• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cât costă, de fapt, butoiul de Bordeaux?

Nov 21, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 0


Butoaie de vin Bordeaux

Camera de Agricultură din Gironde (Chambre d’Agriculture de la Gironde) a realizat în acest an o analiză amănunțită referitoare la costurile reale de producție ale vinului de Bordeaux (Le Référentiel du Vigneron Bordelais). Consilierii viticoli din cadrul Camerei au detaliat în amănunt toate cheltuielile pe care un podgorean trebuie să le facă. Au fost studiate două situații: în ambele cazuri s-a luat în considerare o vie de 25 de ha., din care se obțin vinuri „AOC Bordeaux”, fiecare având 3.300 de butuci pe hectar. Diferența a constat în faptul că, în prima variantă, vinul se vinde vrac, iar în cea de-a doua îmbuteliat.

Absolut toate cheltuielile au fost calculate, de la prețul utilajelor și combustibilului, continuând cu costul mâinii de lucru (sezonieră sau nu), al îngrășămintelor și tratamentelor, și până la cele mai diverse, precum sumele necesare pentru echipamentul de lucru sau asigurările. S-a luat în considerare un randament de 55 hectolitri de vin/hectar.

Studiul a fost axat pe modelul anului 2012 și a dorit să arate prețul real al unui Tonneau bordelais (un butoi de vin cu capacitatea de 900 l.).

Pentru producătorul de vin vrac, costurile medii sunt de 1.078 euro, în condițiile în care prețul mediu de piață este de 1.000 de euro. În ceea ce privește producătorul de vin îmbuteliat, costurile se ridică la 1.271 euro. Adăugându-se cheltuielile cu îmbutelierea și comercializarea, prețul de producție al unei sticle ajunge la 2,88 euro sticla, fără taxe (900 l. înseamnă 1.200 sticle de 0,75 l.). Se poate remarca faptul că vinul propriu-zis costă doar 1,06 euro, în timp ce îmbutelierea ajunge la 0,52 euro, iar comercializarea la 1,30 euro.

Calculul separat pentru anul 2012 (un an dificil, în care au fost necesare, în medie, 3 tratamente suplimentare pentru vie), arată că randamentul a fost, în medie, de doar 50 hl./ha. Asta înseamnă, evident, costuri mai mari decât media, adică aproximativ 1.235 euro în primul caz și 1.340 euro în cel de-al doilea.

Concluziile sunt clare: costurile de producție sunt, în general, mai mari decât prețurile de desfacere. „Dar trebuie să ne păstrăm optimismul”, spune președintele Camerei, Bernard Artigue, el însuși viticultor.

„Acest studiu nu este decât un instrument de lucru pentru producătorul care trebuie să facă anumite alegeri tehnice. Unii reușesc să se descurce, dar la limită, pentru că bunicul, de pildă, vine să-și ajute nepotul în vie. Piața e piața, e o realitate economică asupra căreia noi nu avem niciun control. Dar trebuie să-l ajutăm pe viticultor și să mergem spre recucerirea profitului.”

Butoiul de 900 l (= 4 baricuri bordeleze de 225 l.) a fost utilizat până la mijlocul secolului al XV-lea pentru exportul vinurilor de Bordeaux. Astăzi, Tonneau bordelais este folosit în continuare ca o unitate de măsură generică pentru stabilirea prețului vinului. Și, dacă tot am vorbit de vinurile AOC, să mai precizăm și că, în 2011, un butoi de 900 l. de „Bordeaux generique” era estimat la 972 euro.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinurile chinezești le-au surclasat pe cele de Bordeaux De cinci ori Bordeaux. Vinuri de Bordeaux Cel mai bun Bordeaux Supérieur din 2009 Lupta dintre Bordeaux și Bourgogne se ascute și în China

  • Bordeaux, butoi, productie, vin, viticultura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved