux. O bere care nu poate fi cumpărată în afara Chinei.
10% vol., 800-1815 dolari/500 ml.
Această bere reprezintă un caz aparte. A fost realizată de australienii de la Nail Brewing în beneficiul Sea Shepherd Conservation Society, o organizație care militează pentru conservarea vieții marine (poate ați văzut serialul Whale Wars, de pe Animal Planet). Activiștii acestei societăți au aterizat cu un elicopter pe calota glaciară din Antarctica, au luat gheață de acolo, au topit-o în Tasmania și au adus-o la Perth în vederea fabricării acestei beri. Au fost produse doar 30 de sticle, care au fost vândute la licitație, beneficiile intrând, firește, în conturile organizației.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Nene Costàkele, Domnia si Prostia se “plàteste” ! Referitor la cel cu falimentul, Jim Merrington, blestemul s-a adeverit. Ungurii si românii din VEST au o vorbà: Dumnezeu nu culcà-te ! La Bunà Vedere ! Dar berea-asta o fi: Bei aici si mori acasà ? X pe drum ?