Dacă nu sunteți un mare fan al cinematografiei contemporane și, mai ales, a filmelor de desene animate, atunci probabil trebuie să vă încep prin a vă spune despre John Lasseter că este unul dintre membrii fondatori ai studiourilor Pixar (al căror director de creație este), e supranumit de unii „noul Walt Disney” iar mâine va primi o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Lasseter Family Winery
Ceea ce nu se știa însă nimeni despre animatorul american este că, încă de acum 11 ani, el a început, împreună cu soția sa, Nancy, să pună bazele a ceea ce azi se numește „Lasseter Family Winery” Inițial, își făceau vinul vinul propriu în crama unor prieteni, Tommy și Marcy Smothers, pentru ca mai apoi, în 2002, să reușească să achiziționeze o cramă în Sonoma Valley. Până în acest an, însă, vinurile produse de ei erau donate pentru anumite evenimente caritabile sau erau vândute, în cantități mici, prin intermediul unui mailing list. Abia recent cuplul Lasseter a decis să treacă la categoria pro, începând să caute distribuitori (acoperă deja 8 state americane) și demarând o campanie de promovare. De ce abia acum, după atâta timp?
„E ca în filmele lui John, spune Nancy, el nu spune niciun cuvânt până ce nu îi este clară întreaga poveste. El glumește și spune că filmul meu este crama. Abia acum putem vorbi despre ea – știm toată povestea”
Animație modernă, vin tradițional
Dacă studiourile Pixar sunt cunoscute și pentru înalta tehnologie folosită pentru realizarea animației, vinurile Lasseter sunt cât se poate de tradiționale, ei lăudându-se chiar că produc „Hand Crafted Wines”, folosind metode vechi franțuzești. Mai mult, au avut grijă să nu folosească decât metode „bio” de creștere a viței de vie, angajându-l în acest scop pe cunoscutul Phil Coturri.
Pe cele aproximativ 11 hectare pe care le dețin în Sonoma Valley au plantat Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache și Mourvèdre. Vinurile sunt realizate de oenologul Julia Iantosca, dar John Lasseter este mereu prezent în cramă și se implică în realizarea cupajelor. Care cupaje își proclamă încă din denumire intenția: „2007 St. Émilion Red Blend” sau „2009 Chemin de Fer, Rhône Style Red Blend”, ce poate fi mai clar?
Pe urmele lui Francis Ford Coppola?
Desigur, Lasseter nu este un exemplu singular, am văzut deja că destule sunt celebritățile intrate în lumea vinului. Totuși, în ciuda anilor de experiență acumulați, se poate spune despre el că e abia la început și mai are mult de muncă până să-l ajungă din urmă, de pildă, pe prietenul său Francis Ford Coppola, al cărui Inglenook produce un milion de cutii de vin și primește 45.000 de vizitatori anual. Deocamdată, familia Lassiter nu se poate lăuda decât cu o producție de 6.500 de cutii și cu faptul că vinurile lor au fost deja prezente anul acesta la White House Correspondents’ Association Dinner.
A, și vor fi cu siguranță destupate destule sticle și la festivitățile de mâine. Hollywood Walk of Fame, steaua lui John Lasseter, n-ați uitat, nu?